sledziowa 14.05.05, 20:28 Jutro planuję potrawkę, ale nie pamiętam co sie pokolei robiło - wiem, że potrzebne jest masło, mąka, żółtko, cytryna i przyprawy - dobrze pamiętam??? proszę o przepis w miarę szybko... jutro obiad Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hanna Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: 206.248.70.* 15.05.05, 01:02 Zagotuj rosol , dodaj sok z cytryny i smietane rozbeltana z maka.( ma nadzieje, ze wiesz, ze najpierw trzeba dodac troche rosolu do smietany i potem -wszystko do rosolu). Jak sie wszystko zagotuje, wlej powoli lekko ubite zoltka z ciutka cukru.Tego juz nie zgotowujesz, wiec pamietaj, zeby jajko byly czyste i swieze. To jest wersja cytrynowa. Moze byc tez koperkowa- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sledziowa Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 07:44 dziekuję bardzo za pprzepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizak Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:05 ja też! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: 217.153.62.* 19.05.05, 18:36 Roztapiasz 1 łyżkę masła,dodajesz około 2 łyżek mąki i smażysz na małym ogniu aż wszystko się połączy i będzie odchodzić od garnka,potem dodajesz taką ilość rosołu (dolewjąc po troszkę aby nie zrobiły się kluski )aż uzyskasz odpowiednią gęstość.Do tego dodajesz jedno żółtko rozmieszane ze śmietaną.Doprawiasz solą, cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Sos jest przepyszny,świetnie smakuje do dotowanego kurczaka i ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ella Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 17:03 jest dobry - potwierdzam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lila Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:50 ja też :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.bb.online.no 10.06.05, 17:04 jest jeszcze lepszy gdy przed dodaniem mąki poddusimy na maśle małą cebulkę (po zagotowaniu bulionu odcedzimy sos przez sitko) dorzucimy do niego płatki migdałowe i rodzynki a cukier lekko przepalimy przed dodaniem... (na patelni 2łyżki cukru i łyżka wody az ściemnieje) Mniam z ryżem i gotowanymm drobiem... to przepis mojej kochanej teściowej... ja to jestem szczęściara:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:46 czy nie za dużo składników na raz ? Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly5 Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... 17.06.05, 23:42 spróbuj... rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:44 OK. Spróbuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś