30.01.24, 09:44
Warto kupić? Co gotujecie w szybkowarze? Sprawdzi się do fasolki po bretońsku?
Obserwuj wątek
    • gorzka.gorycz Re: Szybkowar 30.01.24, 09:49
      Mam cztery. Nie wyobrażam sobie kuchni bez szybkowara. I tak, da się faluje ugotować bez problemu i bez moczenia.
      • szorstkawelna Re: Szybkowar 30.01.24, 09:52
        Ile trwa gotowanie fasolki? I czy od razu wrzuca się boczek/kiełbasę i passatę czy później?
        • gorzka.gorycz Re: Szybkowar 30.01.24, 10:09
          Nie mogę znaleźć konkretnego przepisu, pamiętam, że bez moczenia fasolę gotuję się ok 30 min od momentu wzrostu ciśnienia, potem po otwarciu dodaje się resztę i doprawia. Zawsze można dogotować. W internecie jest sporo przepisów.
          • thank_you Re: Szybkowar 30.01.24, 10:46
            A czy fasoli nie moczy sie m.in. po to, aby pozbyć sie jej wzdymajacych wlasciwosci?
            • gorzka.gorycz Re: Szybkowar 30.01.24, 10:48
              Owszem. smile Ale czasem można zapomnieć.
              • thank_you Re: Szybkowar 30.01.24, 13:38
                Ja fasolę robie we frajerze, bo i tak zawsze moczę „przed”. I nie po bretońsku, a z masłem, jabłkiem i wędzona papryka oraz solą, czasami dokladam pomidory; a innym razem robię cytrynową. Ech.
    • madame_edith Re: Szybkowar 30.01.24, 11:26
      Ja mam szybkowar od 15 lat i sobie również kuchni bez niego nie wyobrażam. Robisz w nim wszystko, co potrzebuje czasu, żeby było miękkie. Wszelkie gulasze, mięsne sosy, zupy itd. Ja też i bigos w szybkowarze gotuję, zapewne świętokradztwo wink
      • ritual2019 Re: Szybkowar 30.01.24, 13:53
        Bigos to raczej gotowalabym w opcji slow cooking niz pressure cooking.
        • madame_edith Re: Szybkowar 30.01.24, 13:54
          I krzyż na drogę, ja gotuje w pressure cooking i mi odpowiada smile
          • ritual2019 Re: Szybkowar 30.01.24, 14:26
            Niektorym odpowiada byle jak, krzyz na droge 😂🤣
            • hummorek Re: Szybkowar 30.01.24, 14:28
              A wcale nie, też robię bigos w szybkowarze i jest świetny.
              • ritual2019 Re: Szybkowar 30.01.24, 14:51
                Oczywiscie, kazdy ma subiektywne odczucie 'swietnosci'.
                Tyle ze bigos to wlasnie taka wolno/dlugo warzaca sie potrawa, ktora nabiera wlasnie przez to odpowiedniego smaku.
      • maly_fiolek Re: Szybkowar 30.01.24, 15:11
        Oooo ja też smile. Będziemy się w ogniu piekielnym za to gotować (pewnie w szybkowarze)
        • madame_edith Re: Szybkowar 30.01.24, 15:21
          Taaaa szybko pójdzie 😁
    • ritual2019 Re: Szybkowar 30.01.24, 13:56
      Mam multi cooker zamiast wielu roznych urzadzen. Ryz, kasze i wiele innych gotuje w opcji fast czyli pressure cooking. Fasole oczywiscie mozna jak najbardziej
    • bei Re: Szybkowar 30.01.24, 14:38
      Odkąd się tylko pojawiły u nas, w sprzedaży to bardzo często z nich korzystam, czyli kilkadziesiąt już lat. Rosół gotowany w szybkowarze przez 60 min smakuje jak ten gotowany wiele godzin.
      Fasolkę - tak, można ugotować w szybkowarze, można sama fasolę ugotować i później łączyć z pozostałymi składnikami ale mój najmłodszy zrewolucjonizował ( z lenistwa) i wszystko wkłada na raz. Efekt spektakularny - warzywa są mało widoczne ale smak sosu bardzo dobry! Zamiast podsmażanej cebuli dodał świeżego pora- drobno pokrojonego.
    • awf-33 Re: Szybkowar 30.01.24, 14:44
      Mam dwa i nie wyobrażam sobie nie mieć. Innych garnków praktycznie nie używamy.
      Gotuję wszystko to, co gotuje się w zwykłych garach.
      .
    • tairo Re: Szybkowar 30.01.24, 15:03
      Warto, ja od lat polecam multicooker typu Instant Pot or Ninja Foodi, bo to nie tylko szybkowar, ma też inne bardzo przydatne funkcje w jednym urządzeniu.
      Tak, fasolkę gotuje się szybko i łatwo, gotowe danie w ciągu godziny od rozpakowania zakupów.
      Doskonale się sprawdza do wszelkich potraw typu zupy, gulasze, curry, które normalnie stoją godzinami na gazie. Ryż, kasze, strączki - szybko i wygodnie.
    • maly_fiolek Re: Szybkowar 30.01.24, 15:09
      Warto. Gotuje się dużo szybciej i na dużo niższym ogniu. Korzystam przy robieniu długo gotujących się potraw, jak gulasz wołowy/baranina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka