poughkeepsie 12.04.05, 14:01 ja będę oryginalna ;-) Pomożecie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: biała masa tortowa 12.04.05, 14:43 Poki,idealnie biała to śmietanowa tylko,czyli z bitej śmietany.Można też zrobić masę maślano-kefirową ale ona jest już trochę mniej biała.Maślana taka z żółtkami ubijanymi na parze jest żółta,jasno ale żółta. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie wiem, że ciemniak ze mnie :( 12.04.05, 14:57 szczególnie w temacie tortów, zamierzam odbyć swój debiut życiowy ;-) w sensie kremówkę z żelatyną i wystarczy? :> Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: wiem, że ciemniak ze mnie :( 12.04.05, 15:04 Żelatynę wcześniej namaczasz w zimnej wodzie-ilość żelatyny wg instrukcji na opakowaniu czyli tyle ile trzeba na 1/2 litra śmietany-wody ok.5 łyżek.Namaczasz ją ok.10-15 minut i jak spęcznieje to rozpuszczasz w mikrofali albo na malutkim gazie,odstawiasz do ostudzenia.Ubijasz kremówkę schłodzoną uprzednio oczywiście z cukrem do smaku(nie więcej jak 2 płaskie łyżki na 1/2 litra śmietany).Jak ubijesz to trochę śmietany-ok 5-6 łyżek dodajesz do rozpuszczonej przestudzonej żelatyny i mieszasz dokładnie i dopiero tę mieszankę dodajesz do reszty śmietany.Możesz ubić mikserem ale krótko i koniecznie przygotuj wcześniej blaty biszkoptowe bo taka śmietana dośc szybko tężeje. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie to jeszcze jedno pytanko inteligentne inaczej ;-) 12.04.05, 18:56 a mogę tą masą posmarować tort dookoła?Wydaje mi się, że tak, nie wiem tylko jak zinterpretować to ostrzeżenie o szybkim tężeniu ;-) Zastanawiam się jeszcze nad wersją z białą czekoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: to jeszcze jedno pytanko inteligentne inaczej 12.04.05, 20:28 Możesz wykończyć tort dookoła śmietaną nawet bez żelatyny.Spokojnie się utrzyma.A w ogóle jeśli to nie będzie tort wielowarstwowy(czyli nie więcej jak 3 placki biszkoptowe)i będzie jedzony w miarę szybko to możesz pominąć tę żelatynę i dodać śmietan-fix DrOetkera.W zasadzie ta ilość żelatyny też może być mniejsza,np.połowę tego co zalecają na ilość ubitej śmietany,masa wtedy też się utrzyma ale nie będzie taka sztywna jak galaretka. A masa z białą czekoladą to jaka?Bo możesz podgrzać mocno śmietanę,rozpuścić w niej czekoladę(na 1/2 l śmietany 100-1500 g czekolady)ostudzić i mocno schłodzic i wtedy ubić.Na pewno będzie sztywniejsze niż sama śmietana. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: wiem, że ciemniak ze mnie :( 12.04.05, 15:06 tu jest fajny biały tort forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19999204&a=20509816 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: wiem, że ciemniak ze mnie :( 12.04.05, 15:10 No fajny jest ale żółty raczej.On jest masą jajeczno-maślaną pokryty więc niestety żółty od jajek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: wiem, że ciemniak ze mnie :( 12.04.05, 15:11 :( no dobra myślałam,że mozna go uznać za biały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: biała masa tortowa IP: *.303.krakow.pl 12.04.05, 17:50 Wydaje mi się, że taka biała masa do tortu, to inaczej biały kaimak. Za "Kuchnią Polską"-Kaimak waniliowy: 1/2 litra mleka lub śmietanki, 40 dag cukru, kostka masła lub margaryny, 1/2 laski wanilii. Mleko z cukrem gotować w obszernym naczyniu na silnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Trwa to około 30 minut, może trochę więcej. W czasie gotowania mieszać, żeby się nie przypaliło. Gdy kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, to kaimak jest gotowy. Należy go lekko przestudzić, cały czas ucierając. Gdy gęstość masy odpowiada gęstości śmietany, należy dodać miękkie masło i wanilię i jeszcze ucierać. Masą tą należy szybko przełożyć tort (można też przekładać mazurki lub inne ciasta). Kaimak sporządzony w większej ilości, przeznaczony do przekładania większej liczby ciastek, należy przetrzymywać w naczyniu z gorącą wodą, aby zbyt szybko nie zgęstniał. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Oj! Pough! 13.04.05, 09:34 Tak bardzo Ci chciałam odpowiedzieć, ale mi gazeta figle płatała i się nie udało... Wierzyłam natomiast w Dziuunię, bo właśnie przepis na masę śmietanową chciałam Ci podać :-) rób rób krówkę... tam gdzieś jeszcze owieczka była, wprawdzie z marshmallows, ale można ją przerobić. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie :) 13.04.05, 13:44 krówkę chcę zrobić z racji mojego nazwiska, które ma coś niecoś z nią wspólnego, a moje przezwisko to już wprost mała krowa ;) Owieczka też jest bardzo pociągająca, pewnie się kiedyś skuszę :) Ta masa z białą czekoladą to właśnie coś takiego jak dziunia napisała, robiłam ciasto z nią z przepisu z Kuchni (ten nr gdzie był artykuł o czekoladzie). Łatki krówce chcę zrobić ciemną czekoladą, a białą część zrobię w takim razie ze śmietany z tym fixem tylko, bo się boję, że z żelatyną mi za szybko stężeje i nie dam rady posmarować. Tort ma być jedzony na drugi dzień, więc chyba wytrzyma? Trzymajcie kciuki! :) Odpowiedz Link Zgłoś