Dodaj do ulubionych

Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zrobić?

IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 16.04.05, 11:56
Ryż, tuńczyk, ananas, kukurydza, majonez. Im jakieś to nijakie. :/ Czego
można dodać? Papryki marynowanej, cebulkę skroić, ogórek kiszony...? Bo nie
chcę ryzykować, że z nijakiego zrobi się obrzydliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nobullshit Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.spray.net.pl 16.04.05, 12:05
      Powiedz sobie, że smak jest "łagodny", "delikatny", nie "nijaki".
      A wziął się z ananasa i kukurydzy. Według mnie ogórek kiszony i cebula nie
      pasują. Ewentualnie cebula czerwona. Już najprędzej papryka.

Albo może zielony, surowy ogórek? Trochę odświeży tę całą słodkość.
      I trochę soku z cytryny, żeby ożywić tuńczyka?
      • Gość: nac Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 12:45
        a moze seler naciowy?
    • Gość: kiwi Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.chello.pl 16.04.05, 12:56
      Ogórek kiszony, drobno krojony i naprawdę nie "przemysłowej" jakości - moim
      zdaniem tak.
      Kapary - tak.
      Mrozony groszek zielony - według mnie tylko Bonduelle - też.
      Kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - zawsze dodaje do sałatki prostej: ryz
      tuńczyk por cieniutko krojony z majonezem i koncentratem pomidorowym.
      Cebula - nie, skoro jest ananas. Ja bym nie lubiła. I chyba w przyszłości nie
      dodawałabym ananasa do tuńczyka.
      • ampolion Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 16.04.05, 17:45
        Moim zdaniem ananas pasuje, ale z czymś. Nie dawałbym tej wszechobecnej
        kukurydzy. Dla zdefiniowania smaku coś kwaśno-ostrego: ogórek kiszony, kapary,
        zielone oliwki. Z tym, że ja bym ją zrobił z gotowanym selerem (korzeń) jako
        pdstawą.
    • paprotka-gd Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 16.04.05, 13:33
      Kiedyś też improwizowałam sałatkę z identycznych składników i wyrażnie czegoś
      mi w niej brakowało , zrezygnowałam z dosypania rodzynek bo uznałam , że nie
      chcę wyrażnie słodkiego smaku .
      Dosypałam prazone płatki migdałowe / dość sporo / i uzyskałam oczekiwany
      efekt , sałatka nabrala zdecydownego i przyjemnego smaku .
    • Gość: lu Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.acn.waw.pl 16.04.05, 14:40
      Zdaje mi sie, ze tunczyk po prostu nie laczy sie z anansem...
      Moze wyjac tego ananasa (jesli nie jest posiekany) i zastapic ogorkiem - pasuje
      znakomicie i dodac troche cebuli?
    • Gość: marghe_72 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.acn.waw.pl 16.04.05, 14:43
      zgadzam sie z opiniami,ze ten ananas jest nietrafiony

i ja rowniez opowiadam sie za dobrym kiszonym (ale nie z ananasem!)
      • Gość: asiek_asiekowaty Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 16.04.05, 14:55
        Kiedy własnie to jest ptrzepis, który czytałam już kilkakrotnie na różnych
        kulinarnych serwisach! Myslałam, że to będzie dobre, ale poza ananasem, to tam
        prawie niczego nie czuć. :/ A ile bym nie przyprawiała tą sałatkę - cały czas
        jest słodka i tylko słodka, nic więcej. Od następnego razu wracam do mojej
        tradycyjnej receptury.
        • Gość: marghe_72 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.acn.waw.pl 16.04.05, 14:58
          z anansem to ja znam tylko taką :
          piersi kurze, kukurydza,ananas, majonez , orzechy włoskie i duzo, naprawde duzo
          curry..

a jakby tak wcisnac czosnku? (ja tam wszedzie pcham czosnek)
          • jacek1f Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 16.04.05, 15:02
            moze złam ananasa cytryna i kaparami wlasnie? Wiecej pieprzu też pomoże.
          • Gość: lu Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.acn.waw.pl 16.04.05, 15:10
            piersi z kurczaka lacza sie doskonale z anansem i orzechami. to bedzie pyszna
            salatka. mniam :)) Ananas tez polaczy sie z zoltym serem. A moze dodac zoltego
            sera (na probe do malenkiej porcji tej salatki)?

Na Discovery byla kiedys seria "Chemia smaku" (no... przyznaje nie pamietam
            dokladnie tytulu). Sporo tam bylo o molekulach i o tym, dlaczego pewne
            zaskakujace polaczenia sa pyszne, a inne - wydawaloby sie zupelnie poprawne -
            nie pasuja za grosz.
          • Gość: Panna Andzia Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.fbx.proxad.net 17.04.05, 18:01
            Gość portalu: marghe_72 napisał(a):

> piersi kurze, kukurydza,ananas, majonez , orzechy włoskie i duzo, naprawde
            duzo curry..

Popieram ! W domu robie taka do sandwichow (przywieziona lata temu z Londynu) :
            kurczak, ananas, rodzynki, jablko w kostke, majonez i duzo, naprawde duzo
            curry...
            :)

> a jakby tak wcisnac czosnku? (ja tam wszedzie pcham czosnek)

To jest mysl, ja tez wszedzie pcham czosnek :)
        • Gość: tango6 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 15:01
          ja sie nie zgodze-)ananas jak najbardziej do tunczyka pasuje,tylko ze w
          odpowiedniej kombinacji ;maxymalnie fantastyczna salatka to:tunczyk,kukurydza z
          puszki,ananas,zielone oliwki.sol,pieprz.oliwki zakwaszaja salatke i czynia
          kompozycje bardzo smakowita.na imprezach ta salatka znika od razu!!!pozdrawiam
          • Gość: lisa Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 15:23
            dla mnie nie trafiony jest ryż =\ możesz doprawić tę sałatkę curry i tabasco,
            albo musztardą - bedzie ostrzejsza
            moja sałatka z tuńczykiem:
            puszka tuńczyka w sosie własnym
            1 duże jabłko pokrojone w kostkę
            2-3 jajka pokrojone w kostke
            4 łyżki kukurydzy z puszki
            3 krążki ananasa z puszki pokrojone w kostkę
            ewentualnie trochę szczypiorku
            sos: 2 łyzki majonezu, łyżeczka musztardy (nie dijon), łyżeczka curry, pieprz i
            sól do smaku,
    • Gość: Hanna Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: 66.231.167.* 16.04.05, 16:37
      Przestan robic z tunczykiem.
      • paprotka-gd Re: dlaczego ? 16.04.05, 17:25
        Hanno , dlaczego ? bo nudny czy niesmaczny ?
        czy może z innego powodu ?
        • Gość: Hanna Re: dlaczego ? IP: 66.231.167.* 17.04.05, 16:26
          Jak mysle o polaczeniu-tunczyk-makaron-kukurydza---to odechciewa mi sie
          tunczyka. Dawno juz zauwazylam te dziwne pomysly na salatki z tunczyka w
          Polsce. Dla mnie najlepiej smakuje tunczyk z dobrym chlebem jako pasta(tunczyk,
          majonez, zielona cebulka, eventualnie nieco czosnku.Sa i tacy co dodaja do
          majonezu ciut musztardy. Mozna jeszcze ewentualnie dodac drobno posiekany seler
          naciowy czy ogoreczki konserowowe. Coz -takie u mnie polaczenia przejda- ale
          makaron-bron Boze.
        • Gość: Hanna Re: dlaczego ? IP: 66.231.167.* 17.04.05, 16:33
          Nie rozumiem tych polskich prob robienia zestawow tunczyk +ryz czy makaron. Nie
          przeszlo by mi to przez gardlo.Tak samo dodatek rodzynek czy ananasa. To po
          prostu nie pasuje.
          Najbardziej smakuje mi tunczyk( z puszki-o takim mowimy?) z majoneze, cebulka
          zielona, moze ciut czosnku czy musztardy. Mozna tez dodac drobno posiekanego
          selera naciowego czy ogorki konserwowe. Sol o pieprze do smaku i jest wspaniala
          pasta do pieczywa. Do tego zielenina i masz wspanialy posilek.
          • Gość: PolskiCukier Re: dlaczego ? IP: 80.68.236.* 30.05.05, 15:50
            Polskich prób? Musisz jeszcze uświadomić te kilka milionów Włochów że robią
            błąd łącząc makaron z tuńczykiem.
            • Gość: Xena Re: dlaczego ? IP: *.access.telenet.be 30.05.05, 15:59
              Biedota laczy wszystko co jadalne a tunczyk to najtansza puszka rybopodobna z
              ochlapami .

Mozna jesc tez kartofle z chlebem ale nie powiesz mi , ze to wykwintne danie
              • Gość: PolskiCukier Re: dlaczego ? IP: 80.68.236.* 30.05.05, 16:03
                Wykwintne może nie, ale b. popularne w Bułgarii. Tak się składa, że z biedy
                powstało kilka ciekawych dań.
                • Gość: Xena Re: dlaczego ? IP: *.access.telenet.be 30.05.05, 16:39
                  Zgadzam sie z toba i nie neguje bo czasem proste danie jest o niebo lepsze niz
                  to wyszukane .
                  Dlatego Hanna ma racje zamiast kombinowac tunczyka z ryzem i majonezem i
                  bajerami lepiej zrobic z niego paste do smarowania kanapek odpowiednio tylko
                  przyprawic a nie danie glowne bo jak czytam te wszystkie skladniki
                  w salatkach to tylko przychodzi mi na mysli aby zalac jeszcze cola , keczupem
                  i zmiksowac :-))
                  Napisalam dzisiaj juz na ten temat ale moj post jest na koncu listy
                  • Gość: PolskiCukier Re: dlaczego ? IP: 80.68.236.* 30.05.05, 16:48
                    A ja się zgodzę, że nadmiar składników w sałatce to przesada (ostatnio
                    spotkałem się ze zwykłą sałatką warzywną "ubogaconą" o pokrojoną w kostkę
                    kiełbaskę). Natomiast spagetti z tuńczykiem i pomidorami będę bronił jak
                    niepodległości ;)To mój ulubiony obiad gdy mam 10 minut na przygotowanie
                    posiłku.
    • malaszaramysz Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 16.04.05, 17:52
      Sok z cytryny, kapary, sos sojowy
    • anais9 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 16.04.05, 18:18
      Witaj;)
      Ja bardzo często używam w kuchni tuńczyka. Pozwolę sobie podzielić się swoimi
      pomysłami;)
      1. tuńczyk, 3/4 avokado, 3 jajka na twardo,kilka kaparów i czarnych oliwek,
      bazylia,1 ząbek czosnku, pietruszka- zmiksować blenderem.
      Dodać pół pokrojonej w małe kosteczki czerwonej apryki, majonez, troszkę
      keczupu, pół łyżeczki musztardy, piepz kolorowy, sól, troszkę curry.
      Pasta na kanapkę gotowa;)
      2. tunczyk, kukurydza, papryka, 2 pomidiory, biała i czerwona fasola z puszki,
      oliwa, nieco czosnku, czerwona cebula przelana wrzątkiem- nie jest wtedy taka
      ostra;)
      Smacznego;)
      • Gość: lu Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.acn.waw.pl 16.04.05, 20:59
        Anais9, a co z ananasem? ;)
        • anais9 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 17.04.05, 13:05
          ANANNAS... A CO SIE TAK UPARŁAS NA TEGO ANANASA;) ZRÓB DESER Z GALARETKĄ:)))))
          • Gość: lu Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.acn.waw.pl 17.04.05, 17:22
            Dziekuje Ci, Anais9, za taktowna odpowiedz i porade. Urody Twojej wypowiedzi
            dodaje fakt, ze krzyczysz. Coz... Watek dotyczy tego, jak uratowac salatke z
            tunczykiem i ananasem.
          • Gość: nie krzycz Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.05, 20:18
            zwłaszcza,że wszyscy kucharze przestrzegają przed robieniem galaretki z
            ananasem lub kiwi-bo substancje w nich zawarte nie sprzyjają zakrzepnięciu się
            galaretki.
            • Gość: chicarica Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.softlab.gda.pl 21.04.05, 22:36
              Z ananasem z puszki spokojnie można, tylko z surowym nie.
    • chicarica Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 17.04.05, 16:38
      Biała część pora, trochę curry i papryki ostrej sproszkowanej. Będzie dobre.
    • fettinia Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 17.04.05, 20:23
      Tez wlasnie robilam ale w ascetycznej wrecz wersji:)Tunczyk,groszek,majonez lub
      sos tatarski,pieprz, odrobina soku cytrynowego i juz-bez ananasa i
      kukurydzy-czasem najprostsze smaki sa najlepsze:)
      • Gość: Hanna Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: 66.231.167.* 21.04.05, 18:23
        Wlasnie!!!
        • Gość: basia Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.dip.t-dialin.net 29.05.05, 21:44
          a ja poprostu dodaje tunczyka do bialego sera w kubku,do tego koperek albo
          szczypiorek,sol,pieprz,pycha
          nieiedy dodaje tez rzodkiewke
          • linn_linn Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 29.05.05, 22:37
            ...plus kapary. A czasem dodatkowo ogorek w kostke...
    • Gość: Xena Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr IP: *.access.telenet.be 30.05.05, 12:46
      Zgadzam sie z Hanna bo jak czytam te wszystkie salatki z tunczykiem to az
      niedobrze mi sie robi .
      Ani to ryba ani mieso smak zaden a jeszcze wymieszane z czym sie da
      Na paste do chleba po odpowiednim przyprawieniu moze sie nadawac ale te salatki
      z ryzem i makaronem to zgroza i prawdziwy smietnik i jak czesto serwowane na
      przyjeciach !
      Sama uwielbiam rozne rybki i salatki ale nie mieszam tego tylko rybka (
      jakakolwiek wedzona , z puszki w oleju , nawet sledziki w occie)oddzielnie na
      talerzu a oddzielnie salatka warzywna jakakolwiek z salaty , pomidorow ,
      kukurydzy ,groszku, fasolki, serow co dusza zapragnie ale bez ryzu i makaronu ,
      sery jakies lub jajko wtedy czuje sie smak poszczegolnych skladnikow
      Rybe mozna mieszac z serem lub majonezem i zrobic z niej smarowidlo ale nie
      salatke.

• lolla2 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 30.05.05, 16:40
      Cebulkę.
      • monia_77 Re: Problem! Nijaki smak sałatki z tuńczyka-co zr 30.05.05, 17:02
        Ananas i kukurydza bardzo dobrze smakuja w polaczeniu z czosnkiem, dodaje
        czosnek do salatki kurczakowej w tej samej wersji i jest pyszna, do tunczykowej
        dodaj sporo soku z cytryny, czosnek i moze odrobine papryki slodkiej w proszku,
        tunczyk lubi sie bardzo z tymiankiem takze mozesz uzyc go zamiast papryki albo
        razem. Uwazam ze brakuje Tobie w tej salatce po prostu przypraw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka