Gość: berenia IP: *.datastar.pl 05.08.02, 09:27 Z niedzielnego sniadania zostalo mi sporo tlustego sera bialego. Czy ktos wie, co moznaby z niego przyrzadzic? Moze placki? Prosze o przepisy zanim ser zmieni sie z bialego w plesiowy. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RUDA Re: Bialy ser na wytrawno IP: 193.0.117.* 05.08.02, 17:47 Zrób ruskie pierogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: Bialy ser na wytrawno IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 11:10 Dla rozwiązania tego i podobnych problemów proponuję zaopatrzyć się w książkę kucharską najlepiej Kuchnia Polska.Jest tam wyszczególnione kilka potraw z udziałem białego sera jak leniwe kluski,polskie i ruskie pierogi czy racuszki serowe.Oczywiście są tam przepisy jak to zrobić. Domyślam się,że Tobie chodziło raczej o CIEKAWE danie z udziałem białego sera. Proponuję placki serowe specjalne. Skład: 1/ser biały............250g 2/jajko................6szt 3/mąka razowa..........1szklanka[w ostateczności może być pszenna] 4/proszek do pieczenia.2łyżeczki 5/smalec ..............150g Technologia: Ser zemleć.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Ubić pianę z białek,do której powoli dodawać żółka,ser,mąkę dobrze mieszając najlepiej w robocie kuchennym.Trochę posolić. Na patelni rozgrzać część smalcu[nie stosować bardzo szkodliwych do smażenia tłuszczy jak margaryna,masło czy różne oleje]i łyżką stołową nakładać na rozgrzany tłuszcz przygotowane ciasto serowe formując małe placuszki. Placki są smaczne na ciepło z mlekiem i śmietaną.Na zimno można je pokroić w paseczki i stosować do zup w zastępstwie makaronu.Ja tak postępuję systematycznie. Stosunek podstawowych składników pokarmowych jak białko,tłuszcz i węglowodany jest w makaronach bardzo niekorzystny.Prawie same weglowodany [cukry]i śladowe ilości białka i tłuszczu.Placki serowe tę sytuację radykalnie zmieniają stąd nazwa specjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
balkan Re: Bialy ser na wytrawno 08.08.02, 12:16 Przypomniało mi się, że dawno temu Kuroń opowiadał o czymś co sie nazywało ser zgliwiały(?). To był własnie taki dobrze zleżały ser. On z tego coś robił - niestety nie pamiętam co, ale przestrzegał przez doznaniami zapachowymi :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanka4 Re: Bialy ser na wytrawno IP: *.skb.pl / 192.168.1.* 08.08.02, 14:15 balkan napisała: > Przypomniało mi się, że dawno temu Kuroń opowiadał o czymś co sie nazywało ser > zgliwiały(?). To był własnie taki dobrze zleżały ser. On z tego coś robił - > niestety nie pamiętam co, ale przestrzegał przez doznaniami zapachowymi :)) na pewno go smażył i dodawał kminku... - okrutne! Jak to smakuje i jak się to cudo robi niestety nie powiem, bo ilekroć moi rodzice robili to, dom pustoszał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Bialy ser na wytrawno IP: 195.187.102.* 08.08.02, 15:45 Zdaje się, że jest to specjalność podkarpacka. Ten zgliwiały twaróg się faktycznie rozciera i przesmaża z przyprawami, natomiast woń zabija muchy w promieniu pół kilometra. Kiedyś byłam na Podkarpaciu służbowo w pewnej firmie i cały czas się zastanawiałam, co oni tam takiego robią, że tak cuchnie. Musiałam mieć dziwną minę, bo mi wytłumaczyli, że piętro wyżej jest prywatne mieszkanie i sąsiadka co jakiś czas zgliwiały serek przyrządza, uatrakcyjniając całej okolicy klimat zapachowy. Osobiście specjału nie próbowałam, ale podobno jest to całkiem dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alissa19 Re: Bialy ser na wytrawno IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.02, 16:07 moze byc moj ulubiony twarog z imbirem i miodem[250g twarogu,lyzka mleka,3lyzki smietany,kawalek imbiru w syropie,kandyzowane wisnie,3lyzki miodu. twarog utrzec z mlekiem i smietana-smietane wpierw lekko ubic.imbir i wisnie pokroic w kostke.1/2odlozyc na bok.pozostale wymieszac z miodem i twarozkiem a reszta do dekoracji]. moze byc twarog jablkowy,wiejski z cebula. albo krakersy z ziolowym twarogiem. albo pyszne nalesniczki z nadzieniem z sera.i smietanka.i cukrem.o! Odpowiedz Link Zgłoś
lucyna8 Re: Bialy ser na wytrawno 09.08.02, 12:34 Znam sposó na uniknięcie przykrych zapachów podczas kiszenia twarogu. Do 25 dag świeżego twarogu dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszać,poczekać aż będzie jednolita masa. Podgrzewać na parze (ogrzewam w metalowej misce) do zagotowania Dodać łyżkę masła,kminek,sół do smaku ,1 żółtko i wymieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
zeos Re: Bialy ser na wytrawno 10.08.02, 11:36 robie podobnie,podczas podgrzewania trzeba mieszaać,żeby nie przywarło. Odpowiedz Link Zgłoś