andzik83 09.05.05, 16:33 Wszystko mam-ziemniaki, frytkownice, olej i tylko frytki wychodzą jakieś takie gumowate, nie chrupiące. Macie jakiś sposób? Żeby były porządnie wysmażone a nie uduszone? Będe wdzięczna za dobre rady :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joisana Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? 09.05.05, 16:45 We frytkownicy to jedynie z otwartą pokrywą (a wtedy sens frytkownicy ginie ;-)), a w ogóle powinno się pokrojone ziemniaki wypłukać w zimnej wodzie i zblanszować, po obsuszeniu dopiero smażyć na złoto i mają obowiązek być chrupiące i mniej tłuste :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa9 Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 16:47 Mnie sie wydaje, że albo za zimny olej, albo za długo w tej kapieli olejowej trzymane. No jeszcze może ziemniaki miałaś takie, które do frytek się nie nadawały. Nie mam więcej pomysłów. Wydaje mi sie jednak, ze najważniejsze to bardzo goracy olej i nie za długie smazenie. Tylko, że przecież we frytownicy powinno wszystko samograć... ja sto lat temu robiłam w zwykłym garnku i były OK, teraz piekę w piekarniku niestety półprodukt - mrożone frytki ze sklepu. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.dsl.pipex.com 09.05.05, 16:55 frytki powinno sie smazyc w dwoch etapach. kiedy dobrze zademonstrowal to Maciej Kuron. no i olej powinien byc odpowiedni - najlepiej kokosowy lub arachidowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.05.05, 10:53 Nie wrzucaj za dużo frytek naraz, bo wtedy obniża się temperatura oleju i wychodzą właśnie gumowate, uduszone frytki. Albo, jak ktos słusznie zauważył, można każdą porcję na 2 razy smażyć, tylko wtedy 'wciągają' więcej tluszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaa Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:27 ogladalam kiedys program naukowe wyjasnienie tego jak sie powinno frytki smazyc :) wiec smazenie jest 2 etapowe 1 etap to 160 stopni na 4 minutek 2 etap to 190 stopni 3 minutki frytki nalezy po usmazeniu lub przed posolic wtedy beda chrupiace :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.76.classcom.pl 10.05.05, 12:58 Maklowicz kiedys mowil, ze beda chrupiace jak do wody, w ktorej plywaja juz pokrojone ziemniaki dodasz cukru - zawsze tak robie i sa chrupiace (z frytkownicy) Odpowiedz Link Zgłoś
andzik83 Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? 10.05.05, 13:25 dzięki wielkiem co do temperatury za małej, to raczej nie, bo nastawiałam na max, ale spróbuje teraz według tego naukowego przepisu i z cukrem w wodzie:) może wyjdą smaczniejsze. Jakby jeszcze ktoś miał jakiś pomysł, bedę wdzięczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
andzik83 Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? 11.05.05, 18:59 Operacja się udała! Wyszły super, zamoczyłam w wodzie z cukrem i smażyłam na dwa razy! Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 07:35 też spróbuję, chociaż z dużą dawką sceptycyzmu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: setorika Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:31 a w gazetce dla dzieci MIŚ (sic!) radził, aby je przelać gorącą wodą przed włożeniem do frytownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.cu.com.pl / 193.24.24.* 12.05.05, 10:15 Dla czterech średnio głodnych osób przygotuj około kilograma dużych ziemniaków, 0,5 litra oleju do smażenia, łyżeczkę cukru i sól. Ziemniaki obierz, opłucz dokładnie w wodzie i pokrój na frytki o boku 1 cm. Frytki wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, dodaj cukier i pozostaw na 20 minut. Następnie dokładnie przelej zimną wodą kilka razy, by wypłukać skrobię. Zalej wrzątkiem, postaw na ogniu i od momentu zagotowania gotuj przez 4-5 minut. W środku powinny zostać zupełnie surowe, tylko ich wierzchnia cześć ma stracić stan surowości. Frytki odcedź na durszlaku i pozwól im zupełnie wyschnąć (2-3 minuty). Olej rozgrzej w frytkownicy (lub na wysokiej patelni) do temperatury 180 stopni (na patelni olej osiąga taką temperaturę, jeśli wrzucona pojedyncza frytka od razu pokryje się warstwą bąbelków i zacznie się smażyć). Do rozgrzanego oleju wrzucaj porcjami frytki, tak, by wszystkie były zanurzone w oleju (jeśli będzie ich za dużo, nie usmażą się równomiernie). Frytki należy od razu po wrzuceniu zamieszać delikatnie, by się nie posklejały i zaczęły smażyć ze wszystkich stron. Smaż frytki do lekkiego zrumienienia. Wyłóż je na talerz pokryty papierowym ręcznikiem. Z następną porcją postępuj identycznie. Kiedy wszystkie będą usmażone, zwiększ temperaturę oleju do 200 stopni i ponownie włóż do niego frytki. Zamieszaj i smaż nie dłużej niż 2 minut, czasem nawet krócej - aż pięknie się zrumienią i staną się chrupiące. Proces przebiega szybko, więc uważaj, by ich nie przypalić. Gotowe frytki wyłóż na ręcznik papierowy, by odciekła nadmiar tłuszczu. Ja je pałaszuję posypane całymi ziarnami kminku - i daję ich całkiem dużo. Oczywiście doprawiam je też solą. Moim zdaniem najlepiej smakują popijane zimnym mlekiem. Pyszne też są z majonezem lub keczupem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.access.telenet.be 18.05.05, 10:43 Demonstracja w TV - chrupiace frytki frytki musza byc rowne oplukac w zimnej wodzie i osuszyc 170°C frytkownica - wrzucic i smazyc ok 6 minut Wyjac na 1/2 godz Drugi raz smazyc w temp 190°C ok 4 min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bela Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:35 czyli bez frytkownicy nie da rady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 01.06.05, 22:38 Nie mam frytkownicy, ale śmiało mogę powiedzieć, że bez niej też wychodzą chrupiące. Tak jak już było tu pisane, wiele zależy od ziemniaków, również od właściwej temperatury oleju, oraz nie można smażyć zbyt dużo frytek na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? 18.05.05, 13:23 ja robię w woku kiedy olej rzepakowy już dymi... max temp. bliska 200 stopni robią moment i zawsze są chrupiące.. z tymże muszą być stosunkowo cienkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:16 pierwsze słyszę, coś takiego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: Jak smażyć frytki żeby były chrupiące?? 01.06.05, 22:42 chętnię cię objawię w tym czego nie rozumiesz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr3akman frytki IP: *.ip90.fastwebnet.it 28.11.13, 18:50 gdy już przygotowałeś ziemniaki potnij je i wsadz do zimnej wody i dodaj odrobine cukru smaż na dobrze rozgrzanym oleju (175-190)pamietając żęby nie dawać ich zbyt dużo (ogólna zasada to 1 na10) czyli 1frytka na 10 części oleju jak dasz za dużo to właśnie wyjdą jak guma. Nigdy pod przykrywką bo znowu będzie guma , o ile nie używasz typu ziemniaków specjalnych do frytek to wybieraj te żółte i średnio twarde i naucz się reguły wyciąg wcześniej miękkie niż póżniej suche i puste w środku Odpowiedz Link Zgłoś