Gość: Draven Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:07 Ja zawsze wyjmuję po podgrzniu z flaka i mieszam z ketchupem albo majonezem. Do tego frytki i ogóreczek kiszony i mam pyszny obiadek:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.access.telenet.be 22.03.05, 19:21 Nie jem wcale ale moj ojciec smazy z cebula i spotkalam sie rowniez z polaczeniem z musem /kompotem jablkowym Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 19:29 Też nie jem ale robię czasem mężowi na specjalne zamowienie z podsmażonym boczkiem wędzonym i cebulą do tego chrupiąca bułka , ogórek kiszony i kefir Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 19:46 jedynie z chlebem.... uwielbiam, ale taką wiejską kaszankę.... Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 19:55 Mam kilka lubianych postaci kaszanki, choć rzadko ją jem. Po pierwsze: przesmażona, z ziemniakami i ogórem kiszonym. Po drugie: przesmażona z cebulką, z chlebem. Po trzecie: przesmażona, z kapustą kiszoną na gorąco i chlebem albo ziemniakami. Po czwarte: smażone plastry panierowane w jajku i bułce, solo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 20:34 kaszanka + ogórek kiszony to zelazny zestaw do tego pieczywo Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 20:54 a znacie kaszankę pod nazwą " niebo i ziemia " ? jest to chyba specjalność z Niemiec , przesmażona kaszanka podawana jest z podpieczonymi jabłkami z majerankiem i z ziemniaczanym puree , nie znam szczegółowego przepisu gdyż nie robiłam w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 21:02 Himmel und Erde Znam i robię. Ułatwiam sobie życie, bo jabłka pokrojone w ósemki smażę na patelni, razem z kaszanką. Czasem dodaję cebuli - nie wiem czy w wersji klasycznej jest. Czosnek też, duuużo majeranku. Pod koniec z boku patelni podsmażam ziemniaki puree. A potem małz to zjada, bo ja się wiecznie odchudzam. No, często oblizuję łyżkę w trakcie smażenia. Pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 21:43 a jednak są tacy , którzy robią , znaja i lubią Himmel und Erde :) co do cebuli nie jestem pewna czy była w przepisie ? ale co czosnku to wiem ,że nie pojawiał się w oryginalnych recepturach , mi znanych , ale skoro jest lubiany to czemuż by nie miał uwydatnić smaku kaszanki Odpowiedz Link Zgłoś
kardamon1 Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 22:21 nie wiedzialem, ze to sie tak nazywa ale jablka i majeranek to podstawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chicarica Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.softlab.gda.pl 22.03.05, 20:50 Podsmażoną z cebulką, obficie posypana majerankiem, do tego albo ziemniaki albo świeża bułka. Ale rzadko jem. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 21:49 jak bylam mlodsza to najchetniej przesmazona w postaci "zuzlu" z cebulka i doprawiona majerankiem pieprzem i maggi + chleb potem byly plasterki z cebulka teraz najbardziej lubie odpieczona w piekarniku lub na grillu z chrzanem lub musztarda + chleb oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.05, 06:40 najlepsza jaką jadłem to kaszanka zapiekana w zasmażanej kiszonej kapuście z dużą ilością kminku,podsmażona kapusta do aluminiwej foremki w niej "topimy" kaszankę i do piekarnika... Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 00:49 to jest to ujęte wszystkie warianty jakie znam. ja dodaję smażoną cebulę z czosnkiem do samej kaszanki przy jej produkcji, ale później też dobra i do tego dużą ilość keczupu lub musztardy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 00:55 a jeszcze jest jedna wersja kaszanki , którą pewnie znasz czyli ta banalna kaszanka z grilla z boczkiem lub bez - dla smakoszy Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:14 kaszanka z gila to osobny wątek świadomie go tu nie poruszam bo to temat na osobną wiosenno letnią pogawędkę przy grilu i piwku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:25 ale skoro chcesz to można wieczorowo pomarzyć - te wspaniałe sosy którymi można ją polać te warzywa chrupiące które będą leżały obok upieczone w pachnącym dymie grila. te pieczywo czosnkowo warzywne lub owocowe jako dodatek do niej i w końcu ten keczup czy musztarda własnej roboty dla podkreślenia smaku i dodania jej ostrości, w końcu te trunki do popicia aby łagodniej ją spożywać no i oczywiście desery z grila aby ostatecznie zabić głód. toż to jak się pomyśli teraż w nocy to całe przyjęcie grilowe, ale gdy jest się na działce i siedzi się przy grilu czy ognisku to czas tak szybko mija, że człowie nawet nie wie ile tak na prawdę zjadł i czego bo wszystko było dobre a świerze powietrze dodało apetytu, a trunki też były świetne i w końcu trzeba się obudzić i powrócić do rzeczywistości, pomarzyć dobra rzecz, ale trzeba na takie rzeczy poczekać do najbliższego wekendu, aby pojechać na działkę i zrealizować te marzenia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:28 upss przepraszam ale to wpływ nocy oczywiście świeży Odpowiedz Link Zgłoś
nospa2 Re: z czym jecie kaszanke? 25.03.05, 19:26 kaszanka już czeka na tradycyjne grillowe rozpoczęcie sezonu w lany poniedziałek. ps.najlepsza jest podgrzana w wędzarni na szybko,zaraz po zrobieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:17 Smażona z jajecznicą. Papryka nadziewana kaszanką. Jajka faszerowane kaszanką zamiast tym czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 12:35 z chlebem, podsmażoną cebulką i musztarda do tego. mniam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 12:36 - z grilla z cebulka, z młodymi ziemniakami lub pieczywem - wyjęta z flaka i podsmażona na patelni, z kapustą kiszona oraz świeżym pieczywem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goga Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.bj.uj.edu.pl 23.03.05, 12:43 W związku z ostrą zimą menu też bywało ostatnio zimowe, a więc raz w tygodniu kaszanka.Najbardziej lubimy podsmażoną po prostu na patelni w omaście własnej i obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą. surowa kiszona kapusta też dobra, ale gotowana przebuja wszystkie dodatki. Do tego ziemniaki lub chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
little-miss-sorrow Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 13:20 Ja mieszkam w danii i tu sie je kaszanke o jakiej chyba jeszcze nie slyszeliscie bo.....NA SLODKO!!!!! kaszanka jest produkowana juz z rodzynkami, kroi sie ja na plastry , podsmaza na patelni i goraca na koniec posypuje cukrem... Smacznego. Ja probowalam z ciekawosci ale nie przypadla mi do gustu.No coz, smag og behag, jak sie tutaj powiada. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.it-net.pl 23.03.05, 16:43 Ze 3-4 razy do roku pozwalam sobie na straszny grzech :-) Kaszanke-koniecznie taka gruba, w naturalnym jelicie, pokrojona w plastry podsmazam na chrupko z cebula- na smalcu ze skwarkami. I z chlebem jem. Fajna jest tez na chlebie kminkowym na zimno i koniecznie z papryczka peperoni z zalewy na wierzchu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boguśka kaszanke?-z kapustką i ziemniakami IP: 195.47.201.* 23.03.05, 18:29 pyszny obiad-ziemniaki,kapusta zasmażana i do tego kaszanka. to wszystko podawać na gorąco-pyszny obiad murowany :))) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 20:08 w pierogach, z dodatkiem bakalii - rodzynki, sliwka suszona, orzechy wloskie. Pierogi pyszne podsmazone, albo drozdzowe pieczone w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 20:58 Przysmażaną na słoninie z cebulą. Jeśli jest w niej mało kaszy, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: z czym jecie kaszanke? 24.03.05, 13:07 Jako ze sie tez wiecznie odchudzam, a kaszanke kocham, to prażę ją na patelni teflonowej obrana z flaka, kasza z wierzchu robi sie chrupiaca. Jem najczesciej z ostra musztarda i chlebem, ale w wersji obiadowej bardzo lubie z puree i jablkami pieczonymi lub jablka pieczone nadziane kaszanka. Wersja sniadaniowa, to krazki kaszanki przesmazone z cebula + jajko sadzone, no ale to juz takie bardziej szkockie sniadanko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: z czym jecie kaszanke? 24.03.05, 13:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21713065&a=21714828 Odpowiedz Link Zgłoś
joannazuk Re: z czym jecie kaszanke? 24.03.05, 19:25 Tylko z ćwikłą!!!! Tylko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biala81 Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.05, 22:46 Jak jeszcze ją jadłam (odkąd dowiedziałam się co jest w środku to kijem tego nie tknę...bleeee...) to najlepiej mi smakowała smażona z cebulą i lekko przemieszana (już na talerzu) z chrzanem + oczywiście świeży chlebek do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: A co takiego jest w srodku?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 23:12 Oprocz krwi, kaszy i przypraw? Odpowiedz Link Zgłoś