Gość: elvie IP: *.77.classcom.pl 06.08.05, 01:04 chcialam zapytac, czy moglby mi ktos podac przepis na truskawki w takim ostrym sosie pieprzowym. cos takiego bylo w domowej kawiarence, ale niestety ogladalam tylko koncowke. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: elvie Re: truskawki i pieprz IP: *.77.classcom.pl 06.08.05, 22:39 nie poddam sie, moze ktos ma :D Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: truskawki i pieprz 07.08.05, 11:32 Nie wiem o jakie truskawki chodzi, ale ja na ostro robie je tak: pokrojone truskawki mieszam z octem balsamicznym i cukrem. Do tego swiezo mielony pieprz. Albo truskawki wymieszane z bananami, polane winegretem z oliwy i soku z cytryny + sol, grubo mielony czarny pieprz. Posypac ziarenkami zielonego marynowanego pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt truskawki + balsamico to jednak 07.08.05, 11:59 przereklamowany wynalazek, tym bardziej, że powodzenie tego zestawienia zależy od jakości balsamico (prawdziwego więc, jeno z moszczu winnego, a nie z octu winnego + karmelu + konserwantów + bóg-wie-czego-jeszcze) może i ta przekąska ma sens, ale tylko spożywana na włoskiej ziemi, imho (gdzie dostęp do uczciwego balsamico nie jest wyczynem nie lada) Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: truskawki + balsamico to jednak 07.08.05, 15:39 Moj ocet jest ok - nie z najwyzszej polki, ale przyzwoity. Poza tym jest to fajna pikantna przekaska, ktora bardzo lubie. Przereklamowana moze tez byc zupa pomidorowa, ktora wiekszosc zna i lubi:). A wynalazek to byl moze moze dziesiatki lat temu - dla mnie to jedynie alternatywa dla klasycznych truskawek ze smietana, np. Wydaje mi sie,ze minely juz czasu, ze dobra pizza - to jedynie we Wloszech, a Bratwurtsy - w Niemczech. Niektorych spraw sie nie da powtorzyc w naszym kraju: cyprysowe aleje, w zachodzacym sloncu, widok na kopule katedry florenckiej... Ale niezly ocet balsamiczny - to nie jest juz wielki problem. Pozdrawiam znad salatki z brzoskwiniami( z octem balsamicznym:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: truskawki + balsamico to jednak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 17:38 otóż to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvie Re: truskawki + balsamico to jednak IP: *.77.classcom.pl 07.08.05, 21:54 bardzo dziekuje heidi!! na pewno sprobuje (nawet nei wiem, czy o to mi chodzilo, ale zaciekawily mnie truskawki inaczej). gratuluje nog;)) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: truskawki + balsamico to jednak 07.08.05, 23:12 Niezly trudno tez kupic we Wloszech: w zdecydowanej wiekszosci sklepow jest taki za 3-4 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Linn, to co radzisz? 07.08.05, 23:15 kupować u zaufanego sprzedawcy na miejscu, w Modenie?? ;-)) paranoja z tym balsamico.. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Elvie, i o co tyle złości? 07.08.05, 22:28 W wielu wątkach ludzie proszą o przepis, a dostają różne opinie na interesujące ich tematy (i nie przeszkadza im to tak, jak Tobie). Nie sądzisz, że to czasem ważniejsze, niż sam tylko przepisu? Po co? A choćby po to, żeby było o czym podyskutować. Cóż, chciałam powiedzieć, że zabalsamowanie truskawek ma sens jedynie z dostępem do porządnego octu (bo dla mnie żadna to przyjemność łykać truskawki wykąpane w jakimkolwiek (a więc często kwaśnym) balsamico, ot, tak tylko dla fasonu - jeśli jednak komuś to nie przeszadza - jego sprawa, mnie tam nic do tego - i ani mi się śni przekonywać usilnie, żeby ktoś coś żarł albo, żeby czegoś nie żarł!!!). Jeżeli jednak tak bardzo Cię moje sądy drażnią, to droga wolna: klikasz czerwony kosz. Takie samo masz do tego prawo, jak ja do wyrażania opinii. Pozdrowienia i ukłony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elvie Re: Elvie, i o co tyle złości? IP: *.77.classcom.pl 07.08.05, 23:03 to mial byc bardzo rubaszny zart, odebralam Cie jako bardzo "nadmuchana" osobe, kogos, kto sie uwazza za wyrocznie, alfe i omege. ale pomylilam sie w sadzie i przepraszam:)a truskawki i tak zezre!!! Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt Elvie, 07.08.05, 23:09 dzięki za zrozumienie. Aha, i zjedz sobie te truskawki. Z balsamico czy bez. W każdym razie, niech Ci to na zdrowie wyjdzie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś