madzilka 28.07.05, 21:18 Witam Podpowiedzcie mi z jakich warzyw najlepiej zrobic leczo? I co po kolei wrzucac do garnka? Dzieki Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: leczo warzywne 28.07.05, 21:30 Ja robię z papryki, cukinii, zielonej fasolki szparagowej, pomidorów bez skórki, cebuli, czosnku, pieczarek + coś mięsnego (kiełbasa, kurczak - zależy co znajdę zbędnego w lodówce). Warzywa kroję w grubą kostkę. Najpierw wrzucam paprykę (dodaję odrobinę oliwy do garnka) i pociętą fasolkę, po 10 minutach cukinię (zieloną i żółtą), pieczarki podsmażone z cebulą, po kolejnych 10 minutach dorzucam pomidory, czosnek, oczyszczoną czuszkę, gotuję kolejne 5 minut i gotowe. Aha, w międzyczasie gdzieś tam przyprawiam do smaku. Kiełbasę i mięso jeśli dodaję, to podsmażam osobno i dodaję wtedy równo z cukinią. I nie siedzę z zegarkiem w ręku, czas jest "orientacyjny" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: discrepantia Re: leczo warzywne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 21:42 ja jeszcze dodaję jedna lub dwie starte na tarce marchewki. czasem także bakłażna. no i dużo czosnku, ziół i pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: leczo warzywne IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 21:47 sorry,ale mam takie głupie pytanie. Czy na początku dużo wody wlewacie do garnka czy też wcale. Mam niesamowite zdolności do marnowania nawet najprostszych dań więc wolę się upewnić. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: leczo warzywne 28.07.05, 21:50 Gość portalu: hawk napisał(a): > sorry,ale mam takie głupie pytanie. Czy na początku dużo wody wlewacie do > garnka czy też wcale. Mam niesamowite zdolności do marnowania nawet > najprostszych dań więc wolę się upewnić. pozdrawiam. Ja nie daję ani kropli wody. Tylko oliwę przed papryką (2-3 łyżki). Warzywa puszczają dość soków, szczególnie pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawk Re: leczo warzywne IP: *.idealan.pl / *.idealan.pl 28.07.05, 22:02 Dzięki bardzo za pomoc. Może uda mi się chociaż tego nie zepsuć :)) Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka Re: leczo warzywne 28.07.05, 22:06 A czy pomidory mogą byc z puszki? Czy lepiej zeby były normalne i czy dużo ich potrzeba? Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: leczo warzywne 28.07.05, 22:47 madzilka napisała: > A czy pomidory mogą byc z puszki? Czy lepiej zeby były normalne i czy dużo ich > potrzeba? Mogą być z puszki, kiedyś raz czy dwa takie dałam, ale są obecnie za drogie w stosunku do świeżych. Ja daję 5 dużych, dla porównania - papryki czerwonej kilogram. Odpowiedz Link Zgłoś
ampe Re: leczo warzywne 28.07.05, 23:12 Leczo składniki: cukinia, cebula, papryka, pomidory,oliwa, sól, pieprz i jak ktoś lubi kiełbaska Odpowiedz Link Zgłoś
balumi Re: leczo warzywne 29.07.05, 08:51 ha, to by byly raczej wariacje na temat lesco :) spróbuj klasyki (duzo prostszej): pokrojona cebule zeszklic na tluszczu (najlepsza jest extra vergine), w tym czasie pokroic w paski papryke (male sztuki mozna tylko na pól).gdy cebula juz gotowa zdjac garnek z ognia i po chwili dodac lyzke mielonej papryki, wymieszac. dodac papryke i postawic garnek z powrotem na ogien, dalej dusic. w tym czasie obrane ze skórki pomidory pokroic w cwiartki i dodac do garnka.mozna dodac czos- nek. posolic i dusic az wszystko bedzie miekkie. mozna wkroic kielbase, domieszac jajka (2 na osobe). ilosc skladników wg uznania. jest jedna zasada: równe ilosci kazdego z warzyw. ilosc suchej papryki zalezy od ilosci warzyw. ja robie wielki gar i dodaje 1 czubata lyzke stolowa. jesli ktos lubi ostry smak mozna dodac 1 strak ostrej papryki w calosci, trzeba tylko uwazac kiedy wyjac,bo tak gotowana jest duzo ostrzejsza niz oczyszczona i pokrojona. zycze smacznego i pozdrawiam z upalnego budapestu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: leczo warzywne IP: 212.244.217.* 29.07.05, 11:53 a ja robie tak: najpierw cebulka w kostke i na olej , potem obrana cukinia w kosteczke i do cebuli , obrane ze skorki pomidorki pokrojone byle jak bo i tak sie rozgotuja jak trzeba wody to dolewam, jak juz pomidorki sie rozgotuja daje pokrojoną w kostke lub paseczki papryke z kazdego koloru po jednej, na koniec konserwa pokrojona byle jak - tak robia podobno leczo na WEgrzech, na koniec przyprawy według uznania posypuje zielona pietruszką i zajadam jami jami wczoraj jadłam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justka Re: leczo warzywne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:06 ja tak samo - tylko zamiast konserwy - suszona kiełbasa Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: leczo warzywne 05.08.05, 10:46 Rydzyk-fizyk ma racje. Leczo jest tylko jedno, węgierskie czyli cebula+papryka+pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justka Re: leczo warzywne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:39 niech i tak będzie Odpowiedz Link Zgłoś