Gość: kaskaaa IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.08.05, 15:12 jak zrobic pomidory w sloikach na zime? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tak: 10.08.05, 15:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=25296747&a=27362237 Odpowiedz Link Zgłoś
audrey222 Re: pomidory w sloikach.......................... 10.08.05, 16:13 Ja robię tak że na kilogram pomidorów ( dwa słoiki litrowe) zagotowuję 8 szklanek wody dodaję do niej po łyżeczce soli i cukru , wkładam do słoików pomidory ze skórką zalewam ciepłą zalewą i pasteryzuję ok. 15 min. Pozdrawiam Audrey Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: pomidory w sloikach.......................... 10.08.05, 16:39 kiedys robilam tak, ze do kazdego sloika wrzucalam 3-4 pomidory bez skorki (ile sie zmiescilo), do tego lyzeczke soli (nie pamietam, moze lyzke, ale to chyba za duzo...) i gotowalam zamkniete sloiki w garnku z woda. Super pomidorowa wychodzila w zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaskaaaaaaa Re: pomidory w sloikach.......................... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 10.08.05, 19:49 a takie pomidory sa smaczne? czy tylko nadaja sie na sos lub zupe? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomidory w sloikach.......................... 10.08.05, 20:25 No na salatke sie nie nadaja: straca swoja forme, ale smak jest ok. Moja wloska sasiadka zamyka teraz pomidorki koktajlowe w sloiki: w calosci / jesli dobrze pamietam tak wychodza lepiej, ale mozna i w polowkach /, troche soli i kilka listkow bazylii. Tylko pasteryzuje. Te zuzywa prawie wiosna, a w ciagu zimy tez koktajlowe, ale suszone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: pomidory w sloikach.......................... IP: *.arcor-ip.net 10.08.05, 20:27 moja mama kiedys kisila pomidory w sloikach jak ogörki, byly wspaniale. Do kiszenia wybierala zawsze te bardzo twarde i malo dojzale. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: pomidory w sloikach.......................... IP: *.btk.net.pl 10.08.05, 22:11 Pomidory lekko sparzyć obrać pokroić na cząstki,dodać nieco soli następnie należy włożyć do słoików i pasteryzować 15 -20 min. zależnie od wielkości słoika .Są doskonałe do sosów zup po zmiksowaniu albo w kawałkach do pizzy i do czego tam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaskaaa Re: pomidory w sloikach.......................... IP: *.elpos.net / *.elpos.net 11.08.05, 11:02 ale te pomidory sa bez zalewy? -po wlozeniu i posoleniu, po pasteryzowaniu-jest tam powietrze tak? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pomidory w sloikach.......................... 11.08.05, 11:16 Wlasnie tak: zalewa nie jest konieczna. Puszcza troche soku, ale nic im nie bedzie. Ja zamyklalam tak nawet polowki duzych. Oczywiscie po zapasteryzowaniu z calego sloika zostanie nieco wiecej niz polowa / lekko osiada /. Odpowiedz Link Zgłoś