Gość: Tiramisu IP: *.aster.pl 03.07.05, 16:37 Jakiego serka można użyć do Tiramisu zamiast Mascarpone? Moze być np. przemielony twaróg naturalny jak np. Campiny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Tiramisu IP: *.acn.waw.pl 03.07.05, 21:34 jesli ma to być prawdziwe Tiramisu' to mascarpone nie mozna zastąpić jesli ma to być deser a la Tiramisu' to ponoć Campinę niektórzy stosują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Tiramisu IP: *.aster.pl 03.07.05, 21:49 A jaki w smaku jest mascarpone? Słodki jest? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Tiramisu 03.07.05, 21:55 trudno go opisac ale raczehj skłąniałabym sie ku słodkości jest aksamitny, lekko słodkawy, maślany ps nie umiem opisywąc smaków jak widać :)) niczym sie go nie da zastąpić Odpowiedz Link Zgłoś
aquarius1980 Re: Tiramisu 04.07.05, 08:27 Śmietana 36% Piątnicy w 200ml opakowaniach (świeża, nie kwaśna) smakiem a nawet konsystencją przypmina mi serek mascarpone. Ale nie wiem czy to dobre zastępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
dmf Re: Tiramisu 03.07.05, 21:56 Z powodzeniem używam Bielucha, ma chyba delikatniejszą konsystencję od przemielonego twarogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: Tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 22:33 male oszustwo w postaci serka homogenizowanego wymieszanego na pol z bita smietana, prawie takie samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytam Re: Tiramisu IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 23:15 jeśli chodzi o Campinę czy to ma być twaróg mielony czy serek homogenizowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.Z. Re: Tiramisu IP: 195.136.73.* 04.07.05, 00:54 Ja robię z twarożku Delfiko. Jest to dobrze zmielony tłusty twaróg z małą zawartością wody. Próbowałem z twarożkami homogenizowanymi, ale masa wychodziła mi za rzadka. Więc przerzuciłem się na zwykły dobrze zmielony serek i dodaję do niego miękkiego masła. Mascarpone jest bardzo tłustym serkiem o smaku maślanym, więc dodatek masła uznałem za wskazany. Poza tym masło powoduje, że po schłodzeniu masa nie rozpływa się. Kilka razy zrobiłem z Mascarpone (produkcji niemieckiej). Masa wyszła może trochę bardziej delikatna i puszysta, lecz moja żona stwerdziła, że woli ze zwykłego serka. Pozdrawiam W.Z. Odpowiedz Link Zgłoś