Gość: tomoe Re: sos Worcestershire IP: *.janet.waw.pl 15.04.05, 09:51 tego się dodaje odrobinkę na zasadzie przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: sos Worcestershire 15.04.05, 11:51 Do sałatek - jeśli sos do sałatki wymaga octu, daję sosu Worcester. Przy okazji: jak się wymawia jego nazwę? Łorsester czy Łorczester? Chyba ta pierwsza wersja jest poprawna, ale w sklepach potrafią namącić człowiekowi w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sos Worcestershire IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 11:54 worcester = łuster :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julchen Re: sos Worcestershire IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.04.05, 12:12 No wlasnie! Ale malo kto o tym wie! Pamietam jak na zajeciach z fonetyki angielskiej profesor mowil nam, jak mozna ponac znajomosc j. angielskiego. Wlasnie po wymowie worcester i Leonard. czyli "luster" (sorry nie mam polskiego l z kreseczka :)) i "Lenard". Wiekszosc osob operujaca angielskim wymawia te slowa niestety inaczej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sos Worcestershire IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 12:21 heheh ja tez bardzo długo źle wymawiałam.. a na dodatek wstawiałam literę H = Worchester..:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Re: sos Worcestershire 15.04.05, 09:53 Do czego stosować sos Worcestershire? Dość rzadki, ciemny i raczej pikantny sos Worcestershire nadaje się przede wszystkim do przyprawiania mięs, drobiu, ryb, zup i sosów oraz soków jarzynowych. W barze jest on niezastąpionym składnikiem drinków, zwłaszcza słynnej "Bloody Mary" (Krwawej Mary). Ten jeden z najsłynniejszych drinków świata został wynaleziony w 1921 roku, kiedy to Fernand Petiot, barman z bardzo modnego paryskiego klubu "Harry's New York Bar" dodał do mieszanki wódki i soku pomidorowego odrobinę produkowanego przez Lea & Perrins sosu. W przeciwieństwie to sosu Tabasco, drugiej sztandarowej przyprawy niezbędnej do przygotowania "Krwawej Mary", sosu Worcestershire można dodać do tego koktajlu około pół łyżki stołowej (dla porównania Tabasco - jedynie 2 - 3 krople). za: www.e-drinks.com.pl/dodatki/worcester.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: sos Worcestershire IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 11:24 najczesciej stosuję do zup :) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death ... 15.04.05, 12:07 ja też. i do bezalkoholowej wersji krwawej mery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: ... IP: *.fbx.proxad.net 15.04.05, 14:56 Do tatara, do dipow, do sosow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza mniam IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 15.04.05, 15:08 a ja jadlam u znajomych angoli ser zolty na toscie z odrobina tego worchester na wierzchu, smakowal PYCHA, polecam Odpowiedz Link Zgłoś