Dodaj do ulubionych

jakie wino

23.05.05, 10:17
do mkaronu z sosem
1) pomidorowym
2) pomidorowo-tuńczykowym
3) pieczarkowym

- chodzi mi o jakieś względnie tanie wino, ale dobre (bo dobre i tanie ;-) )
Obserwuj wątek
    • jacek1f spokojnie moge Ci polecić dwa czerwone, ale 23.05.05, 10:43
      lekkie chilijskie: Frontiera i El Cachorro.
      I jeszcze zawsze sie sprawdzi rozowy Zinfandel:-)
      • gourmet48 Re: spokojnie moge Ci polecić dwa czerwone, ale 23.05.05, 14:31
        wino z sosem pomidorowym sie gryzie, Wlosi najchetniej pija piwo
        • karmilla Re: spokojnie moge Ci polecić dwa czerwone, ale 23.05.05, 14:58
          hyhy, mnie też jakoś nic nie pasowało, dlatego wolałam zapytać
          no to może jaki sos do wina dobrze by pasował? (raczej prosty w wykonaniu)
          • jacek1f to chyba bylem na innej planecie we Włoszech... 23.05.05, 15:03
            bo podstawa najprostszego posilku tam i w ogole nad Śródziemnym jewst makaran z
            podstawowym sosem pomidorowym i wino czerwone!!!
            A;e najlepsze sosy pomidorowe mozna zrobic na winie wlasnie, wiec masz
            zabezpieczenie:-)
            • karmilla Re: to chyba bylem na innej planecie we Włoszech. 23.05.05, 15:13
              Ale w takiem razie można prosić o przepis na sos na winie. Bo mój wstępny paln
              to był sos najprostszy, czy prawie najprostszy: na oliwnei poddusić cebulę z
              czosnkiem i dodać do dtego pokrojone pomidory z puszki + przyprawy (ewentualnie
              balsamico, choć nie mam pewności), wymieszać z makaronem, wyrzucić do michy lub
              na talerze i posypać parmezanem. I tak po prawdzie to piwo to mi tez do tego
              nie bardzo...
              • jacek1f Re: to chyba bylem na innej planecie we Włoszech. 23.05.05, 18:17
                Najprostszy trik z winem, to tak jak chcialas zrobic tylko troszke dluzej...
                Na oliwie cebula, czosnek i suszone oregano lub bazylia, jak sie przesmazy tyć
                to dodaj pol szklanki wina, i redukuj o polowe. Do tego dodaj pomidory i dus.
                Potrzebne szczypta lub dwie cukru z palcow, jak dodasz wino.

To taki "ubogacony" sosik.
                • jo.hanna Re: to chyba bylem na innej planecie we Włoszech. 23.05.05, 18:27
                  ja chyba tez, bo piwo widzialam jedynie przy pizzy:-) i to w barach pelnych
                  turystow. Sos pieczarkowy jesli lagodny w smaku moze lubic lekkie czerwone,
                  mozna je lekko schlodzic, a jeszcze lepiej albo rozowe albo biale, tylko nie za
                  kwaskowe. A Jacek ma 150% racji, do ktoregokolwiek sosu dodaj troche wina, ktore
                  chcesz podac do obiadu. Masz idealna pare obiadowa.
    • karmilla Re: jakie wino 24.05.05, 14:27
      to może jeszcze mi ktoś doradzi jaka sałatka do tego pasuje, o ile w ogóle
      jakaś pasuje. Bo na ogół do makaronów nie robię już sobie żadnej sałatki, ale
      sam makaron + wino to jakby troche mało na stole
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka