Gość: Ania IP: 212.244.54.* 31.07.05, 12:05 zna ktos przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: ciasto drożdżowe ucierane IP: 212.244.54.* 02.08.05, 07:10 naprawde nikt nie wie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: ciasto drożdżowe ucierane 02.08.05, 07:14 Postaram się nie zapomnieć i przynieść na jutro przepis na babkę, wtedy wkleję (w domu nie mam internetu). Odpowiedz Link Zgłoś
goskaa.l Re: ciasto drożdżowe ucierane 08.08.05, 07:55 Dopiero dziś doniosłam do pracy przepis. Podaję: - 1/4 l letniego mleka - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży - 15 dag mąki Z ww składników przygotować "grzybek" (używając drożdży suchych - 1 opakowanie jak na 0,5 kg mąki - pomijamy ten etap i wymienione składniki dodajemy do ogólnej puli, a drożdże mieszamy z mąką). - 12 dag masła - 2-3 żółtka - 10 dag cukru - 60 dag ogrzanej mąki - 1/8 l mleka - otarta skórka z cytryny - szczypta soli - garść rodzynek Tłuszcz, żółtka, cukier, sól i skórkę cytrynową utrzeć i połączyć z ogrzaną mąką. Dodać podrośnięty "grzybek", mleko i rodzynki. Ciasto wyrobić jak zwykłe drożdżowe (ok. 30 min), nakryć i pozostawić aż podrośnie. Dożą formę babkową wysmarowąc tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy (powinno zająć 3/4 wysokości formy) i ponownie pozostawić żeby wyrosło. Po upieczeniu wyjąć z formy ciepłą babkę i posypać cukrem-pudrem Można polać lukrem: Filiżankę cukru (kryształ) w rondelki zalać mlekiem tak, aby tylko pokryć kryształy. Dodać odrobinę (na czubku trzonka łyżeczki do kawy) sody oczyszczonej. Gotować na maleńkim ogniu "na nitkę" (to znaczy, że kropla umieszczona pomiędzy palcami po odsunięciu palców od siebie tworzy nitkę, a nie zrywa się). Uwaga: łatwo kipi, burzy się!! Po odstawieniu z ognia studzić mieszając, aż osiągnie konsystencję odpowiednią do pokrycia babki. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
globtroterka Re: ciasto drożdżowe ucierane 08.08.05, 10:53 Już kiedyś przy okazji wklejałam. Ciasto drożdzowe ucierane mikserem: 1/2 l mleka opakowanie masła roślinnego (ze słonecznikiem 250g) 2 szklanki cukru 2 op. drożdży suchych Oetkera 5 jajek (3 żółtka + 2 całe) zapach cytrynowy, może byc skórka otarta z cytryny prawie 1 kg mąki Mleko pogdrzać razem z masłem, jajka, żółtka utrzeć z cukrem, mąkę połączyć z drożdżami. Do ubitych jajek powoli dosypywac mąkę. Wszystko mieszamy mikserem partiami dolewając mleko z tłuszczem. Mąki dosypujemy tyle, żeby ciasto nie było za gęste.Odstawiamy do wyrośnięcia. (ok. 1 godz.) i na blachę. Ta porcja wystarcza na duża blachę. Ciasto nadaje się do pieczenia babek, ciasta z owocami, ciasta z kruszonką. Zawsze wychodzi, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie urosło. Jest przepyszne, puszyste i przede wszystkim szybko je się robi, a to w moim przypadku matki-polki pracującej to duża zaleta. Ostatnio robiłam z jagodami i kruszonką, jak zwykle błyskawicznie zniknęło. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: ciasto drożdżowe ucierane IP: *.fbx.proxad.net 08.08.05, 11:04 Moje pytanie bedzie moze glupie, ale niezbyt dobrze gotuje. A bardzo chce sie nauczyc ... Czy to trzeba wyrabiac koncowkami miksera, tak jak np. przy ubijaniu piany, czy wszystko wsypac do pojemnika miksera i wlaczyc na kilka sekund ? Odpowiedz Link Zgłoś
globtroterka Re: ciasto drożdżowe ucierane 08.08.05, 12:15 Ja robie końcówkami do piany, ciasta, jak je tam zwał, normalnie.... Odpowiedz Link Zgłoś