Dodaj do ulubionych

zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o przepis

04.06.05, 12:15
mam prosbe,szukalam w wyszukiwarce,ale nie znalazlam zwyklego prostego
przepisu na ciasto z truskawkami.mozecie mi podac sprawdzony przepis?
pozdrawiam,kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 13:01
      3 szklanki mąki
      4 jajka
      szklanka cukru
      szklanka zmiksowanych truskawek
      2/3 kostki masła roztopić
      cukier waniliowy, kisiel truskawkowy
      2 łyżeczki proszku

Mąkę wymieszać z proszkiem i kisielem. Jajka ubić z cukrem i c. waniliowym
      połączyć z truskawkami i zmiksować z mąką i masłem , piec 45 min. 180 stopni.
      Po upieczeniu na wierzch położyć połówki truskawek i zalać galaretką i ozdobić
      bitą śmietaną.
      • Gość: aggus79 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.jsn.osi.pl 10.06.05, 15:35
        Jak wymieszać z kisielem, takim w proszku, czy trzeba go najpierw zrobić?
        • Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:03
          wymieszać z kisielem w proszku
      • scapolo Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 19.06.05, 21:40
        mati! Twój wspaniały przepis na ciasto z truskawkami (ten pierwszy ze
        zmiksowanymi truskawkami) jest tylko dla wybranych - podobnie jak jest pogoda
        tylko dla bogaczy.
        upiekłam go dzisiaj rano i było do bani. Prosto z pieca jeszcze gorący
        wyniosłam na śmietnik. Powiedz dlaczego?
      • miroslawa_potrzeba Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 26.06.05, 16:04
        ludzie prosze, piszcie cukier wanilinowy... alez jestescie uparci;-))piszcie
        poprawnie;-]
    • nina321 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 04.06.05, 13:45
      Ciasto :
      1,5 szkl. mąki 1/2 kostki margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,2 łyżki
      śmietany, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru. Zagnieść, wyłożyć posmarowaną margaryna
      i oprószoną bułką blaszkę. Zapiec 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 150
      stopni. Po wyjęciu przestudzić i poukładać truskawki. Na to trzeba wylać pianę.
      Piana: Z 2 białek( które zostały przy robieniu ciasta) ubić pianę z 3/4 szkl.
      cukru.Pianę wyłożyć na truskawki. Piec jeszcze do momentu kiedy piana się
      zrobi bezą(20 min)Trzeba uważać , żeby nie spalić . Ogólnie to ciasto trzeba
      "pilnować". Bardzo smaczne i szybkie letnie ciasto.
    • Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 04.06.05, 14:02
      "Błyskawiczne ciasto na oleju":
      4 jajka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki oleju, 1,5 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki
      proszku do pieczenia, owoce (w tym wypadku truskawki), aromat (ja nie daję).
      Zmiksować jajka z cukrem, dodać olej i dalej miksować na gładką masę. Na końcu
      dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, aromat i wszystko dokładnie zmiksować.
      Foremkę (ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarować tłuszczem i posypać
      bułką tartą, wylać ciasto, na cieście poukładać owoce. Piec około godzinę w
      uprzednio nagrzanym piekarniku (ja piekę w 180 stopniach). Po upieczeniu
      posypuję cukrem pudrem.
      Ciasto jest rewelacyjne z truskawkami! Piekłam też z truskawkami i rabarbarem
      (słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar tworzą świetną nutę smakową), z samym
      rabarbarem (ostatnio, na urodziny siostrzeńca), kiedyś ze śliwkami,
      brzoskwiniami z puszki, można też z wiśniami i w ogóle z wszystkimi owocami,
      jak poleci. Ciasto, oprócz tego, że błyskawicznie się robi, rewelacyjnie
      smakuje i każdy kto się na nie załapie, zaraz chce przepis. :-) Polecam!
      Przepis pochodzi z dawnych przepisów nadesłanych na stronę "Mniammniam.pl",
      autorem jest Magdalena Młynarska, której moim zdaniem należy się duży medal za
      ten przepis! :-)
      Pozdrawiam i życzę smacznego!
      bajeczka04
      • malaszaramysz Bajeczko, z nieba spadłaś:-))) 04.06.05, 16:51
        Lenia mam dzisiaj, truskawki czekały na lepsze czasy:-)))) Ciasto upieczone
        stygnie i czeka na przyjaciółkę:-))) Faktycznie błyskawiczne i dla leniwych.
        • Gość: bajeczka04 Re: Bajeczko, z nieba spadłaś:-))) IP: *.303.krakow.pl 04.06.05, 17:37
          Mam nadzieję, że będzie smakować! :-) Zimą można kłaść na ciasto mrożone owoce,
          np. truskawki, śliwki, jagody-bez rozmrażania.:-)
          Pozdrawiam! bajeczka04
          • jotcha Re: Bajeczko, z nieba spadłaś:-))) 04.06.05, 17:55
            To ciasto jest naprawdę super, moje ulubione jest właśnie z truskawkami, a z
            brzoskwiniami jest na drugim miejscu :))
      • jswm Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 05.06.05, 16:53
        Bajeczko? z jakim olejem robisz to ciasto?
        zrobiłam z Bartkiem, słonecznikowym. niestety nie było smaczne, olej dominował
        w smaku ( a wydawał mi się taki neutralny :(
        • Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 05.06.05, 19:23
          Piekę z takim, jaki akurat mam w domu. Teraz mam w domu uniwersalny olej "Olek"
          z nasion rzepaku i z jego dodatkiem, piekłam oststnio to ciasto z rabarbarem,
          na urodziny siostrzeńca. Wyszło bardzo dobre. Autorka przepisu nie zaznaczała,
          jaki to ma być olej, prawdopodobnie chodziło o uniwersalny, obojętnie jakiej
          firmy. :-) Spróbuj jeszcze raz je upiec, może tym razem z innym olejem.
          Powodzenia i pozdrawiam! bajeczka04
        • Gość: limba Do jswm - zamiast oleju Masło Roślinne IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 09:48
          Ja też znam to ciasto, tyle że w wersji z masłem roślinnym. Była nawet o nim
          piosenka śpiewana w jakimś programie dziecięcym - pt. „Najłatwiejsze ciasto w
          świecie”.
          Spróbuj tej wersji, zastosuj masło i pozostałe produkty ciepłe – nie z lodówki –
          łatwiej będzie ucierać i nie będą się warzyć. Chociaż nawet jak się masa
          maślana zwarzy, to po dodaniu mąki wszystko się wygładzi.
          ° 4 duże jajka,
          ° 1 szklanka cukru [jeszcze lepiej cukru pudru],
          ° 250 g „Masła Roślinnego”,
          ° 2 szklanki mąki pszennej lub 1,5 pszennej i 0,5 szklanki mąki
          ziemniaczanej [jest delikatniejsze],
          ° 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
          ° owoce (najlepsze są śliwki węgierki, jabłka, ale mogą być każde inne
          sezonowe owoce),
          ° aromat śmietankowy.
          Masło miksuję z cukrem, dodając stopniowo, po jednym jajku. Potem dodaję
          proszek – mieszam dokładnie, żeby równo się rozprowadził, a następnie mąkę po1
          łyżce.
          Na końcu aromat – w oryginale był rumowy, ja wolę śmietankowy jest
          delikatniejszy w zapachu.
          Jeśli ktoś nie lubi aromatów, wystarczy dodać cukier waniliowy.

Pozdrawiam.
          • jswm Re: Do jswm - zamiast oleju Masło Roślinne 07.06.05, 10:43
            Dzięki Limbo, zawsze kopiuję Twoje przepisy :)
            • Gość: limba Re: Do jswm - zamiast oleju Masło Roślinne IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 10:49
              Proszę bardzo, mam nadzieję, że jesteś z nich zadowolona.
              Życzę udanych wypieków. Pozdrawiam.
      • Gość: anew,do bajeczki Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 23:36
        czy dobrze zrozumiałam miksować mikserem,tak jak się robi koktail?dzięki i
        pozdrawiam,chcę upiec,ale wolę się upewnić.
        • Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 07.06.05, 00:01
          Tak, wszystko miksować mixerem, od początku do końca! :-) Dodatek oleju
          sprawia, że ciasto jest wilgotne i dość długo świeże.
          Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: Z_S Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.chomiczowka.net.pl 12.06.05, 08:43
        Dzięki za przepis upiekłam wczoraj z truskawkami. Było pyszne. Na dzisiaj nic
        nie zostało.
        rzeczywiscie jest łatwe do wykonania. Mnie, majacej dwie lewe rece w kuchni
        udało sie wysmienicie.
      • Gość: Z_S Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.chomiczowka.net.pl 12.06.05, 08:44
        Dzięki za przepis upiekłam wczoraj z truskawkami. Było pyszne. Na dzisiaj nic
        nie zostało.
        rzeczywiscie jest łatwe do wykonania. Mnie, majacej dwie lewe rece w kuchni
        udało sie wysmienicie.
      • Gość: Sylwia Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.bb.online.no 12.06.05, 11:22
        Już mi ślinka cieknie, pędzę wypróbować... Dam znać:)
      • viola206 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 12.06.05, 12:54
        Zrobiłam wczoraj to ciasto, oczywiście z truskawkami. Rewelacja: w smaku
        delikatne (uzyłam oleju Kujawskiego). Polecam w szystkim.
        Jest bardzo proste do zrobienia i co najważniejsze dla mnie robi się je
        błyskawicznie.
        Dzięki za przepis ;)
      • amazanska Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 12.06.05, 21:59
        dzis upieklam, super fantastyczne to ciasto, wejdzie na stale do mojej kuchni,
        takie proste i takie pyszne, uwielbiam! dzieki dzikei dzieki
      • buterfly5 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 13.06.05, 08:31
        Wypróbowałam przepis Bajeczki04... Na prawdę błyskawiczne i pyszne!!! Szkoda,
        że nie zostało nic na dziś:( Dzięki
        • jswm Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 13.06.05, 09:31
          czuję sie zachęcona do kolejnych prób, tyle osób zachwyconych! :)
      • staua Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 26.06.05, 05:13
        Zrobilam to ciasto, rzeczywiscie, bardzo proste w wykonaniu i smaczne, takie codzienne ciasto, z
        truskawkami wyszlo fantastyczne (okazalo sie tylko za male :-). Nastepne, chyba juz w przyszlym
        tygodniu, zrobie z jagodami.
        Dziekuje za ten przepis, bo na pewno bede go czesto uzywac!
      • Gość: Kasia Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 30.06.05, 15:10
        Hej! Zrobiłam według przepisu wyszło bardzo dobre, tylko mało wyrośnięte. Czy
        tak ma wyglądać po upieczeniu, czy zrobiłam coś źle? Nie jest podany czas
        nagrzania piekarnika a ja jako osoba dopiero raczkująca w pieczeniu ciast nie
        bardzo wiedziałam. Pozdrawiam!
        • Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 30.06.05, 15:36
          Kasiu, nie wiem, dlaczego mało wyrosło. Może piekłaś na bardzo dużej blasze i
          wyszło niskie. Ja nagrzewam piekarnik na chwilę przed włożeniem ciasta do
          piekarnika (nie potrafię podać dokładnego czasu).
          Pozdrawiam! bajeczka04
    • werbena11 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 05.06.05, 18:32
      Jogurtowe lekkie ciasto z galaretka

na spod tortownicy klade dlugie biszkopty(uzywam San), zalewam to jogurtem
      naturalnym (uzywam Bacoma w duzych opakowaniach - sa geste)zmieszanym z
      galaretka truskawkowa, wrzucam do tej masy pokrojone truskawki z cukrem, z
      ktorych puscil lekko sok, jak sie zetnie na wierzch truskawki i reszta
      galaretki, ale moze byc tez na wierzch broskwinie i galaretka brzoskwiniowa -
      wtedy sa 2 kolorowe warstwy.
      na srednia tortownice potrzebuje 2ch galaretek (jedna do zmieszania z jogurtem,
      druga na wierzch) i 2 400ml jogurtow, do galaretek daje troszke mniej wody.

Ciasto podobne do olejowego, tez b. proste i pyszne

2 jajka, 10 dkd cukru miksuje do bialosci (jak dobrze ubite nie trzeba zadnego
      proszku ani innego polepszacza), dodaje 10 dkg maki - wykladam na wierz na mala-
      srednia tortownice - ukladam na tym jablka, sliwki, wiec mysle, ze mozna tez z
      truskawkami, jablka i gruszki posypuje cynamonem, do piekarnika na 180 st,
      pieke az do zapalki nic sie nie przylepia - 20 min (mam b. szybki piekarnik)
      Wersja oryginalna byla jeszcze z 10 dkg margaryny i lyzeczka proszku, ale raz
      zapomnialam to dodac i wyszlo super.
      Daje make razowa i krupczatke 1:1 - wychodzi wtedy naprawde super
      • Gość: anula56 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 18:47
        werbena11 Czy galeretke nalezy do jogurtu wrzucic prosto za paczki:-) Napisz
        jak to ma byc. Bardzo chetnie bym je zrobila:-)
        • werbena11 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 05.06.05, 19:07
          Nie, rozpuszczam 2 galaretki w dzbanku wrzatku (800-900 ml), jak rozpusci sie
          chlodze w garnku z zimna woda, jak przestygnie polowe odlewam do 2 kubkow i
          odstawiam do polania na wierzchu, a do dzbanka dodaje jogurt

Ale nie musisz studzic, tylko jak chcesz przyspieszyc caly proces :)) Wtedy w
          ogole nie ma z tym ciastem roboty, tylko obieranie truskawek :)
          • Gość: anula56 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 08:31
            werbena11 bardzo bardzo dziekuje za szybka podpowiedz w sprawie galaretki:-)
      • anek2004 jogurtowe :) 11.06.05, 15:17
        Werbeno :)) dzieki cudowne wyszlo :))) raczej w domu sie deserow nie robi bo
        nie lubimy slodyczy, czasem tiramisu, ktore zapycha nas na kilka dobrych
        miesiecy. Twoj jogurtowy cod ma szanse goscic czesciej :) zwlaszcza, ze moze
        byc w tysiacu wersji!
        dzieki za przepis
        anek
        • werbena11 Re: jogurtowe :) 13.06.05, 12:56
          bardzo sie ciesze :))))))
          bardzo dobra jest kompozycja- jogurz rozowy plus maliny a na wierzchu truskawki
          i jagody. Mozna tez 3 warstwy - jeszcze brzoskwiniowa :) Moj maz tez nie
          slodkozerny, ale to ciasto b. lubi.
    • siostraheli bajeczko 05.06.05, 21:48
      ile tych truskawek ma byc w ciescie?
      • Gość: bajeczka04 Re: bajeczko IP: *.303.krakow.pl 06.06.05, 09:33
        Tyle, żeby pokryły całą powierzchnię ciasta (nie wiem, na jakiej pieczesz
        blasze). Jak Ci jakieś truskawki zostaną, to zjesz. :-)
        Pozdrawiam! bajeczka04
        • Gość: klaryma Re: bajeczko IP: 195.94.207.* 07.06.05, 10:09
          zrobiłam wczoraj to ciasto, wydaje mi sie, ze te truskawki trzeba upychać
          bardzo ścisle, jak najwięcej, bo ciasto mocno rośnie, podnosi się. U mnie po
          upieczeniu truskawek jest stanowczo za mało w stosunku do ilości "suchego"
          ciasta. Ale jest naprawdę dobre. (moja mama też takie robiła, ale wtedy mi nie
          smakowało).
          • Gość: limba Re: bajeczko IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 11:15
            Według mnie, ta porcja [z 4 jajek] do ciasta z owocami powinna wystarczyć na
            dużą blachę sernikową. Wtedy ciasto jest cienkie i owoce w nim dominują.
            Ja na tortownicę 24 cm - używam ciasta z 2 jajek - wg przepisu, który podałam
            wyżej. a owoce układam jeden obok drugiego.

W każdym razie, generalna zasada jest taka, że warstwa ciasta po wyłożeniu na
            brytfankę nie powinna mieć więcej niż 3 cm, a i tak owoce trochę się w nim
            zatopią, bo ciasto jest lekkie - w przeciwieństwie do ciasta kruchego.
            • Gość: klaryma Re: limbo IP: 195.94.207.* 07.06.05, 12:16
              czy w wersji na tortownicę 24 cm dajesz tylko połowę mniej jajek, czy
              wszystkich składników połowę?
              • Gość: limba Re: limbo IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 13:36
                Tak, oczywiście, że chodzi o zachowanie proporcji wszystkich składników.
                A więc w moim przepisie jest to:
                2 duże jajka [jeśli są małe, to dodatkowo 1 żółtko],
                1 szkl mąki [można w tej miarce zmieszać obie mąki ziemniaczną i pszenną - nie
                ma znaczenia, jeśli jednej z nich będzie więcej, a drugiej mniej],
                1/2 szkl cukru,
                1/2 opakowania [a`25 dkg] Masła Roślinnego,
                pół łyżeczki proszku do pieczenia,
                pól fiolki esencji śmietankowej [wg mnie najlepsza jest Libelli; podobno Gellwe
                też ma dobre aromaty, ale nigdzie ich nie spotkałam; natomiast Oetkera mi
                zupełnie nie odpowiada]
                i owoców tyle, ile się zmieści na powierzchni ciasta.

• Gość: kajojka Re: limbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 14:15
                  Limbo czy możesz napisać w jakiej temperaturze piec i jak długo?
                  • Gość: limba Re: limbo IP: *.mos.gov.pl 09.06.05, 16:51
                    Postaram się wyjaśnić możliwie dokładnie, choć trudno mi będzie ponieważ:

1. W piekarniku elektrycznym piekę w temp. ok.170 st.C [nie mam programatora, a
                    pokrętło między stopniami nie ma kresek - dlatego nie podaję dokładnie
                    temperatury].

2. Jeśli chodzi o czas, to decyduje o nim parę czynników. Dla pewności
                    najlepiej jest więc sprawdzić patyczkiem, bo wszystko zależy od:
                    - gatunku owoców - czy puszczą dużo soku,
                    - jak duże cząstki wyłożysz na ciasto,
                    - jak gruba warstwa ciasta wyjdzie z przyrządzonego ciasta.

Zakładając, że wyjdzie Ci cienka warstwa ciasta, więc po pół godziny można
                    zajrzeć przez szybkę:
                    - owoce się w nim trochę zanurzyły [też zależy od grubości warstwy ciasta i
                    ciężaru owoców; czasami całkiem im w tym cieście "zatoną"],
                    - jeśli ciasto jest jasnozłote [ono po upieczeniu też powinno być dość jasne,
                    bo jeśli za bardzo się spiecze to będzie zbyt suche i owoce też się wysuszą],
                    - i jeśli ciasto zaczyna odstawać od boków foremki
                    to powinno być już gotowe.
                    Ale ponieważ czasem owoce powodują, że czasem ciasto na środku jest
                    niedopieczone, więc należy sprawdzić patyczkiem [szczególnie w tym miejscu,
                    czyli na środku] jeśli jest suchy po wyciągnięciu , tzn. że ciasto już jest
                    dobre.
                    Jeśli ciasto oblepia patyk, trzeba jeszcze odczekać kilka lub kilkanaście minut
                    i znowu sprawdzić.
                    Jest to ciasto, które nie powinno sprawiać problemów, ale jak widzisz decyduje
                    o wykonaniu kilka czynników - dlatego piecze się je bardziej na oko, niż
                    dokładnie wg określonych parametrów.
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: kajojka Re: limbo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:16
                      serdeczne dzięki, właśnie sie piecze :)
                      • Gość: limba Re: limbo IP: *.mos.gov.pl 10.06.05, 15:25
                        Ok., smacznego! Pozdrawiam.
    • pocztufka Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 07.06.05, 20:33
      Mati-dzięki za inspirację.
      Upiekłam wczoraj Twoje ciasto.
      Pyszne,ale jak to ja ,nastepnym razem je nieco zmodyfikuję i pod truskawki z
      galaretką dodam jakis lekki krem.
      • Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 18:07
        też tak zrobię!!!!
    • Gość: zenon gajowniczek zwykła drożdzówka z kruszonką i owocami IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.06.05, 10:03
      • Gość: ula Re: na oleju IP: *.chello.pl 12.06.05, 11:47
        spróbuj tego:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12964778&a=12972244
        Polecam, pyszne i napewno się uda!
    • Gość: sara-bez-zegara Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 12:32
      Bajeczko! Ty mi z nieba spadlas. Po trzech probach zakonczonych zakalcem
      (wedlug innych przepisow) juz sie poddalam jesli chodzi o ciasto z truskawkami
      (nie chcialam kruchego, rylko takie mokre, wilgotne). A zrobilam Twoje i
      cudenko wyszlo:) Takie jak chcialam! Mniam mniam:)))
      dziekuje:))
    • Gość: Jagoda Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.06.05, 13:32
      Znam ten przepis Bajeczki i gdy nie ma truskawek np.zimą dodaję:
      - do środka rodzynki (zawsze), na wierzch jabłka pokrojone w drobną kostę (bez
      obierania). Ciasto pieke na blasze i dziele na pół: na jednej połówce
      są jablka, na drugiej śliwki. Acha, przed włożeniem do piekarnika jablka
      posypuje wiórkami kokosowymi.
    • mis1967 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 12.06.05, 19:29
      sprawdziłem ciasto na oleju, jak dla faceta który nie przejmuje się proporcjami
      wyszło rewelacyjne. Było z rabarbarem. Dzięki za przepis!!!
      • Gość: justa Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 09:55
        niby takie zwykłe ciasto z truskawkami, a tu proszę .... ile niezwykłych rzeczy
    • Gość: agnes Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.devs.futuro.pl 19.06.05, 19:53
      przepis Bajeczki jest bajeczny, ale... mimo ze pieklam ciasto 50 minut, na
      samum srodku jest zupelnie surowe :(. Z wierzchu cudne, z boku jeszcze lepsze,
      ale srodek - to prostu porazka. Czy ktos wie dlaczego? Moze za duzo truskawek
      dalam, a moze przed wlozeniem do ciasta, trzeba je w mące obtoczyc? W kuchni
      jestem zupelnie zielona, wiec bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi
      • Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 20.06.05, 08:47
        Może spróbuj obtoczyć truskawki w mące. Nie wiem, dlaczego to ciasto w środku
        nie upiekło Ci się. Zawsze mi wychodzi, nawet nie obtaczam truskawek w mące.
        Powodzenia! bajeczka04
    • scapolo Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze 19.06.05, 21:41
      mati! Twój wspaniały przepis na ciasto z truskawkami (ten pierwszy ze
      zmiksowanymi truskawkami) jest tylko dla wybranych - podobnie jak jest pogoda
      tylko dla bogaczy.
      upiekłam go dzisiaj rono i było do bani. Prosto z pieca jeszcze gorący
      wyniosłam na śmietnik. Powiedz dlaczego?
      • Gość: mati Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 21:54
        SCAPOLO nie mam zielonego pojęcia dlaczego nie wyszło, gdybym mogła to zaraz
        bym ci przyniosła wielki kawał truskawkowego tortu , który mi dziś wyszedł
        super.Pozdrawiam
        • Gość: elle Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 23:15
          to może ktoś poda jakiś sprawdzony przepis, który nie może nie wyjsć?
    • Gość: karolina Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.tele2.pl 26.06.05, 16:34
      A ja zrobiłam to olejowe i wyszło przepyszne, ale z roztargnienia nie mieszalam
      skladnikow w odpowiedniej kolejnosci tylko wrzycilam wszystko do michy i
      zmiksowalam. Potem zrobilam drugie, wedlug przepisu i nie bylo juz takie dobre,
      jak dla mnie za lekkie i truskawki zupelnie opadly na dno...Dlatego polecam
      wszystko mieszac od razu bo jest lepsze i pieknie wyglada bo widac truskawki;)))
      • Gość: majeczka Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.wroclaw.mm.pl 02.07.05, 20:45
        Zrobiłam ciasto Bajeczki. W smaku pyszne, ale truskawki opadły zupełnie na
        dno:-(
        • Gość: bajeczka04 Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.303.krakow.pl 03.07.05, 09:15
          Jeśli jeszcze raz będziesz chciała je upiec, to przed położeniem truskawek na
          ciasto, obtocz je lekko w mące.
          Pozdrawiam! bajeczka04
          • Gość: elle Re: zwykle ciasto z truskawkami!! poprosze o prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 09:03
            dobra rada - dziękuję bajeczko :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka