Dodaj do ulubionych

pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczonej

IP: 217.153.156.* 24.05.05, 16:30
Witam Was drogie Panie mam pewien problem,otóz chce zrobic mojej narzeczonej
niespodzianke i chcę ugotowac zupe pomidorową tylko ona lubi z ryżem i nie
wiem kiedy mam go wsypac do zupy jak sie miesko ugotuje ?? przed gotowaniem
warzyw ?? czy w ogóle osobno i co mam tam dodać ...dziekuje serdecznie
p.s nie wiedziałem że moja narzeczona ma takie fajne forum( pewnie stąd
naucyła sie gotować ;))
Obserwuj wątek
    • Gość: antycyponek Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 16:41
      Ale miło!
      Ryż ugotuj osobno i podaj w miseczce albo nałóż na talerz i zalej zupą. W ten
      sposób na pewno się nie rozgotuje. A ta zupa to ze świeżych pomidorów będzie?
      Już są, takie pachnące!
      • Gość: łukasz Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo IP: 217.153.156.* 24.05.05, 16:51
        nie z koncentratu.nie umiałbym zrobic ze świeżych ;)
        • Gość: antycyponek Zupa pomidorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 17:03
          Podam Ci przepis. Łopatologicznie :-) Z książki "Kuchnia Polska" wyd. Diogenes.

Zupa pomidorowa
          1 1/2 litra rosołu (może być z kostki)
          1/2 kg pomidorów
          2 dkg masła
          1/2 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)
          sól i pieprz
          koperek i pietruszka

1. Sparzyć pomidory (zalać wrzątkiem na ok. 1 min, wylać wrzątek) i obrać ze
          skórki - odchodzi teraz b. łatwo
          2. Wrzucić pomidory do garnka z odrobiną wody (50-100 ml) i masłem. Dusić aż
          zmiękną (5-15 min, w zależności od gatunku i stopnia dojrzałości pomidorów).
          3. Przetrzeć przez sito albo zmiksować, albo wcale nic z nimi nie robić i dodać
          do gorącego rosołu.
          4. Zaprawić śmietaną (śmietanę wlać do większej miseczki i dodawać do niej po
          trochu gorącej zupy, aż będzie w miarę ciepła i wtedy wrzucić do gara z zupą i
          dokładnie wymieszać)
          5. Doprawić solą i pieprzem. Posypać koperkiem i pietruszką.

Moje uwagi: koperek i pietruszkę można zastąpić bazylią - bazylia jest
          najlepszą przyjaciółką pomidora.
          Do zupy można też dodać ze 2 łyżki startego parmezanu lub innego podsuszonego
          ostrego sera.
          Pyszna jest też ponoć taka zupa, do której doda się mleka kokosowego zamiast
          śmietany, ale osobiście jeszcze nie próbowałam.

• Gość: antycyponek Re: Zupa pomidorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 17:04
            Zapomniałam dodać, że po sparzeniu pomidorów trzeba je jeszcze pokroić :-)

W ósemki albo drobniej.
            • Gość: łukasz Re: Zupa pomidorowa IP: 217.153.156.* 24.05.05, 17:16
              dziekuję,dziękuje ,dziękuję.będzie pycha :) całuski kochane kobietki
              • Gość: gość Re: Zupa pomidorowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:58
                ja też się przyłączam :-)
      • skun2 Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo 30.05.05, 01:32
        Gość portalu: antycyponek napisał(a):

> Ale miło!
        > Ryż ugotuj osobno i podaj w miseczce albo nałóż na talerz i zalej zupą. W ten
        > sposób na pewno się nie rozgotuje. A ta zupa to ze świeżych pomidorów będzie?
        > Już są, takie pachnące!

Ryż gotuj razem z zupą !

Jest 100 razy lepsze - naprawdę!
        • joisana Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo 30.05.05, 08:02
          Owszem, ale jak się nie ma wprawy to mogą wyjść śpiki, no i nie każdy ryż się
          do tego nadaje ;-).
        • Gość: dido Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 21:55
          ja też zawsze gotuje razem!
          • Gość: elis Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 17:51
            inaczej nie da rady ...
            • Gość: daniel Re: pomóżcie zrobic zupke pomidorową dla narzeczo IP: 194.150.184.* 09.06.05, 18:16
              a ja zawsze ryż gotuje oddzielnie, taki w woreczkach kupuje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka