Dodaj do ulubionych

czy to bedzie smaczne?

IP: *.arcor-ip.net 13.07.05, 11:22
jestem poczatkujaca kuchareczka.Dzis na obiad planuje zrobic sznycel w
panierce(kupilam gotowy :( ale coz...), ryz i sos pieczarkowy. Wlasnie-jak
zrobic szybki, prosty sos pieczarkowy? No chyba ze taki z torebki, ale mam
pieczarki i smietanke wiec... Pomozecie? A moze same mi cos zaproponujecie?
Dzieki :))
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: czy to bedzie smaczne? 13.07.05, 11:25
      Ja jestem ze szkoly wloskiej, wiec podduszam pieczarki na oliwie z oliwek / i
      posypuje natka /.
      • linn_linn Re: czy to bedzie smaczne? 13.07.05, 11:26
        No i nie wychodzi z tego oczywiscie sos plynny, a raczej poslanie dla sznycla /
        moze byc i kolderka /.
      • marghe_72 Re: czy to bedzie smaczne? 27.07.05, 21:53
        bez czosnku? :)
    • Gość: mika Re: Sos pieczarkowy IP: *.arcor-ip.net 13.07.05, 11:31
      wiem, wiem... gotowe to nie to, ale coz ja poradze-jestem na obczyznie, jezyka
      nie znam, biore co pod reka, a w miare mozliwosci bede sie uczyc... Dzieki
      • ba_nita Re: Sos pieczarkowy 13.07.05, 11:59
        Gość portalu: mika napisał(a):

> wiem, wiem... gotowe to nie to, ale coz ja poradze-jestem na obczyznie,
        jezyka
        > nie znam, biore co pod reka, a w miare mozliwosci bede sie uczyc... Dzieki
        Przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka? Skoro są dwie ręce, jakiś tam zasób
        słów obcojęzycznych z pewnością też to można wszystko a już na pewno zrobić
        satysfakcjonujące zakupy. Znam to z własnego doświadczenia. Ale - w końcu nie
        moja sprawa to tylko taka uwaga na marginesie.

Dla osłody sos pieczarkowy:

30 dag pieczarek pokrojonych w kostkę, 1 cebula pokrojona w kostkę, 1 roztarty
        z solą ząbek czosnku (niekoniecznie), 1/2 łyżeczki kurkumy, szklanka śmietany
        18%, sól, pieprz, natka pietruszki poszatkowana (lub bazylii), odrobina
        zielonej kolendry (niekoniecznie), oliwa z oliwek.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy do
        puszczenia soku, dodajemy czosnek. Kurkumę mieszamy ze śmietaną, lekko solimy i
        dodajemy do pieczarek (mały ogień i cały czas mieszamy). Na końcu dodajemy
        poszatkowaną natkę i resztę ziół, doprawiamy do smaku. Możemy sos przetrzeć
        przez sito lub zmiksować. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy bulionem (może być
        z kostki) lub zwykłą wodą.
        • Gość: mika Re: Sos pieczarkowy IP: *.arcor-ip.net 13.07.05, 12:16
          dziekuje :)))) musze przelamac pierwsze lody i wzioac sie do roboty-zazwyczaj
          moje pocznania kucharskie ograniczaly sie do dan w piekarnika, ewentualnie
          spagetti, a tu mam do dyspozycji tylko dwa palniki, bez piekarnika,
          mikrofalowki itp. :( Pozdrawiam
          • Gość: britney Re: Sos pieczarkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 09:40
            ja też zaczęłam się przełamywać pod wpływem uwag "forumowych" - powodzenia
          • Gość: ewa Re: Sos pieczarkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:26
            powodzenia
    • Gość: Ag Re: czy to bedzie smaczne? IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 20.07.05, 15:49
      Ja robie sos pieczarkowy w ten sposob:

Podsmazam pokrojone pieczarki na oliwie, dodaje sol, pieprz i ostra papryke.
      Pieczarki miele w maszynce do miesa. Dodaje podduszona, drobno posiekana
      cebule, zalewam odrobina bulionu. Gotuje przez chwile, potem zageszczam
      smietana z zoltkiem i odrobinka maki ziemniaczanej (zeby sos byl lepki i nie
      splywal). Jesli sos jest do delikatniejszych potraw to zamiast bulionu daje
      biale wino i sok z cytryny.
      Aha, koniecznie duzo zielonej pietruszki na koniec.

Pozdrawiam
      Ag
      • ampolion Mikrofalowo 21.07.05, 01:47
        www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=2171
      • Gość: elka Re: czy to bedzie smaczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:53
        tak - pietruszka to po prostu mus
      • Gość: elka Re: czy to bedzie smaczne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 15:54
        tego jeszcze nie znałąm, a spróbuję
    • Gość: fifi Re: Sos pieczarkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:14
      fajna stronka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka