IP: 2.3.STABLE* 11.07.02, 10:21
Konkretnie chodzi mi o Bardzo Wazna Sprawe, czyli jakie sa proporcje ryzu do
wody/rosolu - 1:1, czy wiecej? Moje doswiadczenia ryzowe jak dotad obejmowaly
jedynie gotowanie w woreczkach, ale nadszedl czas na etap dla bardziej
zaawansowanych... Please, pomocy! A jesli jeszcze znacie jakies sprawdzone
przepisy na risotto - bede bardzo wdzieczna (a wieczorem objedzona!) :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: Alka Re: Risotto! IP: *.chello.pl 11.07.02, 10:54
      Risotto było opisane wcześniej, poszukaj.
      Mniej więcej liczy się dwa razy więcej wody (rosołu, np. z dodatkiem białego
      wina) niż ryżu, ale to zależy od ryżu. Spójrz na opakowanie. A w ogóle warto
      kupić ryż specjalnie przeznaczony do risotta (niegdyś można było dostać taki
      właśnie włoski). Choc oczywiście z braku laku...
    • Gość: Byzia Re: Risotto! IP: *.prochem.com.pl / 1.0.0.* 11.07.02, 11:51
      dla mnie ryz w kazdym wydaniu nie moze miec formy sklejonej, dlatego zawsze
      gotuje go w duzej ilosci wody. rzeczywiscie w handlu mozna spotkac specjalny
      ryz do risotta, ale kiedys kupilam wloskie wydanie takiego ryzu i zrobilam wg
      przepisu na opakowaniu, no i niestety byl rozciapciany. nota bene w italii
      jadlam kiedys risotto ze szpinakiem i byla to poezja. tego smaku nigdy nie
      zapomne. smacznego eksperymentowania z risottami zycze
      • Gość: ola Re: Risotto! IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 13:28
        ciekawe, pamiętasz może co tam było oprócz ryżu i szpinaku
        • byzia Re: Risotto! 11.07.02, 15:38
          na pewno parmezan, no i to byl szpinak swiezy, a nie mrozony. probowalam to
          odtwarzac w roznych wersjach, ale nigdy nie smakuje jak tamto risotto. w kazdym
          razie dosc czesto takie danie przyrzadzam. pozdrawiam
      • Gość: kluba1 Re: Risotto! IP: *.we.client2.attbi.com 11.07.02, 16:41
        Gość portalu: Byzia napisał(a):

> dla mnie ryz w kazdym wydaniu nie moze miec formy sklejonej, dlatego zawsze
        > gotuje go w duzej ilosci wody. rzeczywiscie w handlu mozna spotkac specjalny
        > ryz do risotta, ale kiedys kupilam wloskie wydanie takiego ryzu i zrobilam wg
        > przepisu na opakowaniu, no i niestety byl rozciapciany. nota bene w italii
        > jadlam kiedys risotto ze szpinakiem i byla to poezja. tego smaku nigdy nie
        > zapomne. smacznego eksperymentowania z risottami zycze
        Ryz powinien byc taki dlugo , nie okragly a proporcja plynu 2:1. Ryz najpierw
        odrobine podsmazam na oliwce. Risotto ze szpinakiem jest pycha i oczywiscie,
        musi byc robione ze swierzym szpinakiem . Gotuje ryz z przyprawami + oliwka ,
        oczyszczony szpinak poszatkowany dodaje w koncowej fazie aby nie byl zupelnie
        rozgotowany ale niektozy wlasnie tak lubia. Dodaje starty ser, swierzy rownie, .
        Jaki ? Zalezy, co mam, lubie eksperymentowac ale na ogol jest to parmezan chociaz
        bardzo dobrze wyszlo z blue cheese a nawet swierzym kozim serkiem. Ja lubie
        ostre dodatki i jeszcze pieczarki do tego . Jesli doda sie pokrojone w czastki
        mieso w kurczaka, indyka czy jakies inne z wczorajszego objadu , to z zielona
        salata bedzie to bardzo szybki i smaczny objad. Sera nie dodaje zbyt duzo bo sie
        wszystko skleja ale znam ludzi, ktorzy wlasnie taka "guee" forme uwielbiaja.
        Smacznego
        • Gość: Linn Re: Risotto! IP: *.dialup.tiscali.it 14.07.02, 08:00
          Riotto w duzej wodzie? Risotto gotuje sie zawsze dodajac rosol / warzywny,
          grzybowy itp. / lyzkami wazowymi. Kiedy "wypije" jedna, dodaje sie nastepna.
          • Gość: marbor1 Re: Risotto! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 11:28
            Witam wszystkich
            Podam swój sposób na sypki ryż. Tylko jest jedno ale - potrzebny jest garnek do
            gotowania kaszy. Na jedną porcję ryżu dodaję półtorej porcji płynu. Gotuję ok
            30 min. Ryż po ugotowaniu wysypuje sie z garnka [nie klei się].
            Dwie porcje wody dodaję tylko do gotowania pęczaku, ponieważ wchłania więcej
            wody. Spróbujcie.
            Pozdrawiam - Maria
        • Gość: panik Re: Risotto! IP: 202.104.50.* 16.07.02, 08:42
          Gość portalu: kluba1 napisał(a):

> Gość portalu: Byzia napisał(a):
          >
          > > dla mnie ryz w kazdym wydaniu nie moze miec formy sklejonej, dlatego zawsz
          > e
          > > gotuje go w duzej ilosci wody. rzeczywiscie w handlu mozna spotkac specjal
          > ny
          > > ryz do risotta, ale kiedys kupilam wloskie wydanie takiego ryzu i zrobilam
          > wg
          > > przepisu na opakowaniu, no i niestety byl rozciapciany. nota bene w itali
          > i
          > > jadlam kiedys risotto ze szpinakiem i byla to poezja. tego smaku nigdy nie
          >
          > > zapomne. smacznego eksperymentowania z risottami zycze
          > Ryz powinien byc taki dlugo , nie okragly a proporcja plynu 2:1. Ryz najpierw
          > odrobine podsmazam na oliwce. Risotto ze szpinakiem jest pycha i oczywiscie,
          > musi byc robione ze swierzym szpinakiem . Gotuje ryz z przyprawami +
          oliwka ,
          >
          > oczyszczony szpinak poszatkowany dodaje w koncowej fazie aby nie byl zupelnie
          > rozgotowany ale niektozy wlasnie tak lubia. Dodaje starty ser, swierzy
          rownie,
          > .
          > Jaki ? Zalezy, co mam, lubie eksperymentowac ale na ogol jest to parmezan
          choci
          > az
          > bardzo dobrze wyszlo z blue cheese a nawet swierzym kozim serkiem. Ja lubie
          > ostre dodatki i jeszcze pieczarki do tego . Jesli doda sie pokrojone w
          czastki
          > mieso w kurczaka, indyka czy jakies inne z wczorajszego objadu , to z
          zielona
          > salata bedzie to bardzo szybki i smaczny objad. Sera nie dodaje zbyt duzo bo
          s
          > ie
          > wszystko skleja ale znam ludzi, ktorzy wlasnie taka "guee" forme uwielbiaja.
          > Smacznego

Potrawa z ryzu jest "risottem" tylko wtedy, gdy przygotowana zostala ze
          specjalnego wloskiego ryzu: krotkiego i okraglego (np. Arborio i Vialone).
          Risotto ma wlasnie to do siebie, ze jest lekko kleiste. Potrawy z innych
          gatunkow ryzu we Wloszech nazywa sie ryzem z czyms tam, ale nie risottem.
    • Gość: Pan Waldek(US) Re: Risotto! IP: *.ne.client2.attbi.com 14.07.02, 18:08
      Ten przepis jest sporzadzony w warunkach US i nie wiemm czy wszttko jets
      dostepne (po moich ostatnich odwiedzinach sadze ze tak). Ryzz na Risotto is
      specialnej odmiany (etykieta powinna mowic za jest to risotto) ale smialo mozna
      uzyc kazdy godziwej jakosci. Ryz do wody (rosolu)1:1.5, 30 min. W tym casie
      saute na ojeu (olive oil):
      swiezy szpinak (!)
      biala/czerwona(Bermuda) cebula (drobno posiekana)
      czerwona / zielona/zolta papryka (drobno posiekana)
      Sol, pieprz, cayenne pepper,curry, suszona pitruszka (nac)
      Wymieszac saute warzywa z ryzem mozna podlac skokiem pomaranczowym lub slodkim
      winem (Vermuth)aby nie bylo zbyt suche. Nietorzy wraz z warzywami saute drobno
      posiekane pieczarki.To przepis mojej zony, smakuje bardzo dobrze z piersiami
      kurczaka z grilla. Smacznego i przeprszam za bledy ortograficzne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka