jagoda85 26.06.05, 22:39 Podobno jest bardzo zdrowa. Jak ją zrobić, żeby była smaczna i z czym podawać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Kasza jaglana 26.06.05, 22:48 kasza z prosa, bardzo popularna w dawnej kuchni polskiej. Na sypko jest znakomitym dodatkiem do duszonych mięs, dobrze smakuje też na słodko z owocami. Trudno dostać.Przyrządzasz tak jak inne kasze. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Kasza jaglana 26.06.05, 22:56 Trudno dostac? W kazdym sklepie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Kasza jaglana 26.06.05, 22:50 jagoda85 napisała: > Podobno jest bardzo zdrowa. Jak ją zrobić, żeby była smaczna i z czym podawać? Trzeba ja sparzyc wrzatkiem przed gotowaniem (mozna tez zamiast tego uprazyc ja w piekarniku i potem gotowac) w wodzie lekko osolonej z maslem. Dobra sama w sobie,z warzywnym lub miesnym sosem, w zapiekance z warzywami jako skladnik farszy itp. Jest sporo kombinacji. Zreszta sporo o tym kiedys na forum bylo. Im kupowac trZeba zolciutka, jak jest bura to moze byc prosem, wtedy jest gorzkawa I NIEDOBRA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Kasza jaglana IP: *.chello.pl 26.06.05, 22:53 zajrzyj tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22875222&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Kasza jaglana IP: *.chello.pl 26.06.05, 23:00 I jeszcze tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21084584&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fizzo Re: Kasza jaglana IP: *.devs.futuro.pl 27.06.05, 07:23 a ja kiedys kupilam zolciutka a i tak byla gorzka...:( Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Kasza jaglana 27.06.05, 12:57 A sparzylas i wyplukalas ja przed gotowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: Kasza jaglana 27.06.05, 16:42 A ja smaze cebulke z czosnkiem i swiezym imbirem, wsypuje kaszke jaglana i zalewm rosolkiem z kostki. Super pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysia Re: Kasza jaglana IP: *.udn.pl 27.06.05, 19:55 czy moge prosic przepis tak krok po kroku jak zrobic te kasze? z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenebre Re: Kasza jaglana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 20:47 Ja robie tak (ale przepis niestety dopiero jesienny jak juz gruszeczka dojrzala bedzie): sparzam kasze jaglana, a jak wystygnie po odcedzeniu susze ja na czystej szmatce gotuje z maslem i sola + odrobina brazowego cukru jak przeschnie wkladam do szczodrze wysmarowanego maslem glebokiego naczynia do zapiekania dorzucam platki owsiane (surowe) namoczone wczesniej i pokrojone w paski figi namoczone w mleku rodzynki sultanskie pokrojone w ósemki świeże dojrzalutkie gruszki polewam miodem - najlepiej spadziowym posypuje cynamonem (mielonym) i wanilia (taka wyskrobana ze straczkow) mieszam dokladnie klade wiorki masla i zapiekam w 180 stopniach jakies 45 min. bez przykrycia trzeba pilnowac wilgotnosci - dolewajac od czasu do czasu przegotowanej wody z czajniczka, zeby sie nam paciaja nie przypalila zanadto. Odpowiedz Link Zgłoś