kajka76 04.06.05, 12:15 mam prosbe,szukalam w wyszukiwarce,ale nie znalazlam zwyklego prostego przepisu na ciasto z truskawkami.mozecie mi podac sprawdzony przepis? pozdrawiam,kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 13:01 3 szklanki mąki 4 jajka szklanka cukru szklanka zmiksowanych truskawek 2/3 kostki masła roztopić cukier waniliowy, kisiel truskawkowy 2 łyżeczki proszku Mąkę wymieszać z proszkiem i kisielem. Jajka ubić z cukrem i c. waniliowym połączyć z truskawkami i zmiksować z mąką i masłem , piec 45 min. 180 stopni. Po upieczeniu na wierzch położyć połówki truskawek i zalać galaretką i ozdobić bitą śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggus79 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.jsn.osi.pl 10.06.05, 15:35 Jak wymieszać z kisielem, takim w proszku, czy trzeba go najpierw zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:03 wymieszać z kisielem w proszku Odpowiedz Link Zgłoś
scapolo Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 19.06.05, 21:40 mati! Twój wspaniały przepis na ciasto z truskawkami (ten pierwszy ze zmiksowanymi truskawkami) jest tylko dla wybranych - podobnie jak jest pogoda tylko dla bogaczy. upiekłam go dzisiaj rano i było do bani. Prosto z pieca jeszcze gorący wyniosłam na śmietnik. Powiedz dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
miroslawa_potrzeba Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 26.06.05, 16:04 ludzie prosze, piszcie cukier wanilinowy... alez jestescie uparci;-))piszcie poprawnie;-] Odpowiedz Link Zgłoś
nina321 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 04.06.05, 13:45 Ciasto : 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru. Zagnieść, wyłożyć posmarowaną margaryna i oprószoną bułką blaszkę. Zapiec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po wyjęciu przestudzić i poukładać truskawki. Na to trzeba wylać pianę. Piana: Z 2 białek( które zostały przy robieniu ciasta) ubić pianę z 3/4 szkl. cukru.Pianę wyłożyć na truskawki. Piec jeszcze do momentu kiedy piana się zrobi bezą(20 min)Trzeba uważać , żeby nie spalić . Ogólnie to ciasto trzeba "pilnować". Bardzo smaczne i szybkie letnie ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 04.06.05, 14:02 "Błyskawiczne ciasto na oleju": 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce (w tym wypadku truskawki), aromat (ja nie daję). Zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i dalej miksować na gładką masę. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Foremkę (ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wylać ciasto, na cieście poukładać owoce. Piec około godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku (ja piekę w 180 stopniach). Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto jest rewelacyjne z truskawkami! Piekłam też z truskawkami i rabarbarem (słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar tworzą świetną nutę smakową), z samym rabarbarem (ostatnio, na urodziny siostrzeńca), kiedyś ze śliwkami, brzoskwiniami z puszki, można też z wiśniami i w ogóle z wszystkimi owocami, jak poleci. Ciasto, oprócz tego, że błyskawicznie się robi, rewelacyjnie smakuje i każdy kto się na nie załapie, zaraz chce przepis. :-) Polecam! Przepis pochodzi z dawnych przepisów nadesłanych na stronę "Mniammniam.pl", autorem jest Magdalena Młynarska, której moim zdaniem należy się duży medal za ten przepis! :-) Pozdrawiam i życzę smacznego! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Bajeczko, z nieba spadłaś:-))) 04.06.05, 16:51 Lenia mam dzisiaj, truskawki czekały na lepsze czasy:-)))) Ciasto upieczone stygnie i czeka na przyjaciółkę:-))) Faktycznie błyskawiczne i dla leniwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Bajeczko, z nieba spadłaś:-))) IP: *.303.krakow.pl 04.06.05, 17:37 Mam nadzieję, że będzie smakować! :-) Zimą można kłaść na ciasto mrożone owoce, np. truskawki, śliwki, jagody-bez rozmrażania.:-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
jotcha Re: Bajeczko, z nieba spadłaś:-))) 04.06.05, 17:55 To ciasto jest naprawdę super, moje ulubione jest właśnie z truskawkami, a z brzoskwiniami jest na drugim miejscu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 05.06.05, 16:53 Bajeczko? z jakim olejem robisz to ciasto? zrobiłam z Bartkiem, słonecznikowym. niestety nie było smaczne, olej dominował w smaku ( a wydawał mi się taki neutralny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 05.06.05, 19:23 Piekę z takim, jaki akurat mam w domu. Teraz mam w domu uniwersalny olej "Olek" z nasion rzepaku i z jego dodatkiem, piekłam oststnio to ciasto z rabarbarem, na urodziny siostrzeńca. Wyszło bardzo dobre. Autorka przepisu nie zaznaczała, jaki to ma być olej, prawdopodobnie chodziło o uniwersalny, obojętnie jakiej firmy. :-) Spróbuj jeszcze raz je upiec, może tym razem z innym olejem. Powodzenia i pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Do jswm - zamiast oleju Masło Roślinne IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 09:48 Ja też znam to ciasto, tyle że w wersji z masłem roślinnym. Była nawet o nim piosenka śpiewana w jakimś programie dziecięcym - pt. „Najłatwiejsze ciasto w świecie”. Spróbuj tej wersji, zastosuj masło i pozostałe produkty ciepłe – nie z lodówki – łatwiej będzie ucierać i nie będą się warzyć. Chociaż nawet jak się masa maślana zwarzy, to po dodaniu mąki wszystko się wygładzi. ° 4 duże jajka, ° 1 szklanka cukru [jeszcze lepiej cukru pudru], ° 250 g „Masła Roślinnego”, ° 2 szklanki mąki pszennej lub 1,5 pszennej i 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej [jest delikatniejsze], ° 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ° owoce (najlepsze są śliwki węgierki, jabłka, ale mogą być każde inne sezonowe owoce), ° aromat śmietankowy. Masło miksuję z cukrem, dodając stopniowo, po jednym jajku. Potem dodaję proszek – mieszam dokładnie, żeby równo się rozprowadził, a następnie mąkę po1 łyżce. Na końcu aromat – w oryginale był rumowy, ja wolę śmietankowy jest delikatniejszy w zapachu. Jeśli ktoś nie lubi aromatów, wystarczy dodać cukier waniliowy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: Do jswm - zamiast oleju Masło Roślinne 07.06.05, 10:43 Dzięki Limbo, zawsze kopiuję Twoje przepisy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Do jswm - zamiast oleju Masło Roślinne IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 10:49 Proszę bardzo, mam nadzieję, że jesteś z nich zadowolona. Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew,do bajeczki Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 23:36 czy dobrze zrozumiałam miksować mikserem,tak jak się robi koktail?dzięki i pozdrawiam,chcę upiec,ale wolę się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 07.06.05, 00:01 Tak, wszystko miksować mixerem, od początku do końca! :-) Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i dość długo świeże. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z_S Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.chomiczowka.net.pl 12.06.05, 08:43 Dzięki za przepis upiekłam wczoraj z truskawkami. Było pyszne. Na dzisiaj nic nie zostało. rzeczywiscie jest łatwe do wykonania. Mnie, majacej dwie lewe rece w kuchni udało sie wysmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z_S Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.chomiczowka.net.pl 12.06.05, 08:44 Dzięki za przepis upiekłam wczoraj z truskawkami. Było pyszne. Na dzisiaj nic nie zostało. rzeczywiscie jest łatwe do wykonania. Mnie, majacej dwie lewe rece w kuchni udało sie wysmienicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.bb.online.no 12.06.05, 11:22 Już mi ślinka cieknie, pędzę wypróbować... Dam znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
viola206 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 12.06.05, 12:54 Zrobiłam wczoraj to ciasto, oczywiście z truskawkami. Rewelacja: w smaku delikatne (uzyłam oleju Kujawskiego). Polecam w szystkim. Jest bardzo proste do zrobienia i co najważniejsze dla mnie robi się je błyskawicznie. Dzięki za przepis ;) Odpowiedz Link Zgłoś
amazanska Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 12.06.05, 21:59 dzis upieklam, super fantastyczne to ciasto, wejdzie na stale do mojej kuchni, takie proste i takie pyszne, uwielbiam! dzieki dzikei dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly5 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 13.06.05, 08:31 Wypróbowałam przepis Bajeczki04... Na prawdę błyskawiczne i pyszne!!! Szkoda, że nie zostało nic na dziś:( Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 13.06.05, 09:31 czuję sie zachęcona do kolejnych prób, tyle osób zachwyconych! :) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 26.06.05, 05:13 Zrobilam to ciasto, rzeczywiscie, bardzo proste w wykonaniu i smaczne, takie codzienne ciasto, z truskawkami wyszlo fantastyczne (okazalo sie tylko za male :-). Nastepne, chyba juz w przyszlym tygodniu, zrobie z jagodami. Dziekuje za ten przepis, bo na pewno bede go czesto uzywac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.06.05, 15:10 Hej! Zrobiłam według przepisu wyszło bardzo dobre, tylko mało wyrośnięte. Czy tak ma wyglądać po upieczeniu, czy zrobiłam coś źle? Nie jest podany czas nagrzania piekarnika a ja jako osoba dopiero raczkująca w pieczeniu ciast nie bardzo wiedziałam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 30.06.05, 15:36 Kasiu, nie wiem, dlaczego mało wyrosło. Może piekłaś na bardzo dużej blasze i wyszło niskie. Ja nagrzewam piekarnik na chwilę przed włożeniem ciasta do piekarnika (nie potrafię podać dokładnego czasu). Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 05.06.05, 18:32 Jogurtowe lekkie ciasto z galaretka na spod tortownicy klade dlugie biszkopty(uzywam San), zalewam to jogurtem naturalnym (uzywam Bacoma w duzych opakowaniach - sa geste)zmieszanym z galaretka truskawkowa, wrzucam do tej masy pokrojone truskawki z cukrem, z ktorych puscil lekko sok, jak sie zetnie na wierzch truskawki i reszta galaretki, ale moze byc tez na wierzch broskwinie i galaretka brzoskwiniowa - wtedy sa 2 kolorowe warstwy. na srednia tortownice potrzebuje 2ch galaretek (jedna do zmieszania z jogurtem, druga na wierzch) i 2 400ml jogurtow, do galaretek daje troszke mniej wody. Ciasto podobne do olejowego, tez b. proste i pyszne 2 jajka, 10 dkd cukru miksuje do bialosci (jak dobrze ubite nie trzeba zadnego proszku ani innego polepszacza), dodaje 10 dkg maki - wykladam na wierz na mala- srednia tortownice - ukladam na tym jablka, sliwki, wiec mysle, ze mozna tez z truskawkami, jablka i gruszki posypuje cynamonem, do piekarnika na 180 st, pieke az do zapalki nic sie nie przylepia - 20 min (mam b. szybki piekarnik) Wersja oryginalna byla jeszcze z 10 dkg margaryny i lyzeczka proszku, ale raz zapomnialam to dodac i wyszlo super. Daje make razowa i krupczatke 1:1 - wychodzi wtedy naprawde super Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula56 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 18:47 werbena11 Czy galeretke nalezy do jogurtu wrzucic prosto za paczki:-) Napisz jak to ma byc. Bardzo chetnie bym je zrobila:-) Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 05.06.05, 19:07 Nie, rozpuszczam 2 galaretki w dzbanku wrzatku (800-900 ml), jak rozpusci sie chlodze w garnku z zimna woda, jak przestygnie polowe odlewam do 2 kubkow i odstawiam do polania na wierzchu, a do dzbanka dodaje jogurt Ale nie musisz studzic, tylko jak chcesz przyspieszyc caly proces :)) Wtedy w ogole nie ma z tym ciastem roboty, tylko obieranie truskawek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula56 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:31 werbena11 bardzo bardzo dziekuje za szybka podpowiedz w sprawie galaretki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
anek2004 jogurtowe :) 11.06.05, 15:17 Werbeno :)) dzieki cudowne wyszlo :))) raczej w domu sie deserow nie robi bo nie lubimy slodyczy, czasem tiramisu, ktore zapycha nas na kilka dobrych miesiecy. Twoj jogurtowy cod ma szanse goscic czesciej :) zwlaszcza, ze moze byc w tysiacu wersji! dzieki za przepis anek Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: jogurtowe :) 13.06.05, 12:56 bardzo sie ciesze :)))))) bardzo dobra jest kompozycja- jogurz rozowy plus maliny a na wierzchu truskawki i jagody. Mozna tez 3 warstwy - jeszcze brzoskwiniowa :) Moj maz tez nie slodkozerny, ale to ciasto b. lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: bajeczko IP: *.303.krakow.pl 06.06.05, 09:33 Tyle, żeby pokryły całą powierzchnię ciasta (nie wiem, na jakiej pieczesz blasze). Jak Ci jakieś truskawki zostaną, to zjesz. :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: bajeczko IP: 195.94.207.* 07.06.05, 10:09 zrobiłam wczoraj to ciasto, wydaje mi sie, ze te truskawki trzeba upychać bardzo ścisle, jak najwięcej, bo ciasto mocno rośnie, podnosi się. U mnie po upieczeniu truskawek jest stanowczo za mało w stosunku do ilości "suchego" ciasta. Ale jest naprawdę dobre. (moja mama też takie robiła, ale wtedy mi nie smakowało). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: bajeczko IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 11:15 Według mnie, ta porcja [z 4 jajek] do ciasta z owocami powinna wystarczyć na dużą blachę sernikową. Wtedy ciasto jest cienkie i owoce w nim dominują. Ja na tortownicę 24 cm - używam ciasta z 2 jajek - wg przepisu, który podałam wyżej. a owoce układam jeden obok drugiego. W każdym razie, generalna zasada jest taka, że warstwa ciasta po wyłożeniu na brytfankę nie powinna mieć więcej niż 3 cm, a i tak owoce trochę się w nim zatopią, bo ciasto jest lekkie - w przeciwieństwie do ciasta kruchego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryma Re: limbo IP: 195.94.207.* 07.06.05, 12:16 czy w wersji na tortownicę 24 cm dajesz tylko połowę mniej jajek, czy wszystkich składników połowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: limbo IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 13:36 Tak, oczywiście, że chodzi o zachowanie proporcji wszystkich składników. A więc w moim przepisie jest to: 2 duże jajka [jeśli są małe, to dodatkowo 1 żółtko], 1 szkl mąki [można w tej miarce zmieszać obie mąki ziemniaczną i pszenną - nie ma znaczenia, jeśli jednej z nich będzie więcej, a drugiej mniej], 1/2 szkl cukru, 1/2 opakowania [a`25 dkg] Masła Roślinnego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pól fiolki esencji śmietankowej [wg mnie najlepsza jest Libelli; podobno Gellwe też ma dobre aromaty, ale nigdzie ich nie spotkałam; natomiast Oetkera mi zupełnie nie odpowiada] i owoców tyle, ile się zmieści na powierzchni ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajojka Re: limbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:15 Limbo czy możesz napisać w jakiej temperaturze piec i jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: limbo IP: *.mos.gov.pl 09.06.05, 16:51 Postaram się wyjaśnić możliwie dokładnie, choć trudno mi będzie ponieważ: 1. W piekarniku elektrycznym piekę w temp. ok.170 st.C [nie mam programatora, a pokrętło między stopniami nie ma kresek - dlatego nie podaję dokładnie temperatury]. 2. Jeśli chodzi o czas, to decyduje o nim parę czynników. Dla pewności najlepiej jest więc sprawdzić patyczkiem, bo wszystko zależy od: - gatunku owoców - czy puszczą dużo soku, - jak duże cząstki wyłożysz na ciasto, - jak gruba warstwa ciasta wyjdzie z przyrządzonego ciasta. Zakładając, że wyjdzie Ci cienka warstwa ciasta, więc po pół godziny można zajrzeć przez szybkę: - owoce się w nim trochę zanurzyły [też zależy od grubości warstwy ciasta i ciężaru owoców; czasami całkiem im w tym cieście "zatoną"], - jeśli ciasto jest jasnozłote [ono po upieczeniu też powinno być dość jasne, bo jeśli za bardzo się spiecze to będzie zbyt suche i owoce też się wysuszą], - i jeśli ciasto zaczyna odstawać od boków foremki to powinno być już gotowe. Ale ponieważ czasem owoce powodują, że czasem ciasto na środku jest niedopieczone, więc należy sprawdzić patyczkiem [szczególnie w tym miejscu, czyli na środku] jeśli jest suchy po wyciągnięciu , tzn. że ciasto już jest dobre. Jeśli ciasto oblepia patyk, trzeba jeszcze odczekać kilka lub kilkanaście minut i znowu sprawdzić. Jest to ciasto, które nie powinno sprawiać problemów, ale jak widzisz decyduje o wykonaniu kilka czynników - dlatego piecze się je bardziej na oko, niż dokładnie wg określonych parametrów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajojka Re: limbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:16 serdeczne dzięki, właśnie sie piecze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: limbo IP: *.mos.gov.pl 10.06.05, 15:25 Ok., smacznego! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 07.06.05, 20:33 Mati-dzięki za inspirację. Upiekłam wczoraj Twoje ciasto. Pyszne,ale jak to ja ,nastepnym razem je nieco zmodyfikuję i pod truskawki z galaretką dodam jakis lekki krem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:07 też tak zrobię!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon gajowniczek zwykła drożdzówka z kruszonką i owocami IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.06.05, 10:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: na oleju IP: *.chello.pl 12.06.05, 11:47 spróbuj tego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12964778&a=12972244 Polecam, pyszne i napewno się uda! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara-bez-zegara Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:32 Bajeczko! Ty mi z nieba spadlas. Po trzech probach zakonczonych zakalcem (wedlug innych przepisow) juz sie poddalam jesli chodzi o ciasto z truskawkami (nie chcialam kruchego, rylko takie mokre, wilgotne). A zrobilam Twoje i cudenko wyszlo:) Takie jak chcialam! Mniam mniam:))) dziekuje:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.06.05, 13:32 Znam ten przepis Bajeczki i gdy nie ma truskawek np.zimą dodaję: - do środka rodzynki (zawsze), na wierzch jabłka pokrojone w drobną kostę (bez obierania). Ciasto pieke na blasze i dziele na pół: na jednej połówce są jablka, na drugiej śliwki. Acha, przed włożeniem do piekarnika jablka posypuje wiórkami kokosowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mis1967 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 12.06.05, 19:29 sprawdziłem ciasto na oleju, jak dla faceta który nie przejmuje się proporcjami wyszło rewelacyjne. Było z rabarbarem. Dzięki za przepis!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:55 niby takie zwykłe ciasto z truskawkami, a tu proszę .... ile niezwykłych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.devs.futuro.pl 19.06.05, 19:53 przepis Bajeczki jest bajeczny, ale... mimo ze pieklam ciasto 50 minut, na samum srodku jest zupelnie surowe :(. Z wierzchu cudne, z boku jeszcze lepsze, ale srodek - to prostu porazka. Czy ktos wie dlaczego? Moze za duzo truskawek dalam, a moze przed wlozeniem do ciasta, trzeba je w mące obtoczyc? W kuchni jestem zupelnie zielona, wiec bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 20.06.05, 08:47 Może spróbuj obtoczyć truskawki w mące. Nie wiem, dlaczego to ciasto w środku nie upiekło Ci się. Zawsze mi wychodzi, nawet nie obtaczam truskawek w mące. Powodzenia! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
scapolo Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 19.06.05, 21:41 mati! Twój wspaniały przepis na ciasto z truskawkami (ten pierwszy ze zmiksowanymi truskawkami) jest tylko dla wybranych - podobnie jak jest pogoda tylko dla bogaczy. upiekłam go dzisiaj rono i było do bani. Prosto z pieca jeszcze gorący wyniosłam na śmietnik. Powiedz dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 21:54 SCAPOLO nie mam zielonego pojęcia dlaczego nie wyszło, gdybym mogła to zaraz bym ci przyniosła wielki kawał truskawkowego tortu , który mi dziś wyszedł super.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:15 to może ktoś poda jakiś sprawdzony przepis, który nie może nie wyjsć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.tele2.pl 26.06.05, 16:34 A ja zrobiłam to olejowe i wyszło przepyszne, ale z roztargnienia nie mieszalam skladnikow w odpowiedniej kolejnosci tylko wrzycilam wszystko do michy i zmiksowalam. Potem zrobilam drugie, wedlug przepisu i nie bylo juz takie dobre, jak dla mnie za lekkie i truskawki zupelnie opadly na dno...Dlatego polecam wszystko mieszac od razu bo jest lepsze i pieknie wyglada bo widac truskawki;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majeczka Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.wroclaw.mm.pl 02.07.05, 20:45 Zrobiłam ciasto Bajeczki. W smaku pyszne, ale truskawki opadły zupełnie na dno:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 03.07.05, 09:15 Jeśli jeszcze raz będziesz chciała je upiec, to przed położeniem truskawek na ciasto, obtocz je lekko w mące. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:03 dobra rada - dziękuję bajeczko :-) Odpowiedz Link Zgłoś