Gość: lili IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 12:15 zna ktos przepis na tort czekoladowy z makiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
goskaa.l Re: tort makowy 23.06.05, 13:23 Przepis Władysława Łosia (z grupy pl.rec.kuchnia): A to jest tort makowy,(nienasączany ;-) ) którego zawsze się od Mamy domagałem na urodziny i imieniny (o ile nie zrobiła tortu orzechowego wg. tego samego przepisu) 400 g orzechów maku lub orzechów włoskich 300 g cukru 10 jaj 2 łyżki przesianej tartej bułki kawałek utłuczonej w moździrz wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia zmieszanego z 1 łyżką mąki masło i tarta bułka do wysmarowania tortownicy Jaja i cukier z wanilią ubić na gęstą masę na piecu (na grubej płycie) lub na łaźni wodnej, po zdjęciu ubijać do ostygnięcia. Trwa to ok. godziny. Dodać zmielony mak lub orzechy zmieszane z proszkiem do pieczenia, tartą bułkę, dobrze wymieszać upiec w tortownicy w średnio gorącym piecu. Uwaga Mamy: ja ubijałam trzepaczką, ale można to teraz robić mikserem. Ułatwiałam sobie pracę ucierając osobno żółtka i bijąc białka Odpowiedz Link Zgłoś