Dodaj do ulubionych

Fasolka szparagowa

23.03.05, 09:25
Mam jedną paczuszkę mrożonej zielonej fasolki, którą zamierzam podać jako
warzywo do biadu (obok sałatki), co do niej można dodać, aby nie była
taka "solo". Może czerwona fasola?
Nie chcę jej mieszać z majonezem.
Obserwuj wątek
    • mirka-hej Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 09:39
      Ależ z tartą bułeczką usmażoną na masełku. Na cieplo naturellement. Mniam.
    • Gość: ana Re: Fasolka szparagowa IP: 213.77.86.* 23.03.05, 10:33
      Mialam kiedys okropna ochote na fasolke w srodku zimy,kupilam mrozoną,zrobilam
      z bulką tak jak zawsze uwielbiam,jejkuuuuu, smakowala jak trawa...juz nigdy nie
      kupie mrozonej fasolki,wole poczekac na swiezą
      • vanella Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 10:35
        wiadomo, że mrożona to nie to :) ja polecam nie gotować w wodzie, ale np. na
        parze. ale i tak najlepiej dusić na maśle, na patelni. a potem sypnąć chili w
        proszku :) przemieszać, podawać.
    • Gość: Nobullshit Re: Fasolka szparagowa IP: *.spray.net.pl 23.03.05, 10:50
      Nie wiem, czy Ci będzie pasowało do dania głównego, ale ja często
      robię zieloną fasolkę na ciepło z czosnkiem, dymką i sosem sojowym,
      przyprawioną odrobiną cukru. Wychodzi taka niby chińska.

A na zimno z czarnymi oliwkami i pomidorami w cząstkach, z dużą ilością
      czosnku i vinegretem.
      • marghot Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 10:58
        pomidory teraz są mało smaczne - delikatnie rzecz ujmując.
        Ale pomysł na a'la chińską fasolkę bardzo mi się podoba. Dymkę
        podduśić/podsmażyć z czosnkiem czy dodać surową?
        • nobullshit Maghot 23.03.05, 16:46
          Zgadzam się co do pomidorów, teraz to tylko ewentualnie koktajlowe.

Dymkę podsmażam z czosnkiem. Aha, i fasolkę do tego dania gotuję w bulionie,
          nie w wodzie.
    • Gość: mirka-hej Schodzę z obłoków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 13:44
      i przyznaję : zanadto się rozmarzylam. Mrożonej używam tylko do zupy, niestety.
      • Gość: mimi Re: Schodzę z obłoków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 14:12
        czosnek, masło i żółty tarty ser - pyszna! (wszystko dodac po odlaniu wody)
    • jswm Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 17:19
      ja rozmrażam dusząc na oliwie(lub maśle), dodaję troche cukru, soli, czosnku i
      płatki parmezanu
      • makapema Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 18:41
        dokładnie tak samo robię, z tym, że czosnku daję dużo :). kiedyś posypałam
        uprażonym sezamem i było b.dobre.
        oj, juz chciałabym świeżą fasolkę! uwielbiam :)
    • roseanne Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 19:08
      mrozona gotuje tylko na parze
      pasuje do niej winegret z bardzo drobno pokrojona ostra cebulka
      • siostraheli Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 19:53
        moj maz - milosnik fasolki czeto robi z wysmazonym bekonem. A ja najbardziej
        lubie taka niezdrowa - zasmazona z beszamelem ze spora iloscia galki.
        Zdecydowanie na parze jest najlepsza!
    • hania55 Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 20:57
      Fetę, uprażone pestki z dyni i olej z pestek dyni.

Albo tylko fetę.
    • Gość: Dill Re: Fasolka szparagowa IP: *.acn.waw.pl 23.03.05, 21:44
      fasolka na chrupiaco, ananas, oliwa i troche octu balsamicznego...doprawic sola
      i swiezo mielonym pieprzem
    • em_es Re: Fasolka szparagowa 23.03.05, 22:24
      Ugotować na parze, w wersji light tylko posypać tartą bułką i dobrze wymieszać,
      w wersji standard bułkę przesmażyć na maśle, polać fasolkę, wymieszać. Dla mnie
      to jedynie słuszny sposób spożycia szparagówki :). Aha, i należy wziąć
      poprawkę, że odkąd mam stosowny gar to wszystko bym na parze gotowała... jak
      dojdę do frytek to trza się będzie leczyć ;) Ale fasolka, nawet mrożona, wiele
      zyskuje na takim gotowaniu.
    • Gość: Janek53 Re: Fasolka szparagowa IP: 212.81.200.* 23.03.05, 22:50
      W Hiszpanii fasolke szparagowa podaje sie glownie w sosie czosnkowym. Idei
      tartej bulki i masla nie znaja. Kiedy przygotowalem szapragowke w ten sposob ..
      od tamtego casu nawet moja corka ja je regularnie (wczesniej nie chciala nawet
      sprobowac).

Szparagowke mozna zagotowac w wodzie z sola i kopiasta lyzka cukru. Po
      odcedzeniu, wylac na szparagowke sos czosnkowy podany nizej i dobrze wymieszac
      jeszcze w garnku.

Dodam, ze niektorzy maja szczescie. W Hiszpanii, swieza szparagowka jest
      dostepna caly rok.

Sos z czosnku: 3-4 duze zabki czosnku, olej z oliwek, sol. Obrac zabki czosnku,
      przekroic na polowe, usunac wewnetrzny rdzen (bezwzglednie). Polowki zabka
      przeciac wzdluz i tak powsale cwiartki zabka pokroic w 1-2 mm plasterki. Na
      malej patelni (20-24 cm) wlac olej z oliwek (lepiej virgen) i wlozyc pokrojony
      czosnek (jeszcze kiedy olej jest zimny), dodac odrobine soli (bardzo malo).
      Podgrzewac wszystko na bardzo malym ogniu az czosnek zacznie się smazyc.
      Ostroznie. Czosnek ma tendencje do szybkiego przypalenia. Nalezy smazyc okolo 3-
      4 minut na bardzo malym ogniu ciagle mieszanjac. Podstawowym kryterium oceny
      sytuacji jest kolor czosnku. Kiedy bedzie lekko zlocony (w zadnym przypadku
      brazowy), jest to moment na zestawienie z ognia. Teraz nalezy wlac okolo 50 ml
      wody, wymieszac olej, czosnek i wode i doprowadzic do wrzenia. Kiedy woda się
      zagotuje, zestawic z ognia i zostawic wszystko na jakies 20 minut. W tym
      czasie, czosnek powinien zrobic się prawie przezroczysty i miekki. Nalezy zlac
      tak powstaly "sos" do malej miseczki. Sos jest niesamowicie smaczny i z
      charakterem. Mozna dodac teraz 3-4 krople winagrety.
    • Gość: Sloneczko Re: Fasolka szparagowa IP: *.onlink.net 24.03.05, 02:44
      fasolka szparagowa na zimno z drobno pokrojona cebukla , doprawic olejem ,
      octem,pieprzem i smacznego. Pychota. Drugi przepis po 3/4 szklanki fasolki
      drobnej bialej i czerwonej namoczyc na noc (kazda osobno) rano ugotowac rowniez
      kazda osobno. Osobno ugotowac fasolke szparagowa zolta lub zielona albo i obie.
      Po wystygnieciu zmieszac wszystkie razem (zeby bylo kolorowo),drobno posiekac
      cebulke mozna dodac szczypiorek i czerwona cebule ( nie za duzo cebuli bo to
      3 rodz.) doprawic pieprzem, oliwa i octem. Pychota.
    • Gość: wiedzma Re: Fasolka szparagowa IP: *.3web.net 24.03.05, 03:46
      Podgotowuje fasolke, zeby byla jeszcze lekko twarda.
      Na patelnie wrzucam kilka pokrojonych pomidorow + oliwa, podduszam ok 10 min.,
      dodaje 2-3 lyzki koncentratu pomidorowego, albo takich przetartych lekko
      odparowanych pomidorkow, kilka zabkow czosnku. Wsypuje fasolke i dodaje dosc
      duzo zielonej pietruchy - podduszam, doprawiam sola i pieprzem.
      Pychota.

Mam swieza fasolke caly rok...
    • annarea Re: Fasolka szparagowa 24.03.05, 10:43
      no to ja tez dodam moj sposob na salatke z fasolka i ziemniakami na zimno.
      Ziemniaki ugotowac w mundurkach, ja wystygna obrac ze skorki
      i pokroic w talarki ok.1 cm.
      Do miski wlozyc ziemniaki, fasolke przekrojona na pol do tego cebula
      ( lepsza ta mloda), pol zabka czosnku, sol, pieprz i rozmaryn.
      dodac ocet jablkowy ( balsamiczny tez moze byc ale ziemniaki
      z ciemnym octem zmieniaja kolor ) i wymieszc ( delikatnie
      aby nie rozdrobnic za bardzo ziemniakow ).

Smacznego
    • Gość: jaska Re: Fasolka szparagowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:46
      fasolke na cieplo w sosie pomidorowym, zo drobina czosnku. Wlasnie skonczylam
      jesc:D
    • nina37 Re: Fasolka szparagowa 27.03.05, 16:26
      Bedac niegdys w pewnym hmmm...klasztorze jadalam zima fasolke ze sloika,ktora
      po odcedzeniu z zalewy byla zalana sosem wykonanym-sama nie bardzo wiem, z
      czego?Podstawa sosu byl winegret,doprawiony drobniutko posiekana cebulka i-albo
      slodka smietanka albo majonezem.Stalo to przez cala noc-bez mieszania,i bylo
      naprawde dobre.Chetnie bym zjadla raz jeszcze, ale z przepisem na sos moze byc
      niejaki problem-klasztor daleko i nie wiem, czy siostrzyczki zechca uchylic
      rabka tajemnicy:)
    • wanilka77 ostatnio zrobiłam jak Wiedzma 29.03.05, 15:23
      fasolkę w sosie pomidorowym i była pyszna! zarówno na ciepło jak i na zimno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka