Dodaj do ulubionych

Coś niebanalnego na imprezę

02.06.05, 13:23
Podrzućcie parę pomysłów, plizzz.
Muszą być spełnione następujące wymagania:
1. Nic słodkiego
2. Nic na ciepło
3. Nic bardzo drogiego.
4. Nic banalnego (żadne tam sałatki jarzynowe, itd.)
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Coś niebanalnego na imprezę 02.06.05, 13:34
      - upieczone wczesniej papryki, podane w oliwie z octem balsamicznym - w waskich
      paskach;

- kalafior surowy, podzielony na malenkie kawaleczki na pikantnie - z ostra
      musztarda i jog nat (ew. majonezem);

- mój hit zawsze niebanalny:-))) - ogorki kwaszone, obrane ze skory, pociete
      wzdluz na paseczki, zalane miodem i posypane orzechami (bez orzechow tez ok).
      Nie slodkie, tylko slodko-kwasne!

- pasta ziemniaczana-czosnkowa-ostra (ugotowane, schlodzone, obrane, ubite ze
      śmietana 18%, masłem i wyciśnietym czosnkiem (duzo). Dodatkowo - albo kolorowo:
      papryka ostra, albo niekolorowo - imbir w prooszku. Dobrze zmieszac na pastę.
      • orlando10 Re: Coś niebanalnego na imprezę 02.06.05, 13:37
        Super! Dzięki :-) Jakoś najbardziej do gustu przypadła mi ta pieczona papryka z
        octem balsamicznym, mmmmmmm...
    • fruwam moze to... 02.06.05, 13:38
      Banany w boczku

4 banany,
      1 łyżka cukru,
      1/2 łyżki tymianku,
      1 łyżka siekanych orzechów,
      4 cienkie plastry boczku,
      1 łyżka cynamonu.
      Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki, środkowe części posypać cukrem,
      orzechami i cynamonem, owinąć boczkiem
      i piec na grillu ok. 5 minut z każdej strony
      • orlando10 Re: moze to... 02.06.05, 13:42
        Pewnie pyszne, ale wolałabym nic słodkiego. Towarzystwo ma być w większości
        męskie. (Wiem, faceci też lubią słodkości, ale akurat ci chyba nie ;-)
        • jacek1f faceci...? to moze jak dopuszczasz chwile piecyka 02.06.05, 13:46
          to zamiast bananow w boczku, sliwki w boczku. Wczesniej oczywiscie namoczone w
          czerwonym winie lub porto, lub :-) w wisniowse. Odcisniete potem dobrze,
          owiniete w plaster/plasterek boczku i do piekarnika - az boczek sie zrumieni
          solidnie. Tyle, ze to na cieplo trzeba podac, i tłuste.
          ?
          • orlando10 Re: faceci...? to moze jak dopuszczasz chwile pie 02.06.05, 13:49
            jacek1f napisał:

> to zamiast bananow w boczku, sliwki w boczku. Wczesniej oczywiscie namoczone w
            > czerwonym winie lub porto, lub :-) w wisniowse. Odcisniete potem dobrze,
            > owiniete w plaster/plasterek boczku i do piekarnika - az boczek sie zrumieni
            > solidnie. Tyle, ze to na cieplo trzeba podac, i tłuste.

Że tłuste - nie szkodzi, ale na imprezie nie bardzo będzie mi się chciało
            pilnować, żeby mi się cuś w piekarniku spaliło. Ale przepis zachowam na inną
            okazję :-)
          • ampolion Re: faceci...? to moze jak dopuszczasz chwile pie 23.10.05, 17:57
            Dołączę się do Jacka. Podobnie można zrobić wątróbki kurze, pieczarki, sekcje
            parówek.
            Bez boczku, ale w podobnym stylu: rózne marynatki, grzybki, korniszony i.t.d.
            owinięte plasterkiem surowej/wędzonej polędwicy. Oczywiście spięte wykałaczką.
            No i plasterki wędzonego łososia, ale z czym to w tej chwili nie wiem.
            A może seviche?
        • fruwam a ja myslalam 02.06.05, 13:54
          ze panowie to tylko szesciopaki potrzebuja na impreze (:

zawsze na impreze robie salatke specjalnie dla meskiego grona (dla kobitek za
          ostra, a faceci sie zajadaja). niestety nie mam przy sobie przepisu ale wyglada
          to mniej wiecej tak: piersi kurczaka usmazone i pokrojone na kawalki, czerwona
          i zielona papryka (rowniez w kawalkach), sos: majonez, koncentrat pomidorowy,
          sol, pieprz. Wymieszac skladniki sosu osobno i dodac do reszty... pyszne
          • orlando10 Re: a ja myslalam 02.06.05, 13:56
            fruwam napisała:

> ze panowie to tylko szesciopaki potrzebuja na impreze (:

Pewnie by im wystarczyły, ale muszę ich trochę podkarmić, co by piwko lepiej się
            wchłonęło :-)

• monia_77 Re: Coś niebanalnego na imprezę 02.06.05, 13:46
      surowe warzywa i kilka dipow do maczania: czosnkowy, koprowy, pomidorowy itp.
      nachos + dipy , na imprezach u mnie zawsze najszybciej schodzi

na szpadelkach paski kurczaka usmazone do maczania w sosie serowym ( gesta
      smietana podgrzac, wrzucic sporo rokpola i miachac do rozpuszczenia, ostudzic)
      • Gość: ewa Re: Coś niebanalnego na imprezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:41
        podciągam wątek
        • Gość: dido Re: Coś niebanalnego na imprezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 16:40
          prosze jeszcze o jakieś propozycje
    • tebaska Re: Coś niebanalnego na imprezę 22.10.05, 01:43
      Polecam:
      - pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka,
      - sałatkę makaronową z pieczarkami
      • Gość: dorianne.gray Re: Coś niebanalnego na imprezę IP: *.ztpnet.pl 22.10.05, 21:18
        Pierś kurczaka pociąć na male kawaki, zamarynowac w oliwie z dodatkiem dużej
        ilosci ziól (tymianek, cząber, rozmaryn, bazylia etc.), solą i pieprzem.
        Obtoczyć w mące, usmażyć na oliwie z dodatkiem sosu sojowego, osączyć na
        papierowym ręczniku, ostudzić, podawać z ostrym czosnkowym dipem. Dla poprawy
        kolorystyki można zrobić kilka rodzajów kurczaka: w ziolach, w slodkiej
        czerwonej papryce, w curry. Na imprezach schodzi w pierwszej kolejności!
    • ampolion Re: Coś niebanalnego na imprezę 23.10.05, 06:05
      gigantyczny sandwich?
      Taki z dłuuuuuuuuugiej bułki, prkrojony na sekcje:
      www.girlguides.org.nz/GirlFrenz/talk-ex-recipes.asp#nachos
      • ampolion Re: Coś niebanalnego na imprezę 23.10.05, 06:06
        Ki licho, wlazło coś innego.
        www.waldbaums.com/ent_sandwiches_and_more.asp
        • Gość: iś Re: Coś niebanalnego na imprezę IP: *.kolonianet.pl 23.10.05, 08:37
          Dwa kilo mielonego, przyprawionego jak na kotlety, tylko ciupkę ostrzej, z tego
          cztery klopsy. Robisz taki chlebek, faszerujesz gotowanymi jajkami i pieczesz
          spokojnie dzień wcześniej.
    • pinos Re: Coś niebanalnego na imprezę 23.10.05, 18:50
      sałatka ser żółty, kukurydza, czosnek (na puchę kukurydzy i pół kg sera - 2
      główki wycisniętego ;o) majonez
      muffiny wcześniej pieczone - wytrawne
      • ampolion Re: Coś niebanalnego na imprezę 25.10.05, 03:55
        A co to znaczy?
        "(żadne tam sałatki jarzynowe, itd.)"
    • Gość: zyta Re: Coś niebanalnego na imprezę IP: 194.246.107.* 03.11.05, 12:48
      sałatka z tuńczyka:
      tuńczyk w oleju - odcedzony
      jajka na twardo w kostkę - 3
      szczypiorek - 2 łyzki
      pomidor obrany sztuk 3
      układa się warstwami w kole jak wyzej
      sos:majonez 2 lyzki + ketchup 2 lyzki
    • baky Banalna przekąska :O)) 03.11.05, 13:12
      Kup bagietkę, łososia wędzonego w plastrach (nie jest aż taki drogi), ze dwa
      owoce awokado, masło solone President.
      Kroisz bagietkę na 1-2 cm kromki, smarujesz masłem, na to kawałki plastrów
      łososia. Teraz awokado w plastrach i sporo pieprzu na to. Jeszcze tylko sok z
      cytryny i już.
      • baky Albo 03.11.05, 13:17
        Kup też nachosy chilli i mozarellę.
        Wysypujesz nachosy na talerze i przekładasz mozarellą pokrojoną w plastry.
        Teraz tylko do mikrofali niech się ser stopi.
        Posypujesz pieprzem, może jakimiś ziołami, może oliwki na wierzch. Podajesz.
      • baky :O))))) 03.11.05, 13:24
        Tak to jest, jak się bezmyślnie odpowiada.
        Ta impreza była w czerwcu, hihi...
        No, ale może lepiej późno niż wcale...
        • Gość: zyta Re: :O))))) IP: 194.246.107.* 03.11.05, 13:40
          co jakis czas pojawiaja sie takie watki....
          sama chcialam zalozyc, ale znalazlam w wyszukiwarce i podciagnelam, dodajac
          wlasny przepis. nie patrzylam na date.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka