ka-ba 24.05.05, 14:31 wytlumaczcie mi drodzy, jaka jest roznica miedzy osmiornicami a calamarami ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: osmiornice-calamari 24.05.05, 14:35 kalmar www.provincia.venezia.it/cacciapesca/pesca/calamaro.aspmątwa www.provincia.venezia.it/cacciapesca/pesca/seppia.aspośmiornica www.provincia.venezia.it/cacciapesca/pesca/polpocomune.asp Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: osmiornice-calamari 24.05.05, 14:36 cos mi sie zle wysłało pierwsze to kalmar - www.provincia.venezia.it/cacciapesca/pesca/calamaro.asp drugie mątwa - www.provincia.venezia.it/cacciapesca/pesca/seppia.asp trzecie - ośmiornica www.provincia.venezia.it/cacciapesca/pesca/polpocomune.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ka-ba Re: osmiornice-calamari 25.05.05, 10:41 dzieki, to mniej wiecej wiedzialam ale bardziej chodzi mi o to ca moze znalezc sie na talerzu, co sie je prawie wszedzie mozna kupic kalamary a co z osmiornicami ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f moze tak? 25.05.05, 11:08 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=24230016&a=24230775 1. albo z grilla, polana potem tylko sokiem z cytryny roztrzepanym z oliwą; 2. albo ugotowana w białym winie z cebula; 3. albo w kawałeczkach małych duszona z pomidorami i ziołami; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: osmiornice-calamari IP: *.acn.waw.pl 25.05.05, 11:13 wqszystko co znajduje sie na tych stronkach jest jadalne:) poklikaj sobie u nas to raczej Kalmary dostaniesz Odpowiedz Link Zgłoś
ka-ba Re: kupić... w Bomi (jak zwykle) :-) i w Arkadii 25.05.05, 11:49 czytam i co, mowa o osmiorniczkach ale takich malenkich a na obrazkach te wielkie z olbrzymimi mackami co to moga czlowieka udusic, te tez sie jada ? jesli tak to co i jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: kupić... w Bomi (jak zwykle) :-) i w Arkadii 25.05.05, 11:50 Ja wlasnie o takich co dusza:-))) pisalem. Tylko mrozone, juz oczyszczone. A te macki najlepsze wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: kupić... w Bomi (jak zwykle) :-) i w Arkadii 25.05.05, 11:59 nie wiem gdzie kupic wiem jak jesc surowe natomiast cienkie plasterki podawac jako sashimi lub na kawalku ryzu z wasabi jako sushi pociac surowe macki na male kosteczki zalac sake rozbeltana z wasabi (sporo) i sosem sojowym odstawic na tydzien w chlodne miejsce podawac z szredowanymi drobno surowymi ogorkami japonskimi uzywac do piwa lub sake smacznego nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Drobna korekta z usmiechem IP: 206.73.209.* 25.05.05, 13:45 Po pierwsze wszelakie kalmary zdecydowanie sa najlepsze z grilla metada ujgurska czyli grilowane nadziane na patyk, posypyawne kminem, chili i sola. (jakkolwiek probuje to samo co w Dalien mi ni cholery nie wychodzi, musi w tym byc jakas tajemnica. (Dalien to takie miasto na polnocy Chin gdzie ow specjal Ujgurzy z zachodnich Chin na rogu ulicy przyzadzaja). Co do osmiornic malych, swiezych czyli zywych to aczkolwiek moze to brzmi drastycznie najbardziej mi smakuja metad a z Korei gdzie sie je ostrymym nozem bardzo szybko tnie na male kawalki a nastepnie w soi souce + wasabi maczajac spozywa. Ciut sie w ustach ruszaja ale mozna sie przyzwyczaic. Podobnie serwowane krewetki tez sa w pierwszej lidze. O lobsterach nie bede nawet wspominal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 podroz za jeden usmiech IP: 202.172.58.* 28.05.05, 08:32 a propos kminu wlasnie wykonalem podroz do xi-an kmin kmin kmin i jagniecina co za cudowna kombinacja... ale to na odrebna rozmowe temat pozdrawiam nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: podroz za jeden usmiech IP: 206.73.209.* 28.05.05, 09:15 Wykonales w sensie, ze juz z powrotem w domu? I do mnie nie zamierzasz na lody wpasc? Nieladnie. A kombinacja rzeczywiscie cudowna, plus chili oczywiscie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 aaaach... IP: 202.172.58.* 30.05.05, 08:30 ano tak, juz mnie tam niema... lecz czuje sie zaproszony tym bardziej ze GZ znam jeno z przekazu telewizyjnego bardzo ladnego czuj sie tym bardziej gdy przelotnie zagladniesz do S'pore (bo od roku juz ani BJ ani Dalian) lepiej poposc (popostuj?) przed podroza :) pozdrawiam nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: aaaach... IP: 206.73.209.* 30.05.05, 10:03 Czuje sie zaproszony. Jako ze zycie roznymi drogami sie toczy moze i sie znienacka zjawie. Kiedys. Odpowiedz Link Zgłoś