Dodaj do ulubionych

Bok Choy i kale

09.06.05, 16:21
I generalnie lisciaste warzywa dostepne w Stanach - bardzo prosze o wyprobowane przepisy od
osob, ktore je przyrzadzaly, mam duzo tych w tytule (na razie, potem beda inne), a przepisow malo i
raczej nie z pierwszej reki. Bede wdzieczna za cos dobrego.
Obserwuj wątek
    • Gość: X Re: Bok Choy i kale IP: *.access.telenet.be 09.06.05, 16:23
      Czy bok choy to pak choy ?
    • Gość: X Re: Bok Choy i kale IP: *.access.telenet.be 09.06.05, 16:47
      Wyglada , ze to samo , sprawdzilam na zdjeciu
      Ja przyrzadzam w ten sposob :
      Kroje poprzecznie na 1,5 - 2 cm ( w polowkach tez mozna robic)
      polewam oliwa , pokrojona chilli , dodaje roztarty imbir oraz czosnek , maggi/
      i zapiekam az zmieknie ale dolne czesci powinny pozostac jedrne
      Ostatnio dodalam tez do choy swieze liscie szpinaku i zapiekalam razem do
      miekkosci w micro
      Tak samo robilam w garnku ale najpierw rozgrzalam olej z chilli , imbirem i
      czosnkiem , na to cale zielsko i poddusilam
      Woda powinna odparowac
      Nastepnie dodaje chilli sos sojowy ketjap ( gesty , slodkawy ,pikantny)
      Na koniec dodaje swieze kielki sojowe (mung) , moga sie troche zaparzyc , ale
      zachowac powinny jedrnosc
      Mozna korzystac z mrozonych ale nie beda juz wtedy jedrne ale rownie dobre
      Do tego swieza dymka , mozna tez pokroic straczki mlodego groszku albo dosypac
      mrozony
      Innym razem dodalam czerwonej swiezej papryki , jeszcze kiedys polkrazki
      cukinii , zawsze ta kapustka wychodzi dobra taka " gumowata "
      Robi sie bardzo szybko , trzeba uwazac aby sie nie przegotowala
      Zwykle robie ja jako dodatek do ryby .

• bir.ke Re: Bok Choy i kale 09.06.05, 17:25
        nie mam pojecia o kale, natomiast w mojej tajskiej restauracji bok choy dodawany
        jest praktycznie do wszystkich potraw z woka (sosy do wyboru: ostrygowy, rybny,
        bbq, sos sojowy, slodki sos sojowy, sambal olek), rozne miesa plus makaron badz
        wersja z ryzem (smazony badz gotowany).przyrzadzany jest tez jako dodatek (sam
        lub z innymi warzywami) do mies, wtedy wystepuje najczesciej w sosie rybnym z
        dodatkiem ostrygowego.Nie jest tez specjalnie drobno krojony, raczej wokuje sie
        go w postaci calych ew. pol-lisci. Bok choy jest bardzo smaczny i delikatny w
        smaku.
        pozdr
        • Gość: goldi Re: Bok Choy i kale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:44
          Bok choy to tajska nazwa tej kapusty bardziej popularna świecie,a Pak choy to
          nazwa chińska.Wystarczy wpisać obie nazwy w wyszukiwarge Google i sprawdzić
          ilość stron na ten temat i porownać.A Kale to Chinese Kale liście ma podobne do
          bok choy tlko łodyge ma cienką i dlugą.Obie do kupienia w warszawskich sklepach
          sieci Asian House(Poznanska1,Blue City,Galeria Mokotów,Okopowa29A,Geant
          Jubilerska)import z Tajlandii co tydzień mają dostawe.Ktoś wyżej wrzucił fajny
          przepis tylko mam wątpliwości co do tej MAGGI czy ona jest konieczna?Wolałbym
          zastąpić ja ciemnym sosem sojowym.
          • Gość: goldi Re: Bok Choy i kale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:46
            Wietnamczycy z którymi rozmawiałem twierdza ze do bok choy najlepszy jest sos
            ostrygowy.
          • Gość: X Re: Bok Choy i kale IP: *.access.telenet.be 10.06.05, 10:55
            Maggi to przyprawa do zup , sosow i salatek ale tylko knorr jest dobra
            chociaz ostatnio nie widze i kupuje Nestle z podobna zolto-czerwona
            etykietka ,rownez jest na bazie sosu sojowego , Chinczycy tez uzywaja bo w ich
            supermarkecie pelno tego nawet w litrowych butlach
            Oczywiscie sos sojowy ciemny tez moze byc jak najbardziej ( mialam niedawno
            taki grzybowy , smakowal jak moje maggi )potem kupilam inna butle grzybowego
            jest Ok ale troche inny smak wiec gatunki sa rozne
            Uzywaj co chcesz aby "dosmaczyc" potrawe , bami goreng lub zwykla wegete...
            Ja wpisalam maggi bo to moja podreczna i uniwersalna przyprawa do wszystkiego i
            zwykle bywa w wielu domach

• staua Re: Bok Choy i kale 10.06.05, 16:38
              dzieki za przepisy na Bok Choy. Znalazlam kilka, wszystkie z sosem hoisin. Ale chyba wyprobuje
              najpierw ten pierwszy, od X.
              Kale, ktore mialam, nie bylo chinskie, bylo to toscano kale zwane tez dinosaur kale (wyglada tak:
              www.gourmetsleuth.com/equivalents_substitutions.asp?index=C&tid=2024 )
              zrobilam je duszone na patelni (jak szpinak, do miekkosci) z czosnkiem i polowkami malych
              pomidorkow, pod koniec duszenia dodalam sok z jednej limonki, sol i pieprz. Wyszlo bardzo dobre,
              tylko skurczylo sie porzadnie (wlasnie jak szpinak). Przepis byl z ksiazki kucharskiej kliniki Mayo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka