Dodaj do ulubionych

Sos potrawkowy do kurczaka....

14.05.05, 20:28
Jutro planuję potrawkę, ale nie pamiętam co sie pokolei robiło -
wiem, że potrzebne jest masło, mąka, żółtko, cytryna i przyprawy -
dobrze pamiętam???
proszę o przepis w miarę szybko... jutro obiad
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanna Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: 206.248.70.* 15.05.05, 01:02
      Zagotuj rosol , dodaj sok z cytryny i smietane rozbeltana z maka.( ma nadzieje,
      ze wiesz, ze najpierw trzeba dodac troche rosolu do smietany i potem -wszystko
      do rosolu). Jak sie wszystko zagotuje, wlej powoli lekko ubite zoltka z ciutka
      cukru.Tego juz nie zgotowujesz, wiec pamietaj, zeby jajko byly czyste i swieze.
      To jest wersja cytrynowa. Moze byc tez koperkowa-
    • Gość: sledziowa Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 07:44
      dziekuję bardzo za pprzepis
      • Gość: lizak Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:05
        ja też!
    • Gość: Ewa Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: 217.153.62.* 19.05.05, 18:36
      Roztapiasz 1 łyżkę masła,dodajesz około 2 łyżek mąki i smażysz na małym ogniu
      aż wszystko się połączy i będzie odchodzić od garnka,potem dodajesz taką ilość
      rosołu (dolewjąc po troszkę aby nie zrobiły się kluski )aż uzyskasz
      odpowiednią gęstość.Do tego dodajesz jedno żółtko rozmieszane ze
      śmietaną.Doprawiasz solą, cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
      Sos jest przepyszny,świetnie smakuje do dotowanego kurczaka i ryżu.
      • Gość: ella Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 17:03
        jest dobry - potwierdzam :-)
        • Gość: lila Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:50
          ja też :-)
          • Gość: Sylwia Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.bb.online.no 10.06.05, 17:04
            jest jeszcze lepszy gdy przed dodaniem mąki poddusimy na maśle małą cebulkę (po
            zagotowaniu bulionu odcedzimy sos przez sitko) dorzucimy do niego płatki
            migdałowe i rodzynki a cukier lekko przepalimy przed dodaniem... (na patelni
            2łyżki cukru i łyżka wody az ściemnieje) Mniam z ryżem i gotowanymm drobiem...
            to przepis mojej kochanej teściowej... ja to jestem szczęściara:)
            • Gość: gość Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:46
              czy nie za dużo składników na raz ?
              • buterfly5 Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... 17.06.05, 23:42
                spróbuj... rewelacja
                • Gość: gość Re: Sos potrawkowy do kurczaka.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 16:44
                  OK. Spróbuję :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka