Dodaj do ulubionych

tego nie włożę !

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:59
Moja 7 letnia córka -Madzia chodzi do przedszkola do zerówki i już wymyśla co
załorzyć na siebie, ponieważ nie chce zakładać ubrań ,które jej przygotowuje
do przedszkola. Kręci nosem, że tego czy tamtego nie założy,nie podoba jej
się lub ,że chce wszystko pod kolor,albo ona chce chodzić tylko w spodniach.
Czy pozwalac jej na taką indywidualnośc co do ubioru ,czy raczej nie ?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: tego nie włożę ! 09.05.07, 10:39
      Jaki jest choć jeden dobry powód, zeby nie pozwalać dziecku ubierać się zgodnie
      z tym, na co ma ochotę i co jest dopadowane mniej-więcej do pory roku? Nie
      wuidze ani jednego argumentu, ktory przemawiałby za tym, ze dziecko ma sie
      ubierać zgodnie z gustem mamy, a nie wlasnym.
    • triss_merigold6 Re: tego nie włożę ! 09.05.07, 10:52
      Podaj powód dla którego miałabyś jej nie pozwalać. Niech się ubiera w to co
      lubi.
    • iwucha Re: tego nie włożę ! 09.05.07, 10:58
      Jeśli nie dostanie możliwośći wyboru w ramach tych wszystkich "pierdołowatych"
      czynności, to będzie zewnątrzsterowalna. Jak dziecko ma później, w dorosłym
      życiu podejmowac wybory i ponosić ich konsekwencje i nauczuć się samokontroli
      jeśli nie ma na czym poćwiczyć w dzieciństwie? Niby nic, bluzeczka czy
      sweterek - ale znaczenie ogromne.
    • dorotakatarzyna Re: tego nie włożę ! 09.05.07, 13:53
      Chciałabym wiedzieć, co myślicie o takim samym zachowaniu u czterolatki?
      Amelka w tej chwili nosi tylko rzeczy różowe i niebieskie. Czerwonego nie
      włoży, bo "a jak mnie ktoś zobaczy" , ciemnych kolorów też nie, bo "nie będę
      nosić takie szare bure". Rano kiedy się ubiera, krzyczy "tylko nie podomowe, daj
      mi coś ładnego!". Nie byłoby może problemu, gdyby nie to że zostawiłam sporo
      rzeczy po starszej córce z myślą, że młodsza jeszcze wykorzysta, a tu nic z
      tego. Rośnie mi druga, zbuntowana strojnisia. I nie wiem, czy na to pozwalać,
      czy w tym wieku jeszcze stawiać na swoim?
      • iwucha Re: tego nie włożę ! 09.05.07, 18:42
        Ja myślę, że przedszkolakom warto zawężyć nieco wybór, np. dać do wybory 2-3
        kiecki i dziecko sobie wybierze tę, na która ma ochotę (oczywiście zgodnie z
        pora roku, pogodą, okazją). Jest sprawcą, czuje się samodzielne i odpowiedzialne
        a jednocześnie nie czuje się sfrustrowane, że nie wybrało 5 innych kiecek
        spośród 10 do wyboru. U mnie się sprawdziło.
      • mama303 Re: tego nie włożę ! 10.05.07, 15:31
        Jesli dziecko czegoś naprawde nie chcew włozyc i nie uda nam sie go do tego
        zachecić to trudno, nie ma sensu chyba sie upieraz się przy tym.
        Inna sprawa że ja mojej czterolatki nie pytam w ogóle o to co chce włozyć -
        poprostu przygotowuje jej ubrania i ona zupełnie nie przywiazuje do tego wagi
        czasem tylko stanowczo nie chce czegos włozyć ale to bardziej ze wzgledu na
        wygodę niz na kolor.
    • anabaja Re: tego nie włożę ! 10.05.07, 12:00
      u mojej czterolatki podobnie, ma swoje ulubione kolory, róż i zieleń, w związku
      z tym kupuje jej tylko takie, w jakich będzie chodziła i tez mam z głowy bo
      wszystko do siebie pasuje! Rano zawsze ma wybór, zazwyczaj dwie rzeczy, dwie
      bluzeczki, spódnice lub sukienki(spodnie niestety poszły definitywnie w
      odtawkę), cieplejsza kurtka, lub bluza + lżejsza kurtka. sama wybiera, jest
      zadowolona i ja też. zauwazyłam, że zaczęła sama zamieniać sobie bieliznę,
      przygotuje białe majteczki, jeśli nie chce wymienia sobie na kolorowe. uważam,
      że to sie sprawdza, po co dziecku na siłę coś zakładać, denerować siebie, ją i
      pozostałych domowników? w takim ubraniu zawsze bedzie coś "nie tak" a to
      krzywo, a to niewygodnie, a to za ciasno... przecież same dobrze wiemy, że jak
      podobamy się sobie to mamy lepsze samopoczucie! i myslę, że to wcale nie za
      wcześnie, jestem bardzo zadowolona, że córka np. w sklepie potrafi jasno
      określić, że w tej koszulce bedzie chodziła, a tej na pewno nie założy. po
      prostu ułatwia mi zakupy...
      • 21aga1 Re: tego nie włożę ! 10.05.07, 17:30
        Mój trzylatek też wybiera sam, nie zawsze, ale jak zaczyna kręcic nosem na to
        co ja przygotowuję, to mówię, żeby sam przyniósł majtki, spodnie itp. i bierze
        te które chce. Natomiast, jak coś kupuję z nim to obowiązkowo pytam o zdanie,
        bo on konkretny chłopak jest i jak w sklepie już nie chce zmierzyć i mówi, że
        mu się nie podoba to potem rzeczywiście nie chce w tym chodzić i odwrotnie
        nieraz na pierwszy rzut coś mu się bardzo spodoba i potem to uwielbia. W domu
        nieraz kombinuję, żeby wybrał to co ja chcę, w sklepie nigdy już wiem, że nie
        warto...
    • Gość: przynadziei Re: tego nie włożę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 11:02
      Dzieki za wszystkie wskazówki. Może powinnam dać swojej córce więcej swobody
      jeżeli czodzi o ubiór? W końcu już nie jest taka bardzo mała .Ma 7 lat i już
      swoje gusta i guściki.
      • Gość: marta Re: tego nie włożę ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:58
        Pamiętam ,jak miałam 7 lat i ojciec kazał mi założyć sukienkę ( bordowa z
        białą, okropną kokardą).To przeżycie i wstyd pamiętam do dzisiaj i moja córka
        sama wybiera ubrania w sklepie jak i w domu. To było straszne!!!!
      • scher Re: tego nie włożę ! 11.05.07, 20:14
        Gość portalu: przynadziei napisał(a):

> Może powinnam dać swojej córce więcej swobody jeżeli chodzi o ubiór?

Najlepiej w ogóle nie ingerować w te sprawy, z którymi dziecko może już sobie
        samo poradzić zupełnie dobrze. Uczymy w ten sposób samodzielności i
        odpowiedzialności.

Tak jest i dla dziecka lepiej, i dla psychiki rodziców zdrowiej.
    • justyna_dabrowska Re: tego nie włożę ! 11.05.07, 11:16
      A dlaczego miałaby Pani jej na to nie pozwalać? Wydaje sie że to w co dziecko
      sie ubiera, jesli tylko jest w miare dostosowane do pogody, może należeć do
      jego własnej decyzji. To wspaniała okazja by uczyc dziecko podejmowania
      decyzji, brania spraw w swoje ręce itp. Wydaje sie że już czterolatek może
      wypowiadac w tej sprawie swoje zdanie, a cóz dopiero siedmiolatka:))

Pozdrawiam
      JD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka