speni 07.05.05, 12:45 się ma rozumieć woda różana, powiedzcie gdzie to kupić, w czym sprzedają i czy to prawda, że są różne smaki (zapachy) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malaszaramysz Re: Rosenwasser... 07.05.05, 14:09 W sklepach z orientalną żywnością być powinna. To jeden z sekretów arabskiej kuchni( nie tylko- perskiej też).O różnych smakach różanej nie słyszałam ale jest też pomarańczowa itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Rosenwasser... 07.05.05, 17:40 malaszaramysz napisała: > W sklepach z orientalną żywnością być powinna. To jeden z sekretów arabskiej > kuchni( nie tylko- perskiej też).O różnych smakach różanej nie słyszałam ale > jest też pomarańczowa itp.. A pamietasz co przysłala Irene Papas Allanowi Batesowi w filmie "Grek Zorba"? Zresztą w Bułgarii rowniez to skutkuje - jak mi dziewczyna z Bojany spod Witoszy wręczyła butelkę z woda różaną i ja glupi przyjąłem to potem musiałem wiadro rakiji postawić żeby mnie wypuscili z wioski. Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Rosenwasser... 07.05.05, 15:20 Można zrobić, ale nie próbowałem (po polsku): kuchnia.gery.pl/cms/index.php?id=2606 Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Rosenwasser... 07.05.05, 15:33 Moja sąsiadka, starsza już osoba, geniusz kuchenny robi coś takiego: 50 dag płatków z róży konfiturowej, 50 dag cukru 0,5l wody sok z 2 cytryn 0,5 l spirytusu zagotować wodę z sokiem cytrynowym, zalać płatki i odstawić na 12 godzin, zlać do garnka, dodać cukier rozpuścić podgrzewająć i uważając, żeby nie zagotować. Po ostudzeniu dodać 0,5 litra spirytusu , odstawić min. na miesiąc Używać do ciast, kremów, itd...Doskonałe również do wypicia:-))) Woda różana to nie jest ale jakie dobre:-) Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Rosenwasser... 08.05.05, 17:51 Hmm, czy kiedy mowa w przepisie o dzikiej rozy, to chodzi o jakakolwiek dzika roze (rosa canina)? Czy o specyficzny rodzaj (tak jak potrzeba do konfitury z platkow rozy)? Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: Rosenwasser... 08.05.05, 22:32 można kupić u Krisznowców. Kosztuje ok. 8 zł za butelkę. :) Odpowiedz Link Zgłoś