Gość: Helka IP: 212.160.89.* 16.06.05, 14:44 Jutro piątek, jakie dania serwujecie w ten dzień tygodnia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 14:48 Pomidorowa z orzechami włoskimi, mizeria, kotlety wieprzowe z młodymi ziemniakami, swojskim masłem i koperkiem, do tego kubas schłodzonego, zsiadłego mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 15:04 Gotuję to na co mam akurat ochotę.Piątek nie jest dla mnie dniem aż tak szczególnym żebym miała go od razu wyróżniać spośród innych dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
berghoff Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 15:07 U mnie koniecznie ryba, smażona, gotowana lub poprostu śledź w śmietanie z cebulką (szczególnie dzieci to lubią). Jakoś piątek zawsze jest inny, choć mąż mięsożerca, nie jest z tego powodu bardzo zadowolony :-) A szczególną niechęć ma do ryb. Dlaczego one mają ości ?? To pytanie nurtuje go w każdy piątek. pozdrawiam :-) optymistycznie nastawiona Odpowiedz Link Zgłoś
meduza7 Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 15:18 U mnie piątek zawsze był dniem bezmięsnym. Przeważnie ryba, choć bywaly i pierogi i kluski z sosem i jakieś zapiekanki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalok! Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:23 pragnę zjeść "wieprzowinę u stóp rabina" przepraszm nie mogłem się powstrzymać to stary gag Woody Allena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Co jadacie w piątki? IP: *.access.telenet.be 16.06.05, 16:24 Piatek dla mnie troche szczegolny bo w piatki robie grubsze zakupy i zwiazany z tym caly galimatias, wracam pozno wiec jak nie mam nic z poprzedniego dnia do odgrzania to opedzam sie jakims jajkiem sadzonym , kanapka czy salatka i w ogole zauwazylam , ze w piatki nie mam apetytu , mezowi tez cos odgrzewam albo przynosze gotowca typu pizza ze sklepu , on lubi tez dania z frytkarni wiec wykorzystuje sytuacje :-) Tak ze "dan specjalnych " nie ma co zostalo albo co sie trafi Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 16:34 U mnie jutro zupka ogórkowa, surówka z kalarepki, pieczone golonki indycze, młode ziemniaczki i truskawki na deser. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 17:26 Bardzo czesto pierogi:)Albo wariacje ryzowe-zalezy na co dzieciarnia ma ochote:) Odpowiedz Link Zgłoś
apsik1 Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 18:38 raczej bezmięsne potrawy czyli coś mącznego lub rybnego jakieś warzywne zapiekanki Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 20:42 Obecnie to w piątek króluje u mnie zestaw: młode ziemniaki posypane koperkiem, do tego jajo sadzone i kalafior albo fasolka szparagowa. Drugi zestaw to ziemniaki, koperek i kefir albo inna maślanka. Albo barszcz z botwinki z jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka do em-es 16.06.05, 20:50 Ten twoj barszcz z botwinki to bym sobie zjadla, mmmmmmmmmmmmmmmmmhhhhhh Niestety nie umiem go zrobic (niedawno oddzielilam sie od mamy) a nawet jakbym umiala to nie mam z czego bo WE FRANCJI NIE MA BURAKOW >:( A mi przyszlo mieszkac w tym nieszczesnym kraju, w ktorym nie znaja nawet bialego sera a pod nazwa "fromage blanc" sprzedaja cos na ksztal maslanki, tylko zeby to byla maslanka to by bylo dobrze! Jak sobie przypomne polska botwinke z malutkich buraczkow z zielonymi ogonkami, to slina mi cieknie jak psu! A wracajac do tematu, jutro u mnie ryba, jak wyniesiona z domu tradycja każe :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Agnieszko_ko 16.06.05, 21:06 Poszukaj na targach :-) też byłam przekonana, że wielu rzeczy nie ma, a tu taka miła niespodzianka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Agnieszko_ko 17.06.05, 09:24 Ja mysle,ze chyba sa-bo w Niemczech mozna kupic wlasnie francuskie.No chyba, ze wszystko eksportuja:)) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es agnieszka_ka 17.06.05, 13:31 jak zdobędziesz buraki to upomnij się o przepis, wpisywałam przy okazji fotek mojego barszczu w Galerii Potraw to odszukam wątek, na pewno miał "barszczyk" w tytule Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Co jadacie w piątki? IP: *.dsl.pipex.com 16.06.05, 20:48 jutro akurat "chalupniczo" przyrzadzone sushi. ale nie przestrzegam postow i w piatki jadam takze dania miesne, jesli akurat mam ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18258936&a=18756884 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Co jadacie w piątki? IP: *.ztpnet.pl 16.06.05, 22:05 U mnie w piątek nie jada się mięsa.Cały tydzień jest na to ,ale piątek nie.Więc rybka,albo jajko sadzone,może być makaronowa zapiekanka z trzema serami,pierogi ruskie jak najbardziej,naleśniki,barszcz i krokiety z grzybami.....można wyliczać w nieskończoność.A ostatnio zrobiłam naleśniki z farszem z fety i szpinaku.A wszystko zalane beszamelem i zapieczone.Pychaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlotazabka Re: Co jadacie w piątki? IP: *.ny325.east.verizon.net 17.06.05, 13:16 a ryba to nie mieso??????? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 16:50 Dla katolikow nie, a w poscie piatkowym chodzi po przestrzeganie zasad KK, nie wege. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 22:18 W piatki nic specjalnego. Nie ma czasu, lecimy do pracy. Natomiast jemy ryby w sobote, albo w niedziele, na obiad. Tu we Francji jest zawsze fantastyczny wybor ryb w soboty. Sama przyjemnosc by pojsc kupic, przygotowac, i podelektowac sie w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP ryby sobotnie - ryby niedzielne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:26 zdecydowanie tak wiecej czasu na przygotowanie i jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ryby sobotnie - ryby niedzielne IP: *.inpoland.pl 16.06.05, 22:37 U mnie nie ma potraw przypisanych do dni tygodnia. Zawsze gotuję to na co mam w danej chwili ochotę. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojka Re: ryby sobotnie - ryby niedzielne IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.06.05, 22:40 ale ryby to mięso.;) u mnie jutro panga zapiekana ze szpinakiem i mozzarellą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kewah Agnieszko-ko - botwinka we Francji IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.05, 22:51 MIeszkalam w Alzacji 12 lat i odkrylam, ze botwinke i buraki (surowe!), jak i czasami korzen pietruszki mozna dostac na targu. Z pietruszka jednak nie jest latwo, bo Francuzi mysla, ze tylko marchewka rosnie w ziemi i konczy sie zielenina. Dla nich pietruszka to tylko natka. Zdarza sie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 22:59 No cóż, jeśli o postne potrawy chodzi to w moim wieku post już nie obowiązuje. W rzeczy samej od dawna post w piątki jest jedynie zalecany, a nie obowiązujący. Czyli - to co się trafi i na co mam chętkę. Bywa też, że mam chętkę na coś wegetariańskiego. Można powiedzieć, że dwa grzyby w barszcz, i ten religijny, i ten nazębny... Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja post w piatki nadal obowiazuje katolikow 17.06.05, 10:32 > W rzeczy samej od dawna post w piątki jest jedynie zalecany, a nie obowiązujący nieprawda!!! Dla katolikow jest obowiazujacy. Sprawą wyboru jest post w Wigilie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Co jadacie w piątki? 16.06.05, 23:11 raz na kilka tygodni zdarza się u mnie taki piątek jak jutro. co jakiś czas zamawiam w zaprzyjaźnionej ubojni 1/2 blondynki. muszę to całe mięso podzielić i przygotowac do zrobienia wyrobów. jutro dodatkowo przyjedzie ładnych parę kilo wołowiny 1-go i 3-go gatunku i sporo podrobów. jak zwykle nie będzie czasu na gotowanie a więc świerzonka z młodą cebulką i wątroba smażona tak na szybko.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: Co jadacie w piątki? IP: *.dsl.pipex.com 17.06.05, 01:01 ten jarek to ma dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa45 Re: Co jadacie w piątki? IP: *.rect.uni.torun.pl / *.rect.uni.torun.pl 17.06.05, 12:35 co to jest świerzonka (świeżonka). Często widzę tę nazwę w przydrożnych barach, ale co to jest ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_z_p Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:10 świeżonka lub świeżynka są to przeważnie kawałki mięsa usmażone na słoninie z cebulą mięso i słonina pochodzą ze świeżego mięsa a nie z takiego które leżało w markecie przez dwa tygodnie i było ileś razy odświeżane roztworem nadmanganianu potasu. najlepsza świeżonka jest z mięsa kilka godzin do dwóch dni po uboju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: km Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 09:40 We wszystkie piątki zachowuję post. Formę postu uzgodniłem z moim spowiednikiem: nic nie jem przez cały dzień, wyłącznię piję. pozdrawiam km Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 09:41 zalezne od apetytu :) podobnie jak w inne dni tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 10:46 ja w piątki poszczę. Jest więc ryba, jajka sadzone, warzywa duszone itp.. albo w ogóle nie jem obiadu. ewkka Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 11:06 W piątki najchętniej pierogi ruskie (moja miłość od pierwszego wejrzenia- zjedzenia:) albo makaron: spaghetii aglio, olio e peperoncino, z tuńczykiem albo zwykłe al sugo. Zawsze postnie - jak to w katolickiej rodzinie (normalnie katolickiej, a nie tylko przy opłatku i święceniu jajek;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Co jadacie w piątki? IP: *.access.telenet.be 17.06.05, 11:54 I mnie dzisiaj rybka wypadla ...wcale nie ze wzgledu na post bo ja nie tego ale musze "oczyscic " lodowke przed wyjazdem wiec zapieklam mrozone filety z warzywami , jeszcze dogotuje ryz i z glowy Ale czytajac te wpisy mysle sobie , ze taki post to dobra tradycja dla tych,ktorzy uwazaja za obowiazek zjesc rybe w piatek ( powyzej berghoff karmi swojego meza co tydzien) i gdyby nie ta tradycja to chlop nigdy by ryby pewnie nie zjadl a szkoda , bo ryba jest bardzo zdrowa Mozna ja przyrzadzac na 1000 sposobow aby nie bylo nudno i jesc z rozmaitymi dodatkami U mnie gosci na stole bardzo czesto ( nota bene glownie ja ja jadam bo maz tez na ryby ma krzywe oko) ale tym nie przejmuje , jemu daje cos innego a sobie nie odmawiam :-) Tak , ze namawiam tych co poszcza: zamiast pierogow , makaronow jedzcie rybki przynajmniej w piatki jesli nie jadacie ich w inne dni tygodnia bo naprawde sa zdrowe i dobre ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_z_p Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:01 ja też bardzo lubię ryby ale to nie znaczy, że muszę je jeść w piątki dla mnie każdy dzień tygodnia jest dobry na zjedzenie ryby jak również mięsa nie kieruję się kalendarzem przy jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha221 Re: Co jadacie w piątki? 17.06.05, 13:02 ja w piątki bardzo czesto robie pizzę. Wierzcy rózne, rózniste. najczęsciej dorzucam salami bo uwielbiam na pizzy. A dziś ide zjeśc na Jarmarku świtętojańskim szaszłyczka- mam nadzieję, ze sie nie otruję:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda spaghetti z owocami morza... IP: 81.21.202.* 17.06.05, 13:43 polecam bo pyszne, choć z mrożonki. Kupujemy takową w sklepie (kalmary, małże i co tam jeszcze producent dosypie...). Bierzemy białą część pora, kroimy w drobniutkie talarki i podsmażamy na oliwie z łyżeczką wegety i połową wyciśniętej główki czosnku. Pod koniec duszenia dolewamy ze dwa kieliszki wódeczki (wyostrza smak) i dorzucamy żyjątka z mrożonki. Po jakichś 10 minutach - kubełek kwaśniej śmietany (co najmniej 18%) - łyżeczkę koncentratu pomidorowego i już na sam koniec - posiekany koperek. Pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMka Re: spaghetti z owocami morza... IP: *.leon.com.pl 17.06.05, 14:05 A ja po poznańsku: gzik z mlodymi ziemniaczkami i masełkiem. Pyszne. A w ogóle to powstrzymujemy się od mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amarena Re: Co jadacie w piątki? IP: *.speed.planet.nl 17.06.05, 15:17 Dzisiaj jest piatek wiec zrobie smazonego lososia na maselku z sosem holenderskim, z mlodymi ziemniaczkami z koperkiem i gotowana mloda marchewka polana maselkiem.Mmmmm.Lece juz gotowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kewah Re: Co jadacie w piątki? IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.05, 16:07 Nie mowcie mi, ze taki obiadek jaki przygotowuje amarena to jest jakis post albo wyrzeczenie. Toz to lepsze od miesa! Zwlaszcza, ze ryby chyba sa drozsze, no moze wylaczajac cielecine i filet wolowy. Mimo wszystko to "poszczenie" nie jest glupia sprawa, zwlaszcza jak sie posci szampanem i blinami z kawiorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J_z_p Re: Co jadacie w piątki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:05 a do tych blinów jeszcze łosoś z rusztu z szyjkami rakowymi. a kawior obowiązkowo z bieługi.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolezanka Re: Co jadacie w piątki? IP: 212.160.89.* 23.06.05, 12:20 O!! właśnie temat dalej aktualny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana Re: Co jadacie w piątki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:32 pitke wedle bodzia lindy Odpowiedz Link Zgłoś