Dodaj do ulubionych

z czym jecie kaszanke?

22.03.05, 18:47

Obserwuj wątek
    • Gość: Draven Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:07
      Ja zawsze wyjmuję po podgrzniu z flaka i mieszam z ketchupem albo majonezem. Do
      tego frytki i ogóreczek kiszony i mam pyszny obiadek:)
    • Gość: Xena Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.access.telenet.be 22.03.05, 19:21
      Nie jem wcale ale moj ojciec smazy z cebula i spotkalam sie rowniez z
      polaczeniem z musem /kompotem jablkowym
      • paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 19:29
        Też nie jem ale robię czasem mężowi na specjalne zamowienie z podsmażonym
        boczkiem wędzonym i cebulą do tego chrupiąca bułka , ogórek kiszony i kefir
    • amused.to.death Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 19:46
      jedynie z chlebem....
      uwielbiam, ale taką wiejską kaszankę....
    • em_es Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 19:55
      Mam kilka lubianych postaci kaszanki, choć rzadko ją jem.
      Po pierwsze: przesmażona, z ziemniakami i ogórem kiszonym.
      Po drugie: przesmażona z cebulką, z chlebem.
      Po trzecie: przesmażona, z kapustą kiszoną na gorąco i chlebem albo ziemniakami.
      Po czwarte: smażone plastry panierowane w jajku i bułce, solo.
    • Gość: marghe_72 Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.acn.waw.pl 22.03.05, 20:34
      kaszanka + ogórek kiszony to zelazny zestaw
      do tego pieczywo
      • kikkera Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 20:39
        z purée ziemniaczanym.
        • paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 20:54
          a znacie kaszankę pod nazwą " niebo i ziemia " ?
          jest to chyba specjalność z Niemiec , przesmażona kaszanka podawana jest z
          podpieczonymi jabłkami z majerankiem i z ziemniaczanym puree ,
          nie znam szczegółowego przepisu gdyż nie robiłam w ten sposób
          • wydra10 Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 21:02
            Himmel und Erde
            Znam i robię. Ułatwiam sobie życie, bo jabłka pokrojone w ósemki smażę na
            patelni, razem z kaszanką. Czasem dodaję cebuli - nie wiem czy w wersji
            klasycznej jest. Czosnek też, duuużo majeranku. Pod koniec z boku patelni
            podsmażam ziemniaki puree. A potem małz to zjada, bo ja się wiecznie odchudzam.
            No, często oblizuję łyżkę w trakcie smażenia.
            Pyszne
            • paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 21:43
              a jednak są tacy , którzy robią , znaja i lubią Himmel und Erde :)
              co do cebuli nie jestem pewna czy była w przepisie ?
              ale co czosnku to wiem ,że nie pojawiał się w oryginalnych recepturach ,
              mi znanych ,
              ale skoro jest lubiany to czemuż by nie miał uwydatnić smaku kaszanki
              • kardamon1 Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 22:21
                nie wiedzialem, ze to sie tak nazywa ale jablka i majeranek to podstawa :)
    • Gość: chicarica Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.softlab.gda.pl 22.03.05, 20:50
      Podsmażoną z cebulką, obficie posypana majerankiem, do tego albo ziemniaki albo
      świeża bułka. Ale rzadko jem.
    • roseanne Re: z czym jecie kaszanke? 22.03.05, 21:49
      jak bylam mlodsza to najchetniej przesmazona w postaci "zuzlu" z cebulka i
      doprawiona majerankiem pieprzem i maggi + chleb

potem byly plasterki z cebulka
      teraz najbardziej lubie odpieczona w piekarniku lub na grillu z chrzanem lub
      musztarda + chleb oczywiscie
      • Gość: ppp Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.05, 06:40
        najlepsza jaką jadłem to kaszanka zapiekana w zasmażanej kiszonej kapuście z
        dużą ilością kminku,podsmażona kapusta do aluminiwej foremki w niej "topimy"
        kaszankę i do piekarnika...
    • jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 00:49
      to jest to ujęte wszystkie warianty jakie znam. ja dodaję smażoną cebulę z
      czosnkiem do samej kaszanki przy jej produkcji, ale później też dobra i do tego
      dużą ilość keczupu lub musztardy:)))
      • paprotka-gd Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 00:55
        a jeszcze jest jedna wersja kaszanki , którą pewnie znasz czyli
        ta banalna kaszanka z grilla z boczkiem lub bez - dla smakoszy
        • jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:14
          kaszanka z gila to osobny wątek świadomie go tu nie poruszam bo to temat na
          osobną wiosenno letnią pogawędkę przy grilu i piwku. pozdrawiam
          • jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:25
            ale skoro chcesz to można wieczorowo pomarzyć - te wspaniałe sosy którymi można
            ją polać te warzywa chrupiące które będą leżały obok upieczone w pachnącym dymie
            grila. te pieczywo czosnkowo warzywne lub owocowe jako dodatek do niej i w końcu
            ten keczup czy musztarda własnej roboty dla podkreślenia smaku i dodania jej
            ostrości, w końcu te trunki do popicia aby łagodniej ją spożywać no i oczywiście
            desery z grila aby ostatecznie zabić głód. toż to jak się pomyśli teraż w nocy
            to całe przyjęcie grilowe, ale gdy jest się na działce i siedzi się przy grilu
            czy ognisku to czas tak szybko mija, że człowie nawet nie wie ile tak na prawdę
            zjadł i czego bo wszystko było dobre a świerze powietrze dodało apetytu, a
            trunki też były świetne i w końcu trzeba się obudzić i powrócić do
            rzeczywistości, pomarzyć dobra rzecz, ale trzeba na takie rzeczy poczekać do
            najbliższego wekendu, aby pojechać na działkę i zrealizować te marzenia. pozdrawiam
            • jarek_zielona_pietruszka Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:28
              upss przepraszam ale to wpływ nocy oczywiście świeży
            • nospa2 Re: z czym jecie kaszanke? 25.03.05, 19:26
              kaszanka już czeka na tradycyjne grillowe rozpoczęcie sezonu w lany
              poniedziałek.
              ps.najlepsza jest podgrzana w wędzarni na szybko,zaraz po zrobieniu.
    • ampolion Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 01:17
      Smażona z jajecznicą. Papryka nadziewana kaszanką. Jajka faszerowane kaszanką
      zamiast tym czymś.
      • agnie_szka9 Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 12:35
        z chlebem, podsmażoną cebulką i musztarda do tego. mniam:-)
    • marghot Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 12:36
      - z grilla z cebulka, z młodymi ziemniakami lub pieczywem
      - wyjęta z flaka i podsmażona na patelni, z kapustą kiszona oraz świeżym
      pieczywem
    • Gość: Goga Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.bj.uj.edu.pl 23.03.05, 12:43
      W związku z ostrą zimą menu też bywało ostatnio zimowe, a więc raz w tygodniu
      kaszanka.Najbardziej lubimy podsmażoną po prostu na patelni w omaście własnej i
      obowiązkowo z zasmażaną kiszoną kapustą. surowa kiszona kapusta też dobra, ale
      gotowana przebuja wszystkie dodatki. Do tego ziemniaki lub chleb.
    • little-miss-sorrow Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 13:20
      Ja mieszkam w danii i tu sie je kaszanke o jakiej chyba jeszcze nie
      slyszeliscie bo.....NA SLODKO!!!!! kaszanka jest produkowana juz z rodzynkami,
      kroi sie ja na plastry , podsmaza na patelni i goraca na koniec posypuje
      cukrem... Smacznego.
      Ja probowalam z ciekawosci ale nie przypadla mi do gustu.No coz, smag og behag,
      jak sie tutaj powiada.
      Pozdr.
      • Gość: Cynamoon Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.it-net.pl 23.03.05, 16:43
        Ze 3-4 razy do roku pozwalam sobie na straszny grzech :-)
        Kaszanke-koniecznie taka gruba, w naturalnym jelicie, pokrojona w plastry
        podsmazam na chrupko z cebula- na smalcu ze skwarkami.
        I z chlebem jem.

Fajna jest tez na chlebie kminkowym na zimno i koniecznie z papryczka peperoni
        z zalewy na wierzchu ;-)
    • Gość: Boguśka kaszanke?-z kapustką i ziemniakami IP: 195.47.201.* 23.03.05, 18:29
      pyszny obiad-ziemniaki,kapusta zasmażana i do tego kaszanka. to wszystko
      podawać na gorąco-pyszny obiad murowany :)))
    • siostraheli Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 20:08
      w pierogach, z dodatkiem bakalii - rodzynki, sliwka suszona, orzechy wloskie.
      Pierogi pyszne podsmazone, albo drozdzowe pieczone w piekarniku.
    • hania55 Re: z czym jecie kaszanke? 23.03.05, 20:58
      Przysmażaną na słoninie z cebulą. Jeśli jest w niej mało kaszy, z prażonymi
      orzeszkami piniowymi.
    • monia_77 Re: z czym jecie kaszanke? 24.03.05, 13:07
      Jako ze sie tez wiecznie odchudzam, a kaszanke kocham, to prażę ją na patelni
      teflonowej obrana z flaka, kasza z wierzchu robi sie chrupiaca. Jem najczesciej
      z ostra musztarda i chlebem, ale w wersji obiadowej bardzo lubie z puree i
      jablkami pieczonymi lub jablka pieczone nadziane kaszanka.

Wersja sniadaniowa, to krazki kaszanki przesmazone z cebula + jajko sadzone, no
      ale to juz takie bardziej szkockie sniadanko ;-)
    • janek53 Re: z czym jecie kaszanke? 24.03.05, 13:31

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21713065&a=21714828
    • joannazuk Re: z czym jecie kaszanke? 24.03.05, 19:25
      Tylko z ćwikłą!!!! Tylko!!!
      • Gość: biala81 Re: z czym jecie kaszanke? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.05, 22:46
        Jak jeszcze ją jadłam (odkąd dowiedziałam się co jest w środku to kijem tego
        nie tknę...bleeee...) to najlepiej mi smakowała smażona z cebulą i lekko
        przemieszana (już na talerzu) z chrzanem + oczywiście świeży chlebek do tego...
        • Gość: Cynamoon Re: A co takiego jest w srodku?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 23:12
          Oprocz krwi, kaszy i przypraw?
      • magban22 po ukraińsku-z chrzanem 25.03.05, 23:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka