Dodaj do ulubionych

Jak to ugotować - po raz drugi !

IP: *.chello.pl 11.05.05, 15:22
Tyle tu o szparagach... a ja ich nie potrafię ugotować! Kupiłem zielone, 2
pęczki i patrze teraz na nie. Widziałem kiedys w tv jak je robia na maselku
na patelni z czosnkiem, takie bym zjadl. Wiecie jak sie to robi ?
Obserwuj wątek
    • lunatica proszę - szparagi Giezika z sezamem 11.05.05, 15:26
      na oleju przesmażyć czosnek i odrobine imbiru (ja zamiast świeżego użyłem oleju
      imbirowej). DOdać szparagi pokrojone w kawałki,
      smażyć ok. 3 min. Posypać odrobiną cukru, pieprzu, dodać na koniec sosu
      sojowego i oleju sezamowego.
      Posypać uprażonym wcześneij sezamem

przepis i zdjęcie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23639431
      • brunosch Re: proszę - szparagi Giezika z sezamem 11.05.05, 15:34
        Te szparagi surowe, czy wstępnie ugotowane?
      • Gość: Jaś Re: proszę - szparagi Giezika z sezamem IP: *.chello.pl 11.05.05, 16:16
        No wlasnie obgotowane czy surowe ? No i w tym tv to one byly w calosci czyli
        nie tak bardzo "wschodnio" z imbirem :-) ale takie też mi się podobają
        • f.l.y Re: prosto 11.05.05, 16:19
          najprościej robię tak:

gotuję w szerokim garnku wodę, nieco soli, ciut cukru i łyzeczke masła
          gotuję szparagi ok. 20 min.
          na patelni rozgrzewam masło/margarynę/lub olej - dodaję bułkę tartą...
          podsmażam chwilkę - sekund parę...
          szparagi na talerz...
          bułka na szparagi...
          szparagi do brzucha....

ot...

smacznego...
          • Gość: zasada Re: prosto IP: *.gazeta.pl / *.mtv.al.charter.com 11.05.05, 16:25
            Zasada jest taka - zielone i białe warzywa w tym i szparagi zawierają
            mikroelementy i witaminy rozpuszczalne w wodzie więc gotowanie ich jest
            zbrodnią, tracą smak i wszystkie dobroci.Polecam szparagi podduszać na
            mieszance oliwy z masłem.Jak kto nie wierzy niech zrobi na dwa sposoby i
            sprawdzi sobie "na smak".
            • Gość: Jaś Re: prosto IP: *.chello.pl 11.05.05, 16:28
              No i o to mnie chodzi tylko powiedz jak to poddusic. Tak detalicznie jak ?
              • Gość: zasada Re: prosto IP: 5.5.* / 80.58.41.* 11.05.05, 20:41
                Na patelnię wylewasz oliwę, gdy się rozgrzeje dodajesz około 2 łyżek masła i po
                jego roztopieniu wkłądasz obrane, umyte i suche szparagi. Blanszujesz je do
                miękkości na małym ogniu w zawartości patelni - doprawiasz do smaku solą,
                białym pieprzem i czym tam jeszcze chcesz - no i po wszystkim. Możesz
                oczywiście dodać do zawartości patelni na sam koniec odrobinę bułki tartej.
                SMacznego.
                • Gość: Jaś Re: prosto IP: *.chello.pl 24.05.05, 22:31
                  Zrobiłem! Nie dodałem bułki tartej bo mi masło z oliwą wystarcza do szczęścia.
                  Nie wracam już do gotowania we wodzie. Wielkie dzięki
    • kaiserka Re: Jak to ugotować - po raz drugi ! 11.05.05, 16:22

Tuz nad glowa w reklamach masz linke pod tytulem Szparagomania czy cos takiego.
      Moze tam zajrzysz? I w Galerii Potraw jest jeszcze wiele innych przepisów, w
      tym wiele Giezika.
      • kaiserka Re: Jak to ugotować - po raz drugi ! 11.05.05, 16:31
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23784124
        Moze chociaz w jednym watku o szparagach
        • Gość: chochlik Re: Jak to ugotować - po raz drugi ! IP: *.isp.comcastbusiness.net 11.05.05, 20:44
          Wszystkie przepisy mówiące o gotowaniu szparagów w wodzie można wywalić do
          kosza. Zasada ma rację mówiąc o traceniu w ten sposób smaku i wartości
          szparagów jako warzywa zdrowego i potrzebnego organizmowi.
          • Gość: baby Re: Jak to ugotować - po raz drugi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:00
            mnie też to nigdy nie wychodzi - każdy mówi, że to takie proste...
            • Gość: noida Re: Jak to ugotować - po raz drugi ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:48
              A ja proponuję gotować a potem wypijać wodę po gotowaniu- szybko, prosto i
              cenne witaminki nie uciekają do zlewu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka