Dodaj do ulubionych

Co jadacie w piątki?

IP: 212.160.89.* 16.06.05, 14:44
Jutro piątek, jakie dania serwujecie w ten dzień tygodnia?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 14:48
      Pomidorowa z orzechami włoskimi, mizeria, kotlety wieprzowe z młodymi
      ziemniakami, swojskim masłem i koperkiem, do tego kubas schłodzonego, zsiadłego
      mleka.
    • dziuunia Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 15:04
      Gotuję to na co mam akurat ochotę.Piątek nie jest dla mnie dniem aż tak
      szczególnym żebym miała go od razu wyróżniać spośród innych dni :)
    • berghoff Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 15:07
      U mnie koniecznie ryba, smażona, gotowana lub poprostu śledź w śmietanie z
      cebulką (szczególnie dzieci to lubią).
      Jakoś piątek zawsze jest inny, choć mąż mięsożerca, nie jest z tego powodu
      bardzo zadowolony :-) A szczególną niechęć ma do ryb. Dlaczego one mają ości ??
      To pytanie nurtuje go w każdy piątek.

pozdrawiam :-)
      optymistycznie nastawiona
      • meduza7 Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 15:18
        U mnie piątek zawsze był dniem bezmięsnym. Przeważnie ryba, choć bywaly i
        pierogi i kluski z sosem i jakieś zapiekanki...
    • Gość: Lalok! Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:23
      pragnę zjeść "wieprzowinę u stóp rabina"

przepraszm nie mogłem się powstrzymać
      to stary gag Woody Allena
    • Gość: X Re: Co jadacie w piątki? IP: *.access.telenet.be 16.06.05, 16:24
      Piatek dla mnie troche szczegolny bo w piatki robie grubsze zakupy i
      zwiazany z tym caly galimatias, wracam pozno wiec jak nie mam nic z
      poprzedniego dnia do odgrzania to opedzam sie jakims jajkiem sadzonym , kanapka
      czy salatka i w ogole zauwazylam , ze w piatki nie mam apetytu , mezowi tez
      cos odgrzewam albo przynosze gotowca typu pizza ze sklepu , on lubi tez dania
      z frytkarni wiec wykorzystuje sytuacje :-)
      Tak ze "dan specjalnych " nie ma co zostalo albo co sie trafi
    • martusia_25 Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 16:34
      U mnie jutro zupka ogórkowa, surówka z kalarepki, pieczone golonki indycze,
      młode ziemniaczki i truskawki na deser.
    • fettinia Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 17:26
      Bardzo czesto pierogi:)Albo wariacje ryzowe-zalezy na co dzieciarnia ma ochote:)
    • apsik1 Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 18:38
      raczej bezmięsne potrawy czyli coś mącznego lub rybnego jakieś warzywne
      zapiekanki
    • em_es Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 20:42
      Obecnie to w piątek króluje u mnie zestaw: młode ziemniaki posypane koperkiem,
      do tego jajo sadzone i kalafior albo fasolka szparagowa. Drugi zestaw to
      ziemniaki, koperek i kefir albo inna maślanka. Albo barszcz z botwinki z jajkiem.
      • agnieszka_ka do em-es 16.06.05, 20:50
        Ten twoj barszcz z botwinki to bym sobie zjadla, mmmmmmmmmmmmmmmmmhhhhhh
        Niestety nie umiem go zrobic (niedawno oddzielilam sie od mamy) a nawet jakbym
        umiala to nie mam z czego bo WE FRANCJI NIE MA BURAKOW >:(
        A mi przyszlo mieszkac w tym nieszczesnym kraju, w ktorym nie znaja nawet
        bialego sera a pod nazwa "fromage blanc" sprzedaja cos na ksztal maslanki,
        tylko zeby to byla maslanka to by bylo dobrze!
        Jak sobie przypomne polska botwinke z malutkich buraczkow z zielonymi ogonkami,
        to slina mi cieknie jak psu!
        A wracajac do tematu, jutro u mnie ryba, jak wyniesiona z domu tradycja każe :))
        • kikkera Agnieszko_ko 16.06.05, 21:06
          Poszukaj na targach :-)
          też byłam przekonana, że wielu rzeczy nie ma, a tu taka miła niespodzianka :-)
          • fettinia Re: Agnieszko_ko 17.06.05, 09:24
            Ja mysle,ze chyba sa-bo w Niemczech mozna kupic wlasnie francuskie.No chyba, ze
            wszystko eksportuja:))
        • em_es agnieszka_ka 17.06.05, 13:31
          jak zdobędziesz buraki to upomnij się o przepis, wpisywałam przy okazji fotek
          mojego barszczu w Galerii Potraw to odszukam wątek, na pewno miał "barszczyk" w
          tytule
    • Gość: nesca Re: Co jadacie w piątki? IP: *.dsl.pipex.com 16.06.05, 20:48
      jutro akurat "chalupniczo" przyrzadzone sushi.
      ale nie przestrzegam postow i w piatki jadam takze dania miesne, jesli akurat mam ochote.
    • Gość: Dorota Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18258936&a=18756884
      • Gość: Ali Re: Co jadacie w piątki? IP: *.ztpnet.pl 16.06.05, 22:05
        U mnie w piątek nie jada się mięsa.Cały tydzień jest na to ,ale piątek nie.Więc
        rybka,albo jajko sadzone,może być makaronowa zapiekanka z trzema serami,pierogi
        ruskie jak najbardziej,naleśniki,barszcz i krokiety z grzybami.....można
        wyliczać w nieskończoność.A ostatnio zrobiłam naleśniki z farszem z fety i
        szpinaku.A wszystko zalane beszamelem i zapieczone.Pychaaaaa
        • Gość: zlotazabka Re: Co jadacie w piątki? IP: *.ny325.east.verizon.net 17.06.05, 13:16
          a ryba to nie mieso???????
          • staua Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 16:50
            Dla katolikow nie, a w poscie piatkowym chodzi po przestrzeganie zasad KK, nie wege.
    • ela.tu-i-tam Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 22:18
      W piatki nic specjalnego. Nie ma czasu, lecimy do pracy.

Natomiast jemy ryby w sobote, albo w niedziele, na obiad.
      Tu we Francji jest zawsze fantastyczny wybor ryb w soboty.
      Sama przyjemnosc by pojsc kupic, przygotowac, i podelektowac
      sie w spokoju.

• Gość: JP ryby sobotnie - ryby niedzielne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:26
        zdecydowanie tak

wiecej czasu na przygotowanie i jedzenie
        • Gość: Maria Re: ryby sobotnie - ryby niedzielne IP: *.inpoland.pl 16.06.05, 22:37
          U mnie nie ma potraw przypisanych do dni tygodnia. Zawsze gotuję to na co mam
          w danej chwili ochotę.
          Maria
          • Gość: kojka Re: ryby sobotnie - ryby niedzielne IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.06.05, 22:40
            ale ryby to mięso.;)

u mnie jutro panga zapiekana ze szpinakiem i mozzarellą.
            • Gość: kewah Agnieszko-ko - botwinka we Francji IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.05, 22:51
              MIeszkalam w Alzacji 12 lat i odkrylam, ze botwinke i buraki (surowe!), jak i
              czasami korzen pietruszki mozna dostac na targu. Z pietruszka jednak nie jest
              latwo, bo Francuzi mysla, ze tylko marchewka rosnie w ziemi i konczy sie
              zielenina. Dla nich pietruszka to tylko natka. Zdarza sie. Pozdrawiam
    • ampolion Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 22:59
      No cóż, jeśli o postne potrawy chodzi to w moim wieku post już nie obowiązuje.
      W rzeczy samej od dawna post w piątki jest jedynie zalecany, a nie obowiązujący.
      Czyli - to co się trafi i na co mam chętkę.
      Bywa też, że mam chętkę na coś wegetariańskiego. Można powiedzieć, że dwa
      grzyby w barszcz, i ten religijny, i ten nazębny...
      • rezurekcja post w piatki nadal obowiazuje katolikow 17.06.05, 10:32

> W rzeczy samej od dawna post w piątki jest jedynie zalecany, a nie obowiązujący

nieprawda!!!
        Dla katolikow jest obowiazujacy.
        Sprawą wyboru jest post w Wigilie.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 23:11
      raz na kilka tygodni zdarza się u mnie taki piątek jak jutro. co jakiś czas
      zamawiam w zaprzyjaźnionej ubojni 1/2 blondynki. muszę to całe mięso podzielić i
      przygotowac do zrobienia wyrobów. jutro dodatkowo przyjedzie ładnych parę kilo
      wołowiny 1-go i 3-go gatunku i sporo podrobów. jak zwykle nie będzie czasu na
      gotowanie a więc świerzonka z młodą cebulką i wątroba smażona tak na
      szybko.pozdrawiam
      • Gość: nesca Re: Co jadacie w piątki? IP: *.dsl.pipex.com 17.06.05, 01:01
        ten jarek to ma dobrze...
        • ampolion Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 01:26
          W głowie?...
          ;>))>
      • Gość: Ewa45 Re: Co jadacie w piątki? IP: *.rect.uni.torun.pl / *.rect.uni.torun.pl 17.06.05, 12:35
        co to jest świerzonka (świeżonka). Często widzę tę nazwę w przydrożnych barach,
        ale co to jest ???
        • Gość: J_z_p Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:10
          świeżonka lub świeżynka są to przeważnie kawałki mięsa usmażone na słoninie z
          cebulą mięso i słonina pochodzą ze świeżego mięsa a nie z takiego które leżało w
          markecie przez dwa tygodnie i było ileś razy odświeżane roztworem nadmanganianu
          potasu. najlepsza świeżonka jest z mięsa kilka godzin do dwóch dni po uboju.
    • Gość: km Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:40
      We wszystkie piątki zachowuję post.
      Formę postu uzgodniłem z moim spowiednikiem: nic nie jem przez cały dzień,
      wyłącznię piję.
      pozdrawiam
      km
    • marghot Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 09:41
      zalezne od apetytu :)
      podobnie jak w inne dni tygodnia
      • ewkka Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 10:46
        ja w piątki poszczę. Jest więc ryba, jajka sadzone, warzywa duszone itp.. albo w
        ogóle nie jem obiadu. ewkka
    • saskiaplus1 Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 11:06
      W piątki najchętniej pierogi ruskie (moja miłość od pierwszego wejrzenia-
      zjedzenia:) albo makaron: spaghetii aglio, olio e peperoncino, z tuńczykiem
      albo zwykłe al sugo. Zawsze postnie - jak to w katolickiej rodzinie (normalnie
      katolickiej, a nie tylko przy opłatku i święceniu jajek;).
    • Gość: X Re: Co jadacie w piątki? IP: *.access.telenet.be 17.06.05, 11:54
      I mnie dzisiaj rybka wypadla ...wcale nie ze wzgledu na post bo ja nie tego
      ale musze "oczyscic " lodowke przed wyjazdem wiec zapieklam mrozone filety z
      warzywami , jeszcze dogotuje ryz i z glowy
      Ale czytajac te wpisy mysle sobie , ze taki post to dobra tradycja dla
      tych,ktorzy uwazaja za obowiazek zjesc rybe w piatek ( powyzej berghoff karmi
      swojego meza co tydzien) i gdyby nie ta tradycja to chlop nigdy by ryby pewnie
      nie zjadl a szkoda , bo ryba jest bardzo zdrowa
      Mozna ja przyrzadzac na 1000 sposobow aby nie bylo nudno i jesc z rozmaitymi
      dodatkami
      U mnie gosci na stole bardzo czesto ( nota bene glownie ja ja jadam bo maz tez
      na ryby ma krzywe oko) ale tym nie przejmuje , jemu daje cos innego a sobie
      nie odmawiam :-)
      Tak , ze namawiam tych co poszcza: zamiast pierogow , makaronow jedzcie rybki
      przynajmniej w piatki jesli nie jadacie ich w inne dni tygodnia
      bo naprawde sa zdrowe i dobre !
      • Gość: J_z_p Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:01
        ja też bardzo lubię ryby ale to nie znaczy, że muszę je jeść w piątki dla mnie
        każdy dzień tygodnia jest dobry na zjedzenie ryby jak również mięsa nie kieruję
        się kalendarzem przy jedzeniu.
    • gocha221 Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 13:02
      ja w piątki bardzo czesto robie pizzę. Wierzcy rózne, rózniste. najczęsciej
      dorzucam salami bo uwielbiam na pizzy.
      A dziś ide zjeśc na Jarmarku świtętojańskim szaszłyczka- mam nadzieję, ze sie
      nie otruję:-))
    • Gość: magda spaghetti z owocami morza... IP: 81.21.202.* 17.06.05, 13:43
      polecam bo pyszne, choć z mrożonki. Kupujemy takową w sklepie (kalmary, małże i
      co tam jeszcze producent dosypie...). Bierzemy białą część pora, kroimy w
      drobniutkie talarki i podsmażamy na oliwie z łyżeczką wegety i połową
      wyciśniętej główki czosnku. Pod koniec duszenia dolewamy ze dwa kieliszki
      wódeczki (wyostrza smak) i dorzucamy żyjątka z mrożonki. Po jakichś 10
      minutach - kubełek kwaśniej śmietany (co najmniej 18%) - łyżeczkę koncentratu
      pomidorowego i już na sam koniec - posiekany koperek. Pychota!
      • Gość: eMka Re: spaghetti z owocami morza... IP: *.leon.com.pl 17.06.05, 14:05
        A ja po poznańsku: gzik z mlodymi ziemniaczkami i masełkiem. Pyszne. A w ogóle
        to powstrzymujemy się od mięsa.
    • Gość: amarena Re: Co jadacie w piątki? IP: *.speed.planet.nl 17.06.05, 15:17
      Dzisiaj jest piatek wiec zrobie smazonego lososia na maselku z sosem
      holenderskim, z mlodymi ziemniaczkami z koperkiem i gotowana mloda marchewka
      polana maselkiem.Mmmmm.Lece juz gotowac :)
      • Gość: kewah Re: Co jadacie w piątki? IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.05, 16:07
        Nie mowcie mi, ze taki obiadek jaki przygotowuje amarena to jest jakis post
        albo wyrzeczenie. Toz to lepsze od miesa! Zwlaszcza, ze ryby chyba sa drozsze,
        no moze wylaczajac cielecine i filet wolowy. Mimo wszystko to "poszczenie" nie
        jest glupia sprawa, zwlaszcza jak sie posci szampanem i blinami z kawiorem.
        • Gość: J_z_p Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:05
          a do tych blinów jeszcze łosoś z rusztu z szyjkami rakowymi. a kawior
          obowiązkowo z bieługi.:)
    • Gość: kolezanka Re: Co jadacie w piątki? IP: 212.160.89.* 23.06.05, 12:20
      O!! właśnie temat dalej aktualny.
    • Gość: hana Re: Co jadacie w piątki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:32
      pitke wedle bodzia lindy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka