Dodaj do ulubionych

kto zna przepis na "mokry" sernik bez spodu?

23.03.05, 23:31
znalazłam w archiwum przepis sernika Funany czy jakos tak. Zalezy mi na tym
aby sernik był mokry .... taki wiedeński.
Obserwuj wątek
    • lunatica Sernik Funany jest 23.03.05, 23:36
      dosyć wilgotny, puszysty i lekki
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20600935&a=20674907
      bardzo smaczny ;-)
      • Gość: Cynamoon Re: Sernik Wiedenski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 00:27
        Sernik wiedenski

1kg sera (zmielonego 2 razy)
        10 zoltek
        szklanka cukru pudru
        kostka masla
        rodzynki, skorka pomaranczowa, opcjonalnie orzechy lub migdaly lub skrawek
        wanilii).
        1 lyzka maki ziemniaczanej (niekoniecznie)
        Miksowac po trochu: 1 zoltko, lyzke cukru, lyzke masla, lyzke sera, potem
        znowu, chodzi o to, zeby robic to partiami az zmiksowane bedzie wszytsko.
        Na koniec dodac dodac 5 ubitych bialek i delikatnie wymieszac.
        Piec w ok 180 stopiniach okolo godziny.
        Potem mozna jeszcze polac czekolada roztopiona lub czekoladowa polewa i posypac
        migdalami ale ja wole bez polewy.
        • anchan Re: Sernik Wiedenski 24.03.05, 09:46
          Podobny, troche bardziej mokry

Sernik pomaranczowy
          1,5 kg zmielonego twarogu
          10 zoltek
          10 bialek
          cukier do smaku - zaczyma od szklanki a potem probuje
          kostka masla
          rodzynki i skorka pomaranczowa
          1 paczka budyniu smietankowego
          sok z polowy cytryny i polowy pomaranczy

Podobnie jak w poprzednim przepisie miksowac po trochu zoltka z maslem, cukrem i
          serem. Nastepnie dodac sok z cytrusow i budyn oraz bakalie. Na koniec dodac
          dodac piane z 10 bialek i wymieszac. Piec w ok 180 stopiniach okolo 1,5 godziny.
        • Gość: Cynamoon Re: A;propos bialek, to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:11
          moja mama czesto specjalnie ich nie dodaje. Sernik jest przez to taki bardziej
          sernikowy w smaku ;-)
          A z bialkami jest ciut lzejszy.
    • Gość: Jarecka Re: kto zna przepis na "mokry" sernik bez spodu? IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 09:47
      Doczytałam się gdzieś na forum, że nie trzeba do sernika wkładać wszystkich
      białek ubitych na pianę i nie dodawać żadnych proszków do pieczenia. Sernik nie
      "rośnie" wtedy jak szalony, ale też nie opada dramatycznie. Mnie od pewnego
      czasu serniki wychodziły takie okropne, że gotowa byłam w ogóle przestać je
      robić. I parę dni temu odważyłam się, ale z 10 żółtkami i 4 białkami i wyszedł
      świetnie - odzyskałam więc wiarę i piszę, bo może ktoś jeszcze o tym nie wie i
      wścieka się nad swoimi opadłymi sernikami (moje w ostatnich czasach były w ogóle
      naleśnikopodobne).
      Hania
      • speni spróbujcie... 24.03.05, 10:27
        ...wg przepisu na produkcie Dr. Oetkera pt. "SERNIX". Robię go odkąd pojawił
        sie w sklepach, naprawdę jeszcze nigdy sie nie zawiodłam, bez względu na ser.
        Tylko nie dodaje aromatów bo icj nie znoszę. Wszystko robię w malakserze na
        głądką masę i już.
    • kags Re: kto zna przepis na "mokry" sernik bez spodu? 24.03.05, 10:59
      1 kg sera (np. mielony 3x Bacha)
      1 lyzka maki kartoflanej
      1 lyzka kaszy manny
      1/2 kostki masla (jak ser jest chudy to wiecej)
      5 jajek
      1 lyzeczka proszku do p.
      1 cukier waniliowy
      1 i 1/2 szklanki cukru pudru

skorka pomaranczowa, rodzynki

Zoltka utrzec z cukrem, dodac ser i wyrobic (ukrecic ;)). Maslo rozpuscic w
      garnku i ostudzic, wlac do masy serowej, wsypac reszte skladnikow + namoczone
      rodzynki i skorke. Ubic piane i dodac do masy. Blache wysmarowac i wysypac
      bulka. Piec az sie zrumieni z wierzchu. Temperatura 160-180*.

To jest rewelacyjny sernik mojej mamy. Jako pierwszy znika ze swiatecznego
      stolu ;). Mozna zrobic do niego polewe czekoladowa: 1/3 kostki masla, 6-8 lyzek
      cukru (mozna wiecej, mozna mniej, wg upodoban), 2 lyzki smietanki slodkiej, 2-3
      lyzki kakao, no i jak ktos lubi to zapach rumowy lub arakowy 5 kropli :).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka