Dodaj do ulubionych

napój z pomarańczy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:11
robiłam kiedyś taki napój z pomarańczy 4l wody i coś tam jeszcze może ktoś
zna ten przepis i jak zrobić bo sama nie pamiętam bardzo proszę i z góry
dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:34
      Mam taki przepis z przed 10 lat ,robiłam go chyba dwa razy może to ten:

4 pomarańcze bardzo dobrze sparzone i umyte pokroić razem ze skórką w kostkę i
      zasypać 3 szklankami cukru, odstawić na 24 godz. od czasu do czasu mieszać.Po
      tym czasie dodać do tego 2 l. wody i gotować 2 godz. na bardzo małym ogniu-
      ostudzić.
      7 l. wody zmieszać z 1/2 kg. cukru i zagotować, odlać z tego 1/2 szklanki wody
      i rozpuścić w niej 3 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego ,wlać do tych 7 l.i do
      tego sok z tych 2 l. Pozostałą papkę zmiksować dodać do soku i wszystko
      przecedzić. SOK GOTOWY taki miałam przepis i to nawet było dobre.
      • Gość: blik Re: Ciekaweeeeeee..... IP: *.block.alestra.net.mx 28.05.05, 22:53
        9 litrów napoju pomarańczowego z 4 pomarańczy. Sorki Mati, ale podana liczba
        owoców nawet lekko nie skazi swoim smakiem tej wody. Za to ilość cukru
        powalająca, no i ten kwasek cytrynowy w dobie szerokiego dostępu do cytryn. Jak
        dla mnie przepis-ciekawostka, ale do poczytania, na pewno nie do wykonania.
        • Gość: kkk Re: Ciekaweeeeeee..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:55
          blik nie śmiej się bez konserwantów
        • Gość: mati Re: Ciekaweeeeeee..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 23:45
          Może i jest to ciekawostka , ale robiłam to tak jak napisałam 10 lat temu ,
          przepis krążył wśród znajomych i tyle . Do soków dostępnych w tej chwili to
          napewno się chowa .
      • ba_nita Re: napój z pomarańczy 28.05.05, 23:05
        Radziłbym jednak na przykład w taki sposób:
        Napój cytrynowo-pomarańczowy
        2 cytryny, 6 pomarańczy
        2 1/2 l wody mineralnej
        8 łyżek cukru (lub miód, ewentualnie słodzik), kawałek imbiru, 2 goździki
        opcjonalnie szklanka białego wytrawnego wina
        1. Z cytryn i pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem) obieramy
        skórkę, następnie owoce wyciskamy. Skórki i pokrojone na kawałki wyciśnięte
        owoce zalewamy 2 szklankami wody mineralnej i gotujemy 10 min z dodatkiem cukru
        i przypraw. (Jeśli użyjemy słodziku lub miodu to dodajemy je na końcu gdy napój
        się przestudzi.Słodziki nie nadają się do obróbki cieplnej a miód traci swoje
        właściwości)

2. Całość odcedzamy na sicie, dolewamy resztę wody (i ewentualnie wino),
        jeżeli trzeba dosładzamy dodatkowo do smaku. Podajemy z gałązkami mięty i
        kostkami lodu.

• linn_linn Re: napój z pomarańczy 29.05.05, 10:45
      Ga..rade domowy

1 litr wody mineralnej / naturalnej lub gazowanej /
      sok wycisniety z 2 cytryn
      1 lyzka cukru
      1 lyzeczka soli
      - wymieszac wszystkie skladniki i schlodzic
      - sok cytrynowy mozna zastapic pomaranczowym, truskawkowym, ananasowym,
      wisniowym
      - ilosc cukru nalezy dostosowac do rodzaju uzytego soku

Pomaranczowy raczej malo, izotoniczny bardzo.
    • Gość: gość Re: napój z pomarańczy IP: *.kwidzyn.mm.pl 29.05.05, 12:03
      ja mam przepis z dodatkiem marchewki, jak chcesz to podam ,smaczne to.
      • Gość: Gośka Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:58
        ten z marchewką mam dzięki zrobiłam wczoraj wieczorem wstawiłam do lodówki a
        dzisiaj moje słoneczka już piją pycha i niech mówi ktoś co chce ale napój jest
        naprawdę dobry zamiast kwasku dałam cytrynę no i wodę mineralną polecam sama
        natura
        • Gość: gość Re: napój z pomarańczy IP: *.kwidzyn.mm.pl 29.05.05, 13:01
          ja też dodaję sok z cytryny i brązowy cukier lub miód. PYCHA
          • Gość: Gośka Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:08
            a o miodzie nie pomyślałam dzięki za podpowiedź
          • zyrafa Re: napój z pomarańczy (ale z pomidorowym sokiem) 29.05.05, 13:10
            z troche innej beczki, ale musze sie podzielic:)

w knajpie meksykanskiej dostalam fajna mieszanke soku pomaranczowego z
            pomidorowym + pieprz (chyba ziolowy) i tabasco. dla mnie super, a musze dodac,
            ze za czystym sokiem pomidorowym nie przepadam.

nie wiem, w jakich proporcjach byla mieszanka - ja wciaz eksperymentuje. ale to
            pewnie jak zwykle przede wszystkim kwestia gustu.

pozdrawiam,
            z.
            • Gość: Gośka Re: napój z pomarańczy (ale z pomidorowym sokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:17
              muszę spróbować sok pomidorowy uwielbiam a z pomarańczowym?ciekawe
              • Gość: ela Re: napój z pomarańczy (ale z pomidorowym sokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:18
                to chyba nie najlepsza kompozycja?
          • ampolion Re: napój z pomarańczy 29.05.05, 19:51
            Syrop klonowy zamiast miodu - nieco inna interpretacja smakowa.
        • Gość: elle Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:48
          pomarańcze z cytryną jak najbardziej - ale z marchewką? jak to się ma do siebie?
      • Gość: mati Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:23
        proszę napisz przepis z marchewką z góry dziękuje.
        • linn_linn Re: napój ACE 29.05.05, 16:04
          Nazwa pochodzi od wloskiego npoju, ktorego to nazwa wywodzi sie...wiadomo z
          czego.

ACE
          200 g cukru
          2 pomarancze
          2 marchewki
          1 cytryna
          600 ml wody mineralnej niegazowanej / gazowanej /
          - owoce obrac, pokroic w kawalki / bez czesci bialej /
          - marchewki obrac i pokroic na drobne kawalki
          - wszystko dokladnie zmiksowac z cukrem, dodac wode, jeszcze raz zmiksowac
          prefiltrowac
          - przechowywac w lodowce

Inna wersja:
          200 g cukru
          2 kiwi
          2 mele
          1 cytryna
          600 ml wody mineralnej niegazowanej / gazowanej /

ACE z lodem
          sok z pomaranczy
          sok z 1 cytryny
          3 marchewki obrane i prokrojone na kawalki
          60 g cukru
          300 g kostek lodu
          700 g wody mineralnej niegazowanej / gazowanej /
          -zmiksowac marchew z kostkami lodu
          - dodac pozostale skladniki i jeszcze raz zmiksowac

• linn_linn Re: napój ACE 29.05.05, 19:17
            W drugim przepisie mele=jablka.
      • mnkra Do Goscia 30.05.05, 13:03
        Bardzo Cie prosze napisz przepis na ten sok z pomaranczy i marchewki.Robilam go
        15 lat temu,przepis zgubilam.Pamietam,ze byly pomarancze .starta
        marchewka,cukier i sok z cytryny,To sie gotowalo, studzilo, doprawialo kwaskiem
        cytrynowym.Ale proporcje niestety umknely z pamieci.Z tego co piszesz Gosciu
        to stosujesz wode gazowana nie bardzo wiem, czy nalezy wszystko zagotowac i
        zmiksowac?czy przygotowac bez gotowania i zmiksowac surowe produkty?
    • Gość: MNOLA Re: napój z pomarańczy IP: 217.153.13.* 29.05.05, 15:59
      DODAJ DWIE DUŻE MARCHEWKI I CUKIER .TO WSZYSTKO GOTOWAĆ AŻ POMARAŃCZE I MARCHEW
      BĘDĄ SIĘ NADAWAŁY DO ZMIKSOWANIA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka