Gość: bobotek IP: 193.151.38.* 02.06.05, 12:20 mam kiełbasę surowa i nie mam pojęcia, co z nią zrobić... ponoć jest dobra do żurku, ale naszedł mnie taki pomysł, by zrobić jakis farsz z niej. co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: X Re: kiełbasa surowa IP: *.access.telenet.be 02.06.05, 12:30 po prostu usmaz ja albo upiecz jesli to kielbasa z mielonego miesa to jest bardzo dobra na obiad , w stylu mielonych kotletow Mozesz dodac cebuli lub ziol , mozesz tez ja dusic z warzywami nie wiem jakie w srodku ma przyprawy ale moze cos bedzie trzeba dodac z wierzchu . Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kiełbasa surowa 02.06.05, 12:39 Często robię z niej (oprócz pieczenia, smażenia i gotowania) kotleciki (wyciągasz z osłonek dodajesz ugotowany kleisto ryż i resztę przypraw jak do mielonego) i smażysz na patelni niczym kabinadle, inna wersja, to po doprawieniu kształtujesz w nieduże kulki, obtaczasz w mące, wkładasz do bulionu warzywnego i na małym ogniu około 20 minut gotujesz. Na bazie tego bulionu robisz sos: smietanowy, serowy, koperkowy, pomidorowy, grzybowy - jaki chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: kiełbasa surowa 02.06.05, 12:52 Poza już wymienionymi zastosowaniami, niekiedy wykorzystuję surową kiełbasę do udek z kurczaka. Udko rozcinam, usuwam kość, w miejsce tejże kości wkładam trochę kiełbasy, a całość obwiązuję po prostu nitką. Potem już tylko podsmażam i duszę, lekko podlewając białym winem (to akurat nie obowiązkowe). Do wielu potraw można wykorzystać taką kiełbaskę, życzę więc inwencji kulinarnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: kiełbasa surowa 02.06.05, 13:09 Mozesz wykorzystac do farszowania pomidorow, cukini itd. Nadaje sie tez do "letniego gara" - z duszonych warzyw z ziolami (wtedy nalezy zdjac oslonke). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobotek Re: kiełbasa surowa IP: 193.151.38.* 02.06.05, 15:44 dziękuję bardzo za tak wiele pomysłów. chyba jednak zrobię te kotleciki z ryżem ! Odpowiedz Link Zgłoś