Dodaj do ulubionych

leczo warzywne

28.07.05, 21:18
Witam
Podpowiedzcie mi z jakich warzyw najlepiej zrobic leczo? I co po kolei
wrzucac do garnka?
Dzieki
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • orissa Re: leczo warzywne 28.07.05, 21:30
      Ja robię z papryki, cukinii, zielonej fasolki szparagowej, pomidorów bez
      skórki, cebuli, czosnku, pieczarek + coś mięsnego (kiełbasa, kurczak - zależy
      co znajdę zbędnego w lodówce). Warzywa kroję w grubą kostkę.
      Najpierw wrzucam paprykę (dodaję odrobinę oliwy do garnka) i pociętą fasolkę,
      po 10 minutach cukinię (zieloną i żółtą), pieczarki podsmażone z cebulą, po
      kolejnych 10 minutach dorzucam pomidory, czosnek, oczyszczoną czuszkę, gotuję
      kolejne 5 minut i gotowe. Aha, w międzyczasie gdzieś tam przyprawiam do smaku.
      Kiełbasę i mięso jeśli dodaję, to podsmażam osobno i dodaję wtedy równo z
      cukinią. I nie siedzę z zegarkiem w ręku, czas jest "orientacyjny" ;)
    • balumi Re: leczo warzywne 29.07.05, 08:51
      ha, to by byly raczej wariacje na temat lesco :)
      spróbuj klasyki (duzo prostszej):
      pokrojona cebule zeszklic na tluszczu (najlepsza jest extra vergine), w tym
      czasie pokroic w paski papryke (male sztuki mozna tylko na pól).gdy cebula juz
      gotowa zdjac garnek z ognia i po chwili dodac lyzke mielonej papryki, wymieszac.
      dodac papryke i postawic garnek z powrotem na ogien, dalej dusic. w tym czasie
      obrane ze skórki pomidory pokroic w cwiartki i dodac do garnka.mozna dodac czos-
      nek. posolic i dusic az wszystko bedzie miekkie.
      mozna wkroic kielbase, domieszac jajka (2 na osobe).
      ilosc skladników wg uznania. jest jedna zasada: równe ilosci kazdego z warzyw.
      ilosc suchej papryki zalezy od ilosci warzyw. ja robie wielki gar i dodaje 1
      czubata lyzke stolowa.
      jesli ktos lubi ostry smak mozna dodac 1 strak ostrej papryki w calosci, trzeba
      tylko uwazac kiedy wyjac,bo tak gotowana jest duzo ostrzejsza niz oczyszczona
      i pokrojona.
      zycze smacznego i pozdrawiam z upalnego budapestu.



      • Gość: res Re: leczo warzywne IP: 212.244.217.* 29.07.05, 11:53
        a ja robie tak:
        najpierw cebulka w kostke i na olej , potem obrana cukinia w kosteczke i do
        cebuli , obrane ze skorki pomidorki pokrojone byle jak bo i tak sie rozgotuja
        jak trzeba wody to dolewam, jak juz pomidorki sie rozgotuja daje pokrojoną w
        kostke lub paseczki papryke z kazdego koloru po jednej, na koniec konserwa
        pokrojona byle jak - tak robia podobno leczo na WEgrzech, na koniec przyprawy
        według uznania posypuje zielona pietruszką i zajadam jami jami wczoraj jadłam

        pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka