edyta7 03.07.02, 10:39 Może ktoś wie jak zrobić wiśnie w spirytusie, bo do tej pory jak eksperymentowałam to wychodziły dziwne rzeczy (i w smaku i wyglądzie). Czekam więc z niecierpliwością na przepis, bo już dziś muszę zerwać wiśnie z drzewa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosia Re: wiśnie w spirytusie IP: *.chello.pl 03.07.02, 15:23 Mam przepis na wiśniówkę litewską mocną.Wisnie trzeba wydrylować 1/3 zostawić z pestkami.Zalewasz spirytusem,przykrywasz gazą i czekasz około 3 miesięcy.Nie dodajesz cukru!Po zlaniu otrzmasz bardzo mocną wiśniówkę.Do pozostałych owoców mozesz dodać cukru i po 1 miesiacu masz jeszcze trochę wiśniówki słodkiej,którą jak chcesz możesz zmieszać z wytrawną.Jak doypiesz cukru to wymieszaj!I jeszcze jedno,po zalaniu spirytusem przez pewien czas kolor płynu nad wisniami będzie przypominał denaturat.jak po 3 miesiącach będziesz zlewać to zamieszaj dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
deotyma23 Re: Nie dla pestek w spirytusie!!!!! 04.07.02, 19:40 pozostawione w wiśniach pestki zalanne spirytusem wytwarzają- jak sobie przypominam kwas pruski- czy coś podobnego bardzo szkodliwego. Polecam wydrylować wszystkie wiśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Nie dla pestek w spirytusie!!!!! IP: *.chello.pl 05.07.02, 13:40 Przepis mam z kuchni litewskiej.Sama też robiłam kilkakrotnie i nie zaszkodziło.Jeśli masz obawy to wydryluj wszystkie.Ta niewielka ilość pestek daje bardzo przyjemny i trochę inny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: Nie dla pestek w spirytusie!!!!! IP: *.chello.pl 14.07.02, 14:48 Kwas pruski to jest to ! nie wiem co w tym jest ale uuuuuuwielbiam pestki i one wszystkie mają ten migdałowy smaczek. A jabłko to zawsze z pestkami zjadam oczywiście te białe środki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbor1 Re: wiśnie w spirytusie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 15:01 Witam Jeśli zostawiasz na trzy miesiące zalane wiśnie spirytusem przykryte tylko gazą, to z tego spirytusu zostanie tylko woda. Znam podobny przepis, ale naczynie, najlepiej mały gąsiorek, szczelnie się zamyka. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: wiśnie w spirytusie IP: *.chello.pl 16.07.02, 15:12 Gość portalu: marbor1 napisał(a): > Witam > Jeśli zostawiasz na trzy miesiące zalane wiśnie spirytusem przykryte tylko > gazą, to z tego spirytusu zostanie tylko woda. Znam podobny przepis, ale > naczynie, najlepiej mały gąsiorek, szczelnie się zamyka. > Pozdrawiam - Maria Masz rację pomyliłam nalewkę z sokiem.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś