Dodaj do ulubionych

"Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu

16.04.05, 15:10
Cześć wszystkim!

Mam ogromna prośbę. Piszę projekt na zajęcia z poetyki. Tytuł jest taki, jaki
widzicie w tytule: Poetyka a kuchnia. Szczerze mówiąc pomysł trochę szalony
ale wydaje mi się oryginalny :)
Zwracam się do Was na tym właśnie forum, ponieważ wiem, że może śledzicie
ksiązki kucharskie. Jeśli ktoś z Was natknął się kiedys na świetną książkę,
artykuł, cokolwiek, gdzie był poruszony ten problem bądź np. jakąś pięknym
językiem napisana książkę, jakies motywy kucharskie, proszę o podzielenie się
ze mną informacjami :) Miło widziane też propozycje dotyczące tego O CZYM
mogłabym w tym projekcie napisać :)

Za wszytsko z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • gretawm Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 16.04.05, 15:38
      Nie wiem czy Ci się to przyda - książeczka sprzed conajmniej 150 (?)
      lat "Fizjologia smaku" wielkiego smakosza Anthelme Brillat-Savarin.
    • ampolion Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 16.04.05, 15:40
      Skontaktuj się może z poetami, którzy gotują. Może forum KULTURA?
    • gretawm Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 16.04.05, 15:44
      Ciąg dalszy - na pewno dużo klimatów smakoszowskich jest w "Klubie Pickwicka"
      Dickensa, u Prousta słynny opis smaku magdalenek...a może by coś z filmu -
      "Wielkie żarcie" czy "Uczta Babette"...
      • jottka chwilke 16.04.05, 15:57
        poetyka to nie poezja:) tylko najogólniej mówiąc nauka zajmująca się formami
        literackimi

temat jako taki modny sie zrobił od ładnych paru lat, na ostatnich targach
        książki w krakowie nabyłam książeczkę agnieszki bąbel 'muza z warząchwią', takie
        ogólne zebranie informacji nt. polskiej literatury kulinarnej + podstawowa
        bibliografia tematu, weź sobie obejrzyj, o ile nie znasz

poza tym jest piękne dzieło jerzego gota 'barszcz w kulturze starożytnej grecji'
        - pastisz, ale jako materiał do analizy pewnych zasad można wykorzystać:)
    • Gość: Nobullshit Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu IP: *.spray.net.pl 16.04.05, 15:57
      Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale to jest wątek o kuchni w literaturze
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14243790&a=14243790
      Było takich wątków kilka, ale wyszukiwarka dziś zwariowała kompletnie.
      Spróbuj poszukać sama, kiedy jej minie.
    • Gość: Nobullshit Jeszcze jeden link IP: *.spray.net.pl 16.04.05, 16:00
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16184702&a=16184702
      • jottka zaraz 16.04.05, 16:07
        ale jeśli dobrze rozumiem, to ma być o poetyce tekstu kulinarnego, a nie o
        wesołych kawałkach literackich na temata kulinarne:)
        • Gość: aniel Re: zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 16:41
          Jeżeli chodzi o piękny opis "kulinarny" to niezrównany "Pan Tadeusz" się kłania-
          zresztą pisłam kiedyś pracę na taki temat w zamierzchłych latach liceum hehehe
        • Gość: Nobullshit No ja właśnie nie bardzo rozumiem IP: *.spray.net.pl 17.04.05, 12:49
          Bo z jednej strony poetyka, a z drugiej pytanie o "motywy kuchenne".
          • jottka Re: No ja właśnie nie bardzo rozumiem 17.04.05, 13:27
            mojem zdaniem koleżanka jest na pierwszym, góra drugim roku, dali dziewczynie
            odgórnie temat pracy, bo cuś na zaliczenie napisac trzeba, a ona sama nie bardzo
            wie, czym to sie właściwie je, że tak adekwatnie nawiążę:)

1/ skoro uważa powyższy temat za szalenie oryginalny, to znaczy, że żadnej
            bibliografii nie robiła ani się bliżej z opracowaniami nie zapoznawała

2/ skoro w tytule pisze o 'poetyce' wobec kuchni, a w poście prosi o 'motywy
            kuchenne' w literaturze, to albo ma jakiś niezwykle szeroki zamysł na tę pracę,
            albo też nie bardzo rozumie, co to znaczy poetyka. możliwe jest równiez, że ja
            nie rozumiem, co znaczy poetyka w tym kontekście:)

3/ skoro temat jest tak szaleńczo niekonkretny, to znaczy, że zlecający pracę
            dał go w nadziei, że coś tam się z niego dokładniejszego wyprecyzuje, jak już
            sie autor/ka zabierze do roboty - tzn. czasu jeszcze troche jest, możem marudzić:)
            • cherilyn Re: No ja właśnie nie bardzo rozumiem 17.04.05, 16:36
              2/ skoro w tytule pisze o 'poetyce' wobec kuchni, a w poście prosi o 'motywy
              > kuchenne' w literaturze, to albo ma jakiś niezwykle szeroki zamysł na tę
              pracę,
              > albo też nie bardzo rozumie, co to znaczy poetyka. możliwe jest równiez, że ja
              > nie rozumiem, co znaczy poetyka w tym kontekście:)

Po części się z Tobą zgadzam ;) W pracy chodzi ogólnie o to jak ma się poetyka
              w stosunku do innej dziedziny. Ja wybrałam sobie kuchnię. Może to samobójstwo,
              ale widzę tu tyle odpowiedzi na mój wątek, że może sobie poradzę :)

Pozdrawiam
    • caprice83 Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 16.04.05, 16:45
      "Nakarmic duszę" i "Ubrać dusze" J.Słomy i M.Trymbulaka
    • ampolion Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 17.04.05, 03:58
      Wańkowicz!
    • very_martini Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 17.04.05, 12:38
      Chyba nie do końca rozumiem - chodzi Ci o poetykę książek kucharskich? Bo
      "poetyka a kuchnia" to temat niemalże taki, jak "słoń a sprawa polska" i chyba
      trzeba by go zawęzić.

16%VOL
      22%VAT

takie tam... forum homeopatia
      • very_martini Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 17.04.05, 12:38
        Jeszcze jedno pytanie - czy chodzi Ci o takie odpowiedzi, jakie otrzymałaś w
        poprzednich postach? Bo to by mi raczej wyglądało na "motywy kuchenne" w
        literaturze:)

16%VOL
        22%VAT

• cherilyn Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 17.04.05, 16:37
        właśnie chodzi o to że to MA BYĆ szeroki temat. temat woda jak to się
        najczęsciej mówi: czyli pisac o wszystkim i o niczym :/ Bez jakichkolwiek
        ukonkretnień :/ I to jest w tym wszystkim najgorsze...
        • very_martini Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 17.04.05, 19:28
          Uuuuu... Skrajny bezsens. Byłaś na forum filologicznym?
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23304
          Ja bym to ograniczyła do rzeczy ścisle związanych z poetyką, ale o tym to może
          na forum tematycznym.

16%VOL
          22%VAT

• roseanne oj ludzie :)) 17.04.05, 19:37
      a moze tu chodzi na ten przyklad, o to, ze podobnie jak mistrz poeta przy
      tworzeniu wiersza ma sie bawic slowami rymami, by osiagnac odpowiedni efekt koncowy
      tak i wlasciwa osoba w kuchni tworzy poemat kulinarny
      by skladniki z soba pasowaly, by sos dodany do salaty ,skodinad pysznej nie
      zbuntowal sie polaczeniem z zupa lub deserem owocowym ( po czasie)

obiad- poemat= rozkosz na podniebieniu, rozkosz w zoladku, uczucie zadowolenia po..

• kropka-kreska Poetyka a kuchnia 17.04.05, 20:36
        Polecam Ci teksty pracownika Instytutu Badań Literackich i przy okazji poety
        Marka Bieńczyka w Przekroju, dotyczące smaku wina oraz okolicznościowo także
        kuchni. Jako podbudowę teoretyczną, tłumaczącą filozofię smaku - zarówno
        kulinarnego, jak i smaku rozumianego jako gust, ekspresja indywidualności itd -
        polecam koniecznie rozmowę Bieńczyka z Barbarą Łopieńską, zamieszczoną w książce
        Męka twórcza - z życia psychosomatycznego intelektualistów. Nie ma tam
        bezpośrednio wyłożonej poetyki kulinariów, ale na podstawie tych artykułów
        możesz stworzyć cos bardzo smakowitego ;) Pozdrawiam
    • ampolion Re: "Poetyka a kuchnia" - materiały do projektu 19.04.05, 23:36
      Znasz angielski?
      www.foodreference.com/html/poemshumor.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka