Gość: aniel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:25 gotujecie czasem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
offtrendy Re: zupa-krem koperkowy 15.06.05, 13:35 zupę koperkową gotuję często - zwłaszcza jak świeży koperek ale nie umiem zupy - krem z koperku:( co jest bazą kremu? ziemniaki? serki topione? cukinia? podziel się przepisem, pozdrawiam, marlena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anu Re: zupa-krem koperkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:47 no wlasnie- jak to zrobic?? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: zupa-krem koperkowy 15.06.05, 13:48 ja obstawiam ziemniaki + cebulą - obsmazyc, poddusić, zalac rosołem, dodac koperek, doprawić itp a na koniec zmiksowac Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Re: zupa-krem koperkowy 15.06.05, 17:14 dokładnie bazą sią ziemniaki, które gotuję w bulionie, po zestawieniu z ognia wystarczy zmiksować, dodać pęczek posiekanego koperku i dużo śmietany, pieprz itp. (albo pół na pół z mlekiem) to moje pytanie wzięło się stąd,że u mnie to bardzo popularna zupa (w zimie z mrożonego kopru) i byłam zdziwiona, gdy na jakiejś imprezie okazało się,że poza moim domem to mało kto jada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrysowa Re: zupa-krem koperkowy IP: *.h.pppool.de 21.06.05, 16:18 eee, u mnie w domu tez bardzo popularna i często była antidotum na brak obiadu:- ) ja na zupach wychowana! Ale z malym zastrzezeniem - nie krem! zwykla zupa koperkowa, na bazie warzywnej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: zupa-krem koperkowy 16.06.05, 00:50 jest tez wersja na bazie beszamelu czy bialej zasmazki (jak zwal, tak zwal). Na masle podsmazyc peczek koperku, dodac maki tyle, ile masla, dolac mleka do pelna, albo wody, a potem zabielic smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: zupa-krem koperkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 09:28 A ja robię taką wersję (bardzo smakuje mojej rodzinie zwłaszcza mojemu dwuletniemiu synkowi): Koperkowa zupa wileńska Danie wegetariańskie: tak Autor: Kulinarny Atlas Świata Składniki: - 1 pęczek włoszczyzny - 1 łyżka masła - 2 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki posiekanego koperku - 1/2 szklanki śmietany - sól Sposób przyrządzania: Włoszczyznę oczyść i umyj. Zagotuj 1.5 l wody, posól, włóż warzywa, ugotuj wywar. Odcedź. Przygotuj lane kluski: mąkę wsyp do garnka, wbij jajka, dolej trochę wody. Mieszaj, aż powstanie gładkie, raczej rzadkie ciasto. Zagotuj bulion warzywny, cienką strużką wlewaj ciasto. Gdy lane kluseczki wypłyną na wierzch, zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, posiekany koperek i śmietanę. Krótko podgrzej razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: zupa-krem koperkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 14:26 uwielbiam koperek Odpowiedz Link Zgłoś
pina-colada Re: zupa-krem koperkowy 21.06.05, 16:41 Tylko 3 łyżki koperku?? Ja dodaję 2 pęczki! Odpowiedz Link Zgłoś