Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:11 robiłam kiedyś taki napój z pomarańczy 4l wody i coś tam jeszcze może ktoś zna ten przepis i jak zrobić bo sama nie pamiętam bardzo proszę i z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mati Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:34 Mam taki przepis z przed 10 lat ,robiłam go chyba dwa razy może to ten: 4 pomarańcze bardzo dobrze sparzone i umyte pokroić razem ze skórką w kostkę i zasypać 3 szklankami cukru, odstawić na 24 godz. od czasu do czasu mieszać.Po tym czasie dodać do tego 2 l. wody i gotować 2 godz. na bardzo małym ogniu- ostudzić. 7 l. wody zmieszać z 1/2 kg. cukru i zagotować, odlać z tego 1/2 szklanki wody i rozpuścić w niej 3 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego ,wlać do tych 7 l.i do tego sok z tych 2 l. Pozostałą papkę zmiksować dodać do soku i wszystko przecedzić. SOK GOTOWY taki miałam przepis i to nawet było dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blik Re: Ciekaweeeeeee..... IP: *.block.alestra.net.mx 28.05.05, 22:53 9 litrów napoju pomarańczowego z 4 pomarańczy. Sorki Mati, ale podana liczba owoców nawet lekko nie skazi swoim smakiem tej wody. Za to ilość cukru powalająca, no i ten kwasek cytrynowy w dobie szerokiego dostępu do cytryn. Jak dla mnie przepis-ciekawostka, ale do poczytania, na pewno nie do wykonania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Ciekaweeeeeee..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:55 blik nie śmiej się bez konserwantów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: Ciekaweeeeeee..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 23:45 Może i jest to ciekawostka , ale robiłam to tak jak napisałam 10 lat temu , przepis krążył wśród znajomych i tyle . Do soków dostępnych w tej chwili to napewno się chowa . Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: napój z pomarańczy 28.05.05, 23:05 Radziłbym jednak na przykład w taki sposób: Napój cytrynowo-pomarańczowy 2 cytryny, 6 pomarańczy 2 1/2 l wody mineralnej 8 łyżek cukru (lub miód, ewentualnie słodzik), kawałek imbiru, 2 goździki opcjonalnie szklanka białego wytrawnego wina 1. Z cytryn i pomarańczy (wyszorowanych i sparzonych wrzątkiem) obieramy skórkę, następnie owoce wyciskamy. Skórki i pokrojone na kawałki wyciśnięte owoce zalewamy 2 szklankami wody mineralnej i gotujemy 10 min z dodatkiem cukru i przypraw. (Jeśli użyjemy słodziku lub miodu to dodajemy je na końcu gdy napój się przestudzi.Słodziki nie nadają się do obróbki cieplnej a miód traci swoje właściwości) 2. Całość odcedzamy na sicie, dolewamy resztę wody (i ewentualnie wino), jeżeli trzeba dosładzamy dodatkowo do smaku. Podajemy z gałązkami mięty i kostkami lodu. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: napój z pomarańczy 29.05.05, 10:45 Ga..rade domowy 1 litr wody mineralnej / naturalnej lub gazowanej / sok wycisniety z 2 cytryn 1 lyzka cukru 1 lyzeczka soli - wymieszac wszystkie skladniki i schlodzic - sok cytrynowy mozna zastapic pomaranczowym, truskawkowym, ananasowym, wisniowym - ilosc cukru nalezy dostosowac do rodzaju uzytego soku Pomaranczowy raczej malo, izotoniczny bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: napój z pomarańczy IP: *.kwidzyn.mm.pl 29.05.05, 12:03 ja mam przepis z dodatkiem marchewki, jak chcesz to podam ,smaczne to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:58 ten z marchewką mam dzięki zrobiłam wczoraj wieczorem wstawiłam do lodówki a dzisiaj moje słoneczka już piją pycha i niech mówi ktoś co chce ale napój jest naprawdę dobry zamiast kwasku dałam cytrynę no i wodę mineralną polecam sama natura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: napój z pomarańczy IP: *.kwidzyn.mm.pl 29.05.05, 13:01 ja też dodaję sok z cytryny i brązowy cukier lub miód. PYCHA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:08 a o miodzie nie pomyślałam dzięki za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: napój z pomarańczy (ale z pomidorowym sokiem) 29.05.05, 13:10 z troche innej beczki, ale musze sie podzielic:) w knajpie meksykanskiej dostalam fajna mieszanke soku pomaranczowego z pomidorowym + pieprz (chyba ziolowy) i tabasco. dla mnie super, a musze dodac, ze za czystym sokiem pomidorowym nie przepadam. nie wiem, w jakich proporcjach byla mieszanka - ja wciaz eksperymentuje. ale to pewnie jak zwykle przede wszystkim kwestia gustu. pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: napój z pomarańczy (ale z pomidorowym sokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:17 muszę spróbować sok pomidorowy uwielbiam a z pomarańczowym?ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: napój z pomarańczy (ale z pomidorowym sokiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:18 to chyba nie najlepsza kompozycja? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: napój z pomarańczy 29.05.05, 19:51 Syrop klonowy zamiast miodu - nieco inna interpretacja smakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:48 pomarańcze z cytryną jak najbardziej - ale z marchewką? jak to się ma do siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: napój z pomarańczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 13:23 proszę napisz przepis z marchewką z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: napój ACE 29.05.05, 16:04 Nazwa pochodzi od wloskiego npoju, ktorego to nazwa wywodzi sie...wiadomo z czego. ACE 200 g cukru 2 pomarancze 2 marchewki 1 cytryna 600 ml wody mineralnej niegazowanej / gazowanej / - owoce obrac, pokroic w kawalki / bez czesci bialej / - marchewki obrac i pokroic na drobne kawalki - wszystko dokladnie zmiksowac z cukrem, dodac wode, jeszcze raz zmiksowac prefiltrowac - przechowywac w lodowce Inna wersja: 200 g cukru 2 kiwi 2 mele 1 cytryna 600 ml wody mineralnej niegazowanej / gazowanej / ACE z lodem sok z pomaranczy sok z 1 cytryny 3 marchewki obrane i prokrojone na kawalki 60 g cukru 300 g kostek lodu 700 g wody mineralnej niegazowanej / gazowanej / -zmiksowac marchew z kostkami lodu - dodac pozostale skladniki i jeszcze raz zmiksowac Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Do Goscia 30.05.05, 13:03 Bardzo Cie prosze napisz przepis na ten sok z pomaranczy i marchewki.Robilam go 15 lat temu,przepis zgubilam.Pamietam,ze byly pomarancze .starta marchewka,cukier i sok z cytryny,To sie gotowalo, studzilo, doprawialo kwaskiem cytrynowym.Ale proporcje niestety umknely z pamieci.Z tego co piszesz Gosciu to stosujesz wode gazowana nie bardzo wiem, czy nalezy wszystko zagotowac i zmiksowac?czy przygotowac bez gotowania i zmiksowac surowe produkty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MNOLA Re: napój z pomarańczy IP: 217.153.13.* 29.05.05, 15:59 DODAJ DWIE DUŻE MARCHEWKI I CUKIER .TO WSZYSTKO GOTOWAĆ AŻ POMARAŃCZE I MARCHEW BĘDĄ SIĘ NADAWAŁY DO ZMIKSOWANIA. Odpowiedz Link Zgłoś