Gość: Pysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 06:37 Czy ktos może mi powiedzieć czy to się przygotowuje na ciepłych ziemniakach czy zimnych? Wszędzie pisze przecisnąć przez praskę ziemniaki , dodać jajka itd. Do ciepłych ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gośka Re: GNOCCHI IP: *.zchpolice.com 27.06.05, 07:34 www.restaurants.pl/przepisy/makarony/gnocchi.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henia Re: GNOCCHI IP: *.europe.hp.net 27.06.05, 10:53 Jajek nigdy nie dodaje się do ciepłych składników, bo przecież od razu się zetną. Jeżeli do ciasta dodajesz jajo, ziemniaki powinny być zimne. ja osobiście robię gnocchi bez jaja, tylko z ziemniaków (wystudzonych) i mąki, podobno dobrze jest dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i kluseczki są wtedy jeszcze bardziej delikatne. Ziemniaki powinny być dobrze odparowane (jak będą wilgotne będzie potrzeba więcej mąki, żeby ciasto było zwarte a wtedy kluski będą twarde), ciasta na gnocchi nie należy zbyt długo wyrabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: GNOCCHI IP: *.acn.waw.pl 27.06.05, 10:58 ja dodawałam do ciepłych nie wrzących a ciepłych wyszły. Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: GNOCCHI 27.06.05, 12:58 Chodzi o to, że świeżo ugotowane i porządnie odparowane ziemniaki łatwiej jest przecisnąć przez praskę. To samo spróbuj z zimnymi - od razu widać (czuć) różnicę. A jajko zaręczam, że się nie zetnie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP teraz nie pora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 14:20 stare ziemniaki się skończyły a z młodych nie należy Odpowiedz Link Zgłoś