Dodaj do ulubionych

Przepis na canneloni

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 13:41
Jakis czas temu czytalam na forum dyskusje o canneloni, a w tym o canneloni
po polsku. byl to przepis na nalesniki z mielonym miesem, zawijane i
zapiekane w piekarniku. Bardzo prosze o ten przepis, ew. o inne przepisy.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • jacek1f Może to to? 21.06.05, 13:50
      Re: canelloni - przepis na nadzienie potrzebny :)
      ditka 21.03.2005 16:41 + odpowiedz


      Może będę mogła Ci pomóc. Posiadam przepis- zapożyczony nie pamiętam już skąd
      na: Cannelloni po polsku

      Składniki:
      - mąka pszenna,
      - jajko,
      - proszek do pieczenia,
      - woda,
      - sól,
      - oliwa z oliwek,
      - mięso wolowe,
      - marchewka,
      - cebula,
      - czosnek,
      - zioła: tymianek, bazylia, oregano,
      - chilli,
      - wegeta,
      - koncentrat pomidorowy,
      - mleko,
      - masło,
      - serek topiony.

      Jak przyrządzić?
      Zaczynamy od usmażenia naleśników ale nie na mleku lecz na wodzie i możliwie
      jak najmniejszej ilości tłuszczu. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki maki
      roztrzepać z jajkiem, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, płaska łyzeczką soli i
      taką ilością wody aby uzyskać niezbyt gestą konsystencję. usmażyć nalesniki na
      niezbyt dużej ilości oliwy z oliwek. po usmazeniu nalesników lub w trakcie ich
      smażenia nalezy przygotować farsz, którym naleśniki będą nadziewane. Farsz
      przygotowujemy poprzez rozgrzanie na patelni oliwy i dodanie do niej 2
      pokrojonych w kostke cebul i 3 zabkow czosnku. cebulę i czosnek smażymy do
      zeszklenia, nastepnie dodajemy 2 marchewki pokrojone w kostkę, dolewamy
      szklankę wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. po upływie tego czasu
      dodajemy mieso (według uznania ); wystarczy ok. 400g i całość dusimy do czasu
      gdy mięso się zrumieni (rozgnieść każda grudkę widelcem). nastepnie dodac
      przecier pomidorowy, bazylie, oregano, tymianek, chilli i doprawić wegetą do
      smaku.przygotowanym farszem napełnić nalesniki (zwijając w rulony) tak
      napełnione naleśniki układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym
      ciasno jeden obok drugiego. kolejną czynnościa bedzie przygotowanie sosu
      beszamelowego, słuzacego do zapieczenia potrawy. sos beszamelowy: 2 łyzki masła
      stopić na patelce (rondelku) i dodać do niego mąkę (3 łyzki)i smażyć mieszajac,
      nastepnie dodać szklankę mleka, serek topiony i ciagle mieszać aż wytworzy się
      kleisty sos. posolić do smaku. tak przygotowanym sosem zalać ułożone w naczyniu
      naleśniki. zapiekać odkryte cannelloni przez 25 minut w piekarniku o
      temperaturze 180 stopni Celsjusza. po zapieczeniu mozna polać sosem pomidorowym
      przygotowanym samodzielnie, z torebki, ketchupem lub zajadać się gotowym
      daniem.
      Smacznego :D
      • Gość: mama Re: Może to to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 15:49
        Bardzo dziekuje, wlasnie ten przepis. A gdyby ktos mial jeszcze jakies inne,
        nieskomplikowane propozycje to bardzo prosze. Kucharka ze mnie niezbyt dobra,
        ale jak czytam dyskusje na tym forum, to mam ochote urozmaicic potrawy, jakie
        gotuje dla rodziny. Nie lubie gotowac, a po lekturze nabieram ochoty do
        eksperymentowania w kuchni. Kiedys prosilam o przepis na hamburgery i bardzo
        dobre mi wychodza. Tzn. domownikom smakuja.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka