zielony.groszek 23.05.05, 10:21 Witam serdecznie, Przeszukałam forum i nie znalazłam opisu w jaki sposób można zamrozić świeży szpinak, aby poza sezonem korzystać z jego dobrodziejstw. Możecie mi pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 10:31 Zwyczajnie: płuczesz, suszysz, wkładasz w woreczki do mrożenia i do zamrażalnika. Tyle tylko, że w domowych warunkach nie ma to większego sensu bo i tak zrobi Ci się po rozmrożeniu ciapaja. Korzystaj z dobrodziejstw świeżego szpinaku póki jest sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
zielony.groszek Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 10:37 :-((( No właśnie chodziło mi o taki sposób mrożenia, aby nadawał się do jedzenia po rozmrożeniu. Dlaczego w domowych warunkach to nie wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 10:53 Bo domowe urządzenia chłodnicze nie osiągają tak niskich temperatur. Zresztą ze szpinakiem to baardzo trudna sprawa. Zauważ, że nawet "Hortex" nie dysponuje technologią mrożenia szpinaku w całości. W tej chwili bodajże tylko jedna firma na polskim rynku posiadła tę umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 12:05 W zeszłym roku jesienią została obdarowana furą szpinaku, bo wszem i wobec głosiłam, że uwielbiam. Nie byłam w stanie tago zjeść i zamroziłam. Ale zamroziłam go w postaci uduszonej tzn. szpinak był umyty, oczyszczony i wrzucony do dużego gara z odrobiną masła. Trzymałam go parę minut na gazie, aż zmiękł i trochę odparował. I wkładałam go w takiej postaci sflaczałej do woreczków do mrożonek. Kiedy korzystałam z niego zimą do zapiekanek czy farszu, dodawałam go do potrawy w o s t a t n i e j c h w i l i . Był troche bardziej rozciapany, niz robiony w sezonie ale i tak lepszy niż ta paciaja z gotowych mrozonek. Odpowiedz Link Zgłoś
s.bulok Re: Mrożenie szpinaku 23.05.05, 11:58 A ja mam pytanie. Co robicie ze szpinaku i jak go robicie. Bo moja Mama w tym roku po raz pierwszy posieje szpinak i juz teraz zastanawiam się, jak go robić. Te wszytskie przepisy w internecie to troche mnie przerażają. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Ano robiony jest tak. 23.05.05, 12:22 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=szpinak&ile=10&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tr esc&zywe=2&x=13&y=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.bulok Re: Ano robiony jest tak. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 12:37 Dzięki, spojrzałam na te przepisy, chyba trochę wykorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Mrożenie szpinaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 17:00 Zajrzyj tu: www.szpinak.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś