Gość: Kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 12:17 Proszę o sprawdzony przepis na biszkot (taki puszysty) Ostatnio robiłam i wyszedł strasznie zbity i nieapetyczny Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mimi Re: biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 14:25 Ja robię tak:Ciasto: 8 żółtek 25 dag cukru sok z 1 cytryny tłuszcz do smarowania formy 9 białek (piana) 16 dag mąki Miksuję żółtka z cukrem i potem sokiem z cytryny.Potem dodaję pianę z białek,na to przesianą mąkę i delikatnie,ale dokładnie mieszam koniecznie drewnianą łychą ;).Wstawiam do nagrzanego 180 st.piekarnika (przy elektrycznym-ok.150 st)- piec ok.50-60 min.-to na tortownicę lub blaszkę(przy np.cieście z kremem tryskawkowym i galaretką - PYCHA!!!!Powodzenia w pieczeniu i daj znać ;)pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tosia Re: biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:17 W wyszukiwarce jest mnóstwo przepisów trzeba tylko poszukać. mam gdzieś przepis z mąki ziemniaczanej ale nie moge znajeżdż(też wyszukiwarka albo nawet w tym linku co podałam) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23435621&a=23435621 Życze smacznego i udanego biszkoptu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: biszkopt IP: *.mos.gov.pl 31.05.05, 16:57 To właśnie ja robię biszkopt z samej mąki ziemniaczanej i już go podawałam na tym forum, ale nie zapisałam linka. Tak więc podaję jeszcze raz przepis w wersji takiej, jaką wtedy podawałam - przepraszam, ale nie mam czasu, aby skorygować jego treść: Ja robię biszkopt wyłącznie z mąki ziemniaczanej. Co prawda, nie ze względów dietetycznych, ale z powodu jego walorów smakowych. Jest on wyjątkowo lekki i delikatny. Może spróbuj i Ty, polecam. Najważniejsza zasada obowiązująca przy sporządzaniu ciast biszkoptowych: Od momentu ubicia piany z cukrem, do wstawienia go do piekarnika [oczywiście trzeba go wcześniej nagrzać do właściwej temperatury i przygotować foremkę] NIE MOŻNA – nawet na chwilę - PRZERYWAĆ PRACY, ponieważ wszystkie składniki, dodawane do piany z białek [żółtka, mąka] powodują jej opadanie i dlatego trzeba się spieszyć, aby sporządzić go w jak najkrótszym czasie. Proporcje na średnią tortownicę – ok. 24 cm średnicy. - 5 jajek - 20 dkg mąki - tj.ok.1 szklanka - 20 dkg cukru kryształu - tj.ok.3/4 szklanki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej stopniowo cukier - i ubijaj dalej, aż do rozpuszczenia cukru [warto kupić cukier drobnoziarnisty]. Potem dodaj żółtka i delikatnie je wmieszaj w pianę [już bez użycia miksera - najlepiej widelcem albo drewnianą łyżką], a następnie dodaj proszek do pieczenia - wymieszaj dokładnie, a na końcu dodaj mąkę [koniecznie przesianą przez sitko, żeby nie było grudek - chodzi o to, żeby rozmieszać mąkę dokładnie, ale jednocześnie dość szybko, bo zniszczy się b. delikatna struktura piany z białek i ciasto nie wyrośnie odpowiednio]. Ciasto wlej do tortownicy, wyłożonej na dnie papierem i posmarowanej masłem. Boków tortownicy nie należy smarować, ponieważ tłuszcz wsiąka w ciasto i powoduje jego opadanie. Piec w temp. ok.175 st. C. ok.35 min. {piekarnik elektryczny, gazowy trochę dłużej - najlepiej kontrolować kolor ciasta]. Nie należy otwierać drzwi piekarnika bo ciasto opadnie. Gdy biszkopt wyrośnie, będzie miał złocisty kolor i trochę będzie odstawać od boków tortownicy - wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na minimum 20 min, żeby przestygło. Po całkowitym wystudzeniu, nożem obkroić ciasto, tj. odłączyć je od boków tortownicy i wyjąć. Przekroić na dowolną ilość krążków [zależy od jego wysokości] i nasączyć: - 1/2 l ciepłej wody osłodzonej 4 łyżeczkami cukru i doprawionej z sokiem z 1 cytryny. Teraz krem. Najprostszy i najbardziej niezawodny jest krem tradycyjny z dodatkiem czekolady i "Nutelii". Przepis: Dopasuj 2 naczynia, tak żeby postawić jedno na drugim. W tym dolnym będzie gorąca woda [stale podgrzewana na małym ogniu - jednak nie może się gotować, bo będzie parzyć], w górnym będziesz ubijać jajka z cukrem. 3 całe jajka + 4 łyżki czubate cukru [tylko tyle, bo czekolada i Nutella jest słodka] - ubijać mikserem "na parze" [to metoda opisana wyżej], aż powstanie gęsta kremowa masa - wtedy dodać do niej pokruszoną tabliczkę gorzkiej czekolady - ubijać, aż czekolada rozpuści się całkowicie > odstawić masę do wystudzenia. Utrzeć 1,5 kostki masła [najbardziej niezawodne jest masło Extra 82% tłuszczu - bez dodatku tłuszczy roślinnych - i innych tłuszczy krem może wyjść dość rzadki] - trzeba też pamiętać, aby wyjąć je z lodówki na kilka godzin przed sporządzaniem kremu, aby było miekkie i latwo się rozcierało. Następnie stopniowo [najpierw po łyżce, potem większe porcje] dodawać do masła masę jajeczną, potem Nutellę. Nie musisz dodawać żadnych aromatów, bo Nutella ma wspaniały smak czekoladowo- orzechowy. Kremem przekładać krążki biszkoptu. Dawniej piekłam biszkopt wykładając dno cieniutką warstwą kruchego ciasta, posmarowanego kwaskową marmoladą, albo powidłami. Dawało to ciekawy efekt smakowy. Ale ponieważ nie mam teraz zbyt dużo czasu, smaruję powidłami śliwkowymi lub dżemem o kwaskowym, wyrazistym smaku np. z czarnej porzeczki – dolny krążek tortu. Na to wykładam krem. Proszono mnie wtedy o przepis na tradycyjny krem maślany, ale polecam też masy na bazie bitej śmietany - a to już następne przepisy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:24 ale który jest sprawdzony? Odpowiedz Link Zgłoś
apsik1 Re: biszkopt 31.05.05, 17:13 wejdź do galerii przy każdym torcie jest biszkopt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 21:18 ale zależałoby mi na takim przepisie, co to zawsze wyjdzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agi Re: biszkopt IP: *.76.classcom.pl 10.06.05, 13:58 Wyprobowałam przepis na biszkopt Limby i ku memu zaskoczeniu wyszedl mi. Zaskoczeniu, bo jestem laikiem w wypiekach i temu pochodnych. Wiec polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: biszkopt IP: *.mos.gov.pl 10.06.05, 15:24 Myślę, że dzięki zastosowaniu mąki ziemniaczanej, która przede wszystkim jest wyjątkowo delikatna - nie tak jak mąka pszenna, która ponadto nie zawsze jest jednakowa pod względem jakości i struktury. Także sposób [zasady], których należy przestrzegać przy robieniu biszkoptu, na które zawsze zwracam uwagę podając przepis - też pomogły. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa na temat mojego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga WYJĄTKOWO PROSTY I ZAWSZE WYCHODZI 10.06.05, 14:13 Biszkopt mojej teściowej. Ja w kuchni jestem noga ostatnia ale ten biszkopt jeszcze NIGDY mnie nie zawiódł a dodatkowo przepis jest łatwy do powiększenia czy pomniejszenia. Składniki: na każde jedno jajko: 3 łyżki płaskie mąki pszennej, 2 płaskie łyżki cukru. Oraz proszek do pieczenia według wagi użytej mąki. Na przykład na tort na moją tortownicę wychodzi biszkopt z sześciu jajek (wszystkie składniki razy sześć), a na biszkopt z galaretką, gdzie ma być raczej płasko to z 3 jajek wystarczy. Wykonanie: Włączyć piekarnik żeby się zdążył nagrzać do 180 stopni. Posmarować dno tortownicy i obsypać mąką lub bułka tartą. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, dodać żółtka i dalej ubijać. Ja ubijam wszystko mikserem. Na koniec przestać ubijać a zacząć sypać mąkę. Powoli, po łyżce, delikatnie mieszając z pianą. W połowie dodawania mąki dodać proszek do pieczenia. Całość wlać do tortownicy gdzie TYLKO DNO jest natłuszczone i posypane bułką lub mąką. Jak nie posmarujemy ścianek to nam wyrośnie naprawdę wysoki biszkopt a jak posmarujemy to się będzie ślizgał po ściankach i nie wyrośnie. Do piekarnika wstawiać natychmiast jak tylko zrobimy ciasto. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. ZAWSZE wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iza245 Re: biszkopt 10.06.05, 16:49 Ja piekę według sprawdzonego sposobu mojej babci:na każde jajko, jedna lyżka mąki, jedna łyżka cukru i łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubijam ze szczyptą soli, potem dodaję cukier, następnie żóltka(to juz mieszam delikatnie łyżką, nie mikserem)i mąkę przesianą z proszkiem. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszedł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: biszkopt IP: *.fbx.proxad.net 12.06.05, 19:47 Na kazde jajko lyzeczka proszku do pieczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paratha Re: biszkopt IP: *.dsl.chmpil.ameritech.net 12.06.05, 21:22 Robie podobnie, proszku do pieczenia tylko 1 lyzeczka. Na cala mase:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: biszkopt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:45 aż się boję znowu spróbować :-) Odpowiedz Link Zgłoś