Dodaj do ulubionych

co mozna zrobic z kalarepy?

12.05.05, 16:40
no własnie-oprócz tego ,że zjeść na surowo?
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: co mozna zrobic z kalarepy? 12.05.05, 17:01
      piec
      dusic, smazyc
      panierowac
      scierac i jak z innych warzyw robic pulpeciki, kotleciki itp
      nadziewac
    • audrey222 Re: co mozna zrobic z kalarepy? 12.05.05, 17:06
      zupa kalarepowa jest pyszna i kalarepa na gęsto ( jak marchewka....tylko
      kalarepa)
      • Gość: marlena Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.escore / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:17
        pyszne są kalarepki zapiekane gorące, nie wiem jak to się dokładnie robi- w tym
        roku poeksperymentuję, jadłam i było pycha
        to wyglądało coś tak jak papryka nadziewana tylko ryż nie był w środku a obok
        na talerzu, zaś w środku było mięso mielone, cebula, czosnek i przyprawy, jak
        wspomniałam było podawane z ryżem (basmati na sposób iracki) + pomidory świeże,
        sos do tego był 1. pomidorowy- ostry, 2. czosnkowy (koerek,smietana, majonez) i
        oczywiście świeża mięta
    • Gość: antycyponek Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:35
      I do zupy można dodać - np. julienne!
    • audrey222 Re: co mozna zrobic z kalarepy? 12.05.05, 19:04
      pokroić na plastry grubości ok.1 cm chwilkę obgotować potem pomiędzy dwa takie
      plastry plaster szynki i plaster ostrego sera zanużam w gęstym cieście
      naleśnikowym doprawionym na ostro i smażę na złoty kolor.Do tego ziemniaczki z
      wody....mniam
      • Gość: Mona34 Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: 217.153.83.* 12.05.05, 22:13
        Polecam pyszną surówke z kalarepy.Kalarepki należy pokroić w słupki ,dodać
        pokrojony w plasterki por , oraz pestki z dyni przelane wrzatkiem. Wszystko
        razem wymieszac , dodac majonez i odrobinę smietany. Przyprawy do smaku.
        • karmin-cynober Re: Wszystko ! 13.05.05, 02:12
          rob co chcesz, gotuj, smaz. Zupke tez juz ugotowalam.
          • bernadeta6 Re: Wszystko ! 13.05.05, 11:51
            ostatnio wypróbowałam- pychotka!
            na masełku podsmaż szynkę w kosteczkę z cebulą. Kalarepę pokrój w słupki dość
            grube, dodaj do szynki i zalej bulionem (pół szklanki). Gotuj 15 min. Dolej
            trochę słodkiej śmietany i dopraw pieprzem solą i gałką muszkatolową.

Pyszne.Smacznego
            • paczka111 Re: Wszystko ! 13.05.05, 12:18
              Pół na pół z marchewką, starte i podduszone, jako nadzienie do canelloni.
              Sprawdzone i doskonałe. Równie dobre może być do naleśników, a może nawet i
              pierogów?
              • Gość: siwa Re: Wszystko ! IP: *.adsl.solnet.ch 13.05.05, 15:14
                bardzo lubie frytki z kalarepki.

kalarepki pokroic w slupki wielkosci frytek, obgotowac w osolonej wodzie, odlac,
                wystudzic, maczac w gestym nalesnikowym ciescie (pikantnym) i smazyc na glebokim
                tluszczu jak frytki na zloty kolor.
                do tego sos z jogurtu naturalnego przyprawionego sola i pieprzem i wymieszanego
                ze szczypiorkiem. mozna tez dodac do sosu troche drobno utartej surowej
                kalarepki. pyyyychotka.
                • jswm jarzynka do obiadu 13.06.05, 08:29
                  jadłam wczoraj u Teściowej:

kalarepka pokrojona w kostkę, uduszona w małej ilości wody
                  młoda marchewka, plasterki, uduszona osobno,
                  mrożony groszek (rozmrożony:)

wszystko pod koniec duszenia połączone razem, wymieszane ze śmietaną (18%)i
                  chwilę podgotowane do zagęszczenia śmietany.

naprawdę pyszne,delikatne(może tylko zapach, z powodu kalarepki, mało
                  zachęcający)
    • scislo7 nadziać i zapiec 13.06.05, 10:38
      mięsko mielone - wieprzowe (ale z drobiowym wychodzi niezgorzej :)) podsmażyć z
      dużą cebulą, dosmaczyć i dodać sporo natki pietruszkowej
      kalarepkom odciąć "czapki" wydrążyć i te środki "rozdusić" bez tłuszczu, dodać
      mięsko i tym wszystkim nadziać kalarepki
      a potem do pieca, albo na nieprzypalająca patelnię i piec/dusić, aż zmiękną
      a potem jeść :)
      a najlepsze to są dnia następnego - odgrzewane :)
    • Gość: zadumana Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: 213.17.230.* 13.06.05, 11:12
      Moja mama cięła w kosteczkę jak marchewkę i dalej jak z marchewką. Dusiła w
      wodzie i masełku. Potem lekka zasmażka. Bardzo delikatne w smaku. Zapach tylko
      przy gotowaniu na początku.
      Takie tradycyjne podejście:)
      • Gość: justa Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:52
        moja też tak robiła :-)
    • saiss Re: co mozna zrobic z kalarepy? 18.06.05, 12:47
      Pokroić w słupki, onbsmażyć, zalać wodą/bulionem, udusić, dodac soku
      pomarańczowgo i curry, zredukowac.
      Nie dawać do próbowania ludziom, którzy się na tym nie znają ;)
      • Gość: boryska Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:41
        A ja kroję kalarepkę w kosteczkę, marchew w kosteczkę i lekko podgotowuję.
        Odcedzam i łączę z koperkiem i odrobiną majonezu. Pycha
        • Gość: elle Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:36
          brzmi apetycznie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka