Dodaj do ulubionych

Mrożenie szpinaku

23.05.05, 10:21
Witam serdecznie,
Przeszukałam forum i nie znalazłam opisu w jaki sposób można zamrozić świeży
szpinak, aby poza sezonem korzystać z jego dobrodziejstw. Możecie mi pomóc?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 10:31
      Zwyczajnie: płuczesz, suszysz, wkładasz w woreczki do mrożenia i do
      zamrażalnika. Tyle tylko, że w domowych warunkach nie ma to większego sensu bo
      i tak zrobi Ci się po rozmrożeniu ciapaja. Korzystaj z dobrodziejstw świeżego
      szpinaku póki jest sezon.
      • zielony.groszek Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 10:37
        :-((( No właśnie chodziło mi o taki sposób mrożenia, aby nadawał się do
        jedzenia po rozmrożeniu. Dlaczego w domowych warunkach to nie wychodzi?
        • ba_nita Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 10:53
          Bo domowe urządzenia chłodnicze nie osiągają tak niskich temperatur. Zresztą ze
          szpinakiem to baardzo trudna sprawa. Zauważ, że nawet "Hortex" nie dysponuje
          technologią mrożenia szpinaku w całości. W tej chwili bodajże tylko jedna firma
          na polskim rynku posiadła tę umiejętność.
          • barbamamaa Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 12:05
            W zeszłym roku jesienią została obdarowana furą szpinaku, bo wszem i wobec
            głosiłam, że uwielbiam. Nie byłam w stanie tago zjeść i zamroziłam. Ale
            zamroziłam go w postaci uduszonej tzn. szpinak był umyty, oczyszczony i
            wrzucony do dużego gara z odrobiną masła. Trzymałam go parę minut na gazie, aż
            zmiękł i trochę odparował. I wkładałam go w takiej postaci sflaczałej do
            woreczków do mrożonek.
            Kiedy korzystałam z niego zimą do zapiekanek czy farszu, dodawałam go do
            potrawy w o s t a t n i e j c h w i l i . Był troche bardziej rozciapany,
            niz robiony w sezonie ale i tak lepszy niż ta paciaja z gotowych mrozonek.
    • s.bulok Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 11:58
      A ja mam pytanie. Co robicie ze szpinaku i jak go robicie. Bo moja Mama w tym
      roku po raz pierwszy posieje szpinak i juz teraz zastanawiam się, jak go robić.
      Te wszytskie przepisy w internecie to troche mnie przerażają.
      • ba_nita Re: Ano robiony jest tak. 23.05.05, 12:22
        szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=szpinak&ile=10&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tr
        esc&zywe=2&x=13&y=8
        • Gość: s.bulok Re: Ano robiony jest tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:37
          Dzięki, spojrzałam na te przepisy, chyba trochę wykorzystam
      • Gość: Pola Re: Mrożenie szpinaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 17:00
        Zajrzyj tu: www.szpinak.prv.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka