intuicja77 12.05.05, 16:40 no własnie-oprócz tego ,że zjeść na surowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: co mozna zrobic z kalarepy? 12.05.05, 17:01 piec dusic, smazyc panierowac scierac i jak z innych warzyw robic pulpeciki, kotleciki itp nadziewac Odpowiedz Link Zgłoś
audrey222 Re: co mozna zrobic z kalarepy? 12.05.05, 17:06 zupa kalarepowa jest pyszna i kalarepa na gęsto ( jak marchewka....tylko kalarepa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlena Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.escore / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:17 pyszne są kalarepki zapiekane gorące, nie wiem jak to się dokładnie robi- w tym roku poeksperymentuję, jadłam i było pycha to wyglądało coś tak jak papryka nadziewana tylko ryż nie był w środku a obok na talerzu, zaś w środku było mięso mielone, cebula, czosnek i przyprawy, jak wspomniałam było podawane z ryżem (basmati na sposób iracki) + pomidory świeże, sos do tego był 1. pomidorowy- ostry, 2. czosnkowy (koerek,smietana, majonez) i oczywiście świeża mięta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycyponek Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 18:35 I do zupy można dodać - np. julienne! Odpowiedz Link Zgłoś
audrey222 Re: co mozna zrobic z kalarepy? 12.05.05, 19:04 pokroić na plastry grubości ok.1 cm chwilkę obgotować potem pomiędzy dwa takie plastry plaster szynki i plaster ostrego sera zanużam w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym na ostro i smażę na złoty kolor.Do tego ziemniaczki z wody....mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona34 Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: 217.153.83.* 12.05.05, 22:13 Polecam pyszną surówke z kalarepy.Kalarepki należy pokroić w słupki ,dodać pokrojony w plasterki por , oraz pestki z dyni przelane wrzatkiem. Wszystko razem wymieszac , dodac majonez i odrobinę smietany. Przyprawy do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
karmin-cynober Re: Wszystko ! 13.05.05, 02:12 rob co chcesz, gotuj, smaz. Zupke tez juz ugotowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
bernadeta6 Re: Wszystko ! 13.05.05, 11:51 ostatnio wypróbowałam- pychotka! na masełku podsmaż szynkę w kosteczkę z cebulą. Kalarepę pokrój w słupki dość grube, dodaj do szynki i zalej bulionem (pół szklanki). Gotuj 15 min. Dolej trochę słodkiej śmietany i dopraw pieprzem solą i gałką muszkatolową. Pyszne.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
paczka111 Re: Wszystko ! 13.05.05, 12:18 Pół na pół z marchewką, starte i podduszone, jako nadzienie do canelloni. Sprawdzone i doskonałe. Równie dobre może być do naleśników, a może nawet i pierogów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Wszystko ! IP: *.adsl.solnet.ch 13.05.05, 15:14 bardzo lubie frytki z kalarepki. kalarepki pokroic w slupki wielkosci frytek, obgotowac w osolonej wodzie, odlac, wystudzic, maczac w gestym nalesnikowym ciescie (pikantnym) i smazyc na glebokim tluszczu jak frytki na zloty kolor. do tego sos z jogurtu naturalnego przyprawionego sola i pieprzem i wymieszanego ze szczypiorkiem. mozna tez dodac do sosu troche drobno utartej surowej kalarepki. pyyyychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm jarzynka do obiadu 13.06.05, 08:29 jadłam wczoraj u Teściowej: kalarepka pokrojona w kostkę, uduszona w małej ilości wody młoda marchewka, plasterki, uduszona osobno, mrożony groszek (rozmrożony:) wszystko pod koniec duszenia połączone razem, wymieszane ze śmietaną (18%)i chwilę podgotowane do zagęszczenia śmietany. naprawdę pyszne,delikatne(może tylko zapach, z powodu kalarepki, mało zachęcający) Odpowiedz Link Zgłoś
scislo7 nadziać i zapiec 13.06.05, 10:38 mięsko mielone - wieprzowe (ale z drobiowym wychodzi niezgorzej :)) podsmażyć z dużą cebulą, dosmaczyć i dodać sporo natki pietruszkowej kalarepkom odciąć "czapki" wydrążyć i te środki "rozdusić" bez tłuszczu, dodać mięsko i tym wszystkim nadziać kalarepki a potem do pieca, albo na nieprzypalająca patelnię i piec/dusić, aż zmiękną a potem jeść :) a najlepsze to są dnia następnego - odgrzewane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: 213.17.230.* 13.06.05, 11:12 Moja mama cięła w kosteczkę jak marchewkę i dalej jak z marchewką. Dusiła w wodzie i masełku. Potem lekka zasmażka. Bardzo delikatne w smaku. Zapach tylko przy gotowaniu na początku. Takie tradycyjne podejście:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:52 moja też tak robiła :-) Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: co mozna zrobic z kalarepy? 18.06.05, 12:47 Pokroić w słupki, onbsmażyć, zalać wodą/bulionem, udusić, dodac soku pomarańczowgo i curry, zredukowac. Nie dawać do próbowania ludziom, którzy się na tym nie znają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boryska Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 13:41 A ja kroję kalarepkę w kosteczkę, marchew w kosteczkę i lekko podgotowuję. Odcedzam i łączę z koperkiem i odrobiną majonezu. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: co mozna zrobic z kalarepy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:36 brzmi apetycznie :-) Odpowiedz Link Zgłoś