Gość: pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 18:21 jak długo gotuje się kukurydzę w kolbie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: jak długo gotuje się kukurydzę? 19.07.05, 18:33 5 minut we wrzątku osłodzonym niewielką ilością cukru. Potem możesz natrzeć masłe i posolić. Dłuższe gotowanie powoduje twardnienie ziaren. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: jak długo gotuje się kukurydzę? 19.07.05, 18:55 nie sole, nie slodze wstawiam do zimnej wody i jak sie zagotuje to wylaczam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: jak długo gotuje się kukurydzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.05, 15:56 a z czym podajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: jak długo gotuje się kukurydzę? 26.07.05, 17:02 z maslem ,sola i ostra paryka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: jak długo gotuje się kukurydzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 15:28 dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minutka Re: jak długo gotuje się kukurydzę? IP: *.asternet.pl 03.08.05, 19:44 5 minut! Przecież kukurydza jest wtedy jeszcze strasznie twarda... Ja muszę gotować przynajmniej 45 minut! Co ja źle robię? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak długo gotuje się kukurydzę? 03.08.05, 20:22 Gość portalu: minutka napisał(a): > 5 minut! Przecież kukurydza jest wtedy jeszcze strasznie twarda... Ja muszę > gotować przynajmniej 45 minut! Co ja źle robię? Podstawowy błąd. Z kukurydzą jak z jajkiem. Jajko w miarę przedłużania gotowania zaczyna "pachnieć" siarkowodorem, a kukurydza twardnieje. Warto dodać trochę soku z cytryny, za to nie dodaje się soli. www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=5 A tutaj przygotowanie kukurydzy mrożonej. Czas się wtedy wydłuża dwukrotnie: puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=188 Jest jeszcze jeden szkopuł...Często widzę na straganach kukurydzę pastewną zamiast cukrowej. I ta faktycznie musi się gotować dłużej niż pół wołu z kopytami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozio Re: jak długo gotuje się kukurydzę? IP: 195.136.73.* 03.08.05, 20:42 > Jest jeszcze jeden szkopuł...Często widzę na straganach kukurydzę pastewną > zamiast cukrowej. I ta faktycznie musi się gotować dłużej niż pół wołu z > kopytami A jak je rozróżniasz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak długo gotuje się kukurydzę? 03.08.05, 20:49 Doświadczenie...ale: www.kemira-growhow.com/PL/Info/cukrowa www.selecta-nasiona.com.pl/foto/26.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: jak długo gotuje się kukurydzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:56 dzięki za porady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: jak długo gotuje się kukurydzę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:43 kupiłam dzisiaj 4 kolby w dyskoncie spozywczym.na opakowaniu pisała"kukurydza cukrowa".gotuje juz ponad godzine a kukurydza twarda jak skała.kiedys pastewna gotowałam 5 godzin i dopiero była zjadliwa.macie jakies sztuczki na przysppieszenie gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt zapamiętane z 12.09.05, 18:07 Gesslerowej: kukurydzę włożyć do zimnej wody (osolonej, ocukrzonej - umiarkowanie!) jak się zagotuje woda - zmówić "Ojcze Nasz", gaz wyłączyć, kukurydzę odłowić, jeść (+ masło + sól) ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: zapamiętane z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 20:21 super to wyjaśniłaś :-))) dzięki za rady też skorzystam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Sprawdzone porady 12.09.05, 21:10 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=28379179&a=28379179 Odpowiedz Link Zgłoś
caysee Re: jak długo gotuje się kukurydzę? 12.09.05, 22:35 Ja gotuje w osolonej wodzie az ziarna zmienia kolor z zoltego na lekko pomaranczowy... jakies 5-8 minut :) A podaje z sama sola. --- Make love, not war :) Odpowiedz Link Zgłoś