Gość: lecho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:56 czy zasmażkę robimy tak : roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tartą bułkę wszytsko razem podrumiemniamy czy też tarta bułka nie ląduje na patelni a na potrawie, np. na fasolce ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abbra Re: zasmażka - pilne IP: *.bioton.pl 05.08.05, 14:19 rumieni się tartą bułkę i potem dodaje masło - i do fasolki ! Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: zasmażka - pilne 05.08.05, 14:20 Mąki używa się do zasmażki, która ma posłużyć do zagęszczenia sosu, zupy czy np. kapusty duszonej. Miesza się roztopione masło z mąką i podsmaża - w zależności od potrzeb albo leciutko (zasmażka biała) albo do zrumienienia (zasmażka złota). Natomiast żeby polać gotowane warzywa (fasolkę, kalafior itp.) używa się tylko masła i bułki tartej. I tu są różne szkoły, co najpierw, co potem, ja rumienię tartą bułkę na suchej patelni, potem dodaję masło, jak wszystko razem troszkę się zezłoci - polewam. Można najpierw masło, a potem bułkę, natomiast sypanie suchej buły na fasolkę raczej odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lecho Re: zasmażka - pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:27 Super, już lecę do kuchni bo mi żołądek dudni, dzięki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: zasmażka - pilne IP: *.devs.futuro.pl 05.08.05, 20:40 jeżeli chodzi o fasolkę - to do podsamożonej (leciutko!) bułki tartej z masełkiem, proponuję pół ząbka czosnku. dla mnie - pycha! M Odpowiedz Link Zgłoś