mari_paz 23.03.05, 23:31 znalazłam w archiwum przepis sernika Funany czy jakos tak. Zalezy mi na tym aby sernik był mokry .... taki wiedeński. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica Sernik Funany jest 23.03.05, 23:36 dosyć wilgotny, puszysty i lekki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20600935&a=20674907 bardzo smaczny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Sernik Wiedenski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 00:27 Sernik wiedenski 1kg sera (zmielonego 2 razy) 10 zoltek szklanka cukru pudru kostka masla rodzynki, skorka pomaranczowa, opcjonalnie orzechy lub migdaly lub skrawek wanilii). 1 lyzka maki ziemniaczanej (niekoniecznie) Miksowac po trochu: 1 zoltko, lyzke cukru, lyzke masla, lyzke sera, potem znowu, chodzi o to, zeby robic to partiami az zmiksowane bedzie wszytsko. Na koniec dodac dodac 5 ubitych bialek i delikatnie wymieszac. Piec w ok 180 stopiniach okolo godziny. Potem mozna jeszcze polac czekolada roztopiona lub czekoladowa polewa i posypac migdalami ale ja wole bez polewy. Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: Sernik Wiedenski 24.03.05, 09:46 Podobny, troche bardziej mokry Sernik pomaranczowy 1,5 kg zmielonego twarogu 10 zoltek 10 bialek cukier do smaku - zaczyma od szklanki a potem probuje kostka masla rodzynki i skorka pomaranczowa 1 paczka budyniu smietankowego sok z polowy cytryny i polowy pomaranczy Podobnie jak w poprzednim przepisie miksowac po trochu zoltka z maslem, cukrem i serem. Nastepnie dodac sok z cytrusow i budyn oraz bakalie. Na koniec dodac dodac piane z 10 bialek i wymieszac. Piec w ok 180 stopiniach okolo 1,5 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: A;propos bialek, to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:11 moja mama czesto specjalnie ich nie dodaje. Sernik jest przez to taki bardziej sernikowy w smaku ;-) A z bialkami jest ciut lzejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarecka Re: kto zna przepis na "mokry" sernik bez spodu? IP: *.acn.waw.pl 24.03.05, 09:47 Doczytałam się gdzieś na forum, że nie trzeba do sernika wkładać wszystkich białek ubitych na pianę i nie dodawać żadnych proszków do pieczenia. Sernik nie "rośnie" wtedy jak szalony, ale też nie opada dramatycznie. Mnie od pewnego czasu serniki wychodziły takie okropne, że gotowa byłam w ogóle przestać je robić. I parę dni temu odważyłam się, ale z 10 żółtkami i 4 białkami i wyszedł świetnie - odzyskałam więc wiarę i piszę, bo może ktoś jeszcze o tym nie wie i wścieka się nad swoimi opadłymi sernikami (moje w ostatnich czasach były w ogóle naleśnikopodobne). Hania Odpowiedz Link Zgłoś
speni spróbujcie... 24.03.05, 10:27 ...wg przepisu na produkcie Dr. Oetkera pt. "SERNIX". Robię go odkąd pojawił sie w sklepach, naprawdę jeszcze nigdy sie nie zawiodłam, bez względu na ser. Tylko nie dodaje aromatów bo icj nie znoszę. Wszystko robię w malakserze na głądką masę i już. Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: kto zna przepis na "mokry" sernik bez spodu? 24.03.05, 10:59 1 kg sera (np. mielony 3x Bacha) 1 lyzka maki kartoflanej 1 lyzka kaszy manny 1/2 kostki masla (jak ser jest chudy to wiecej) 5 jajek 1 lyzeczka proszku do p. 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki cukru pudru skorka pomaranczowa, rodzynki Zoltka utrzec z cukrem, dodac ser i wyrobic (ukrecic ;)). Maslo rozpuscic w garnku i ostudzic, wlac do masy serowej, wsypac reszte skladnikow + namoczone rodzynki i skorke. Ubic piane i dodac do masy. Blache wysmarowac i wysypac bulka. Piec az sie zrumieni z wierzchu. Temperatura 160-180*. To jest rewelacyjny sernik mojej mamy. Jako pierwszy znika ze swiatecznego stolu ;). Mozna zrobic do niego polewe czekoladowa: 1/3 kostki masla, 6-8 lyzek cukru (mozna wiecej, mozna mniej, wg upodoban), 2 lyzki smietanki slodkiej, 2-3 lyzki kakao, no i jak ktos lubi to zapach rumowy lub arakowy 5 kropli :). Odpowiedz Link Zgłoś