Dodaj do ulubionych

Buleczki na parze

IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.08.05, 11:27
Mam zamiar zrobic dzisiaj pierwszy raz buleczki na parze i mam pytanie: w
przepisie napisane jest "szczelnie przykryc" i gotowac 20 min. Czy ta para
nie bedzie skapywac na buleczki, jak nie bedzie miala sie gdzie ulotnic? Czy
moge uzyc garnka do gotowania na parze?I czy pasuje do nich sos grzybowy?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Buleczki na parze 18.08.05, 11:30
      Ma się skraplać, ma być przykryte, możesz użyć garnka do gotowania na parze (od
      tego przecież jest) o ile bułki nie urosną Ci do tego stopnia, że nie będą się
      w nim mieścić. Sos grzybowy pasuje jak najbardziej, powiedziałbym nawet, że
      jest klasycznym sosem do takich bułek.
      • Gość: Anka Re: Buleczki na parze IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.08.05, 11:35
        Dzieki! A jak bardzo one zwiekszaja swoja objetosc? Bo moj garnek jest w sumie
        maly... I jeszcze jedno: skad bede wiedziala, ze one sa juz gotowe? A, i juz
        ostatnie: musze chwile odczekac ze zdjeciem pokrywki?
        • ba_nita Re: Buleczki na parze 18.08.05, 11:44
          Jeżeli są drożdżowe to przynajmniej dwukrotnie. Po czasie określonym w
          przepisie wyjmij jedną i spróbuj, rozkrojoną również możesz sobie nałożyć na
          talerz a po paru razach sama będziesz wiedziała, że to już. A ze zdjęciem
          pokrywki przynajmniej tyle czsu aby przestało parować bo się poparzysz.
          • bacha1979 Re: Buleczki na parze 18.08.05, 12:52
            A o ajkis przepsi na te samkołyki mozna poprosic???
            • Gość: Anka Re: Buleczki na parze IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.08.05, 13:14
              Jasne! 25 dag. maki, 0.5 szkl. mleka, 1 jajko, 1.5 lyzki stopionego masla, 15
              dag drozdzy, sol i cukier. Zrob rozczyn z mleka, drozdzy, cukru i maki - maki
              tyle, zeby zaczyn mial konsystencje smietany. Odstaw na 15 min. Do miski maka,
              sol, jajko i zaczyn; jak zacznie odstawac od reki dodaj maslo. Wyrob i niech
              podrosnie. Potem uformuj kulki, daj im urosnac i gotuj ok. 10 min. Ponoc bardzo
              smaczne ze smietanka, cukrem i cynamonem.
              • Gość: Bacha1979 Re: Buleczki na parze IP: 193.25.222.* 18.08.05, 13:19
                Wielkie dzieki. :) Lubie takie rzeczy, a nigdy tego sama nie robiłam choc
                bardzo lubie pichcic. :))
              • Gość: Joanna Re: Buleczki na parze IP: *.fbx.proxad.net 18.08.05, 13:57
                Nie za duzo tych drozdzy ?
                Naprawde mabyc az 150 g ?
                • Gość: Anka Re: Buleczki na parze IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 18.08.05, 14:30
                  Nieee, 15 g... No wiesz, wiecej niz 1/10 kostki:-) Zawsze mi sie myla dag i
                  g... Sorry! A tak w ogole to juz jestem "po"! Wyszly naprawde rewelacyjne!!!
                  Zjadlam je z sosem grzybowym plus korniszonki... Mniam! Ale cos tak czuje, ze
                  na slodko moga byc rownie pyszne!
                  • Gość: Joanna Re: Buleczki na parze IP: *.fbx.proxad.net 18.08.05, 16:59
                    Zrobie je jutro. Na slodko.

Pozdrawiam.
    • Gość: pyza Re: Buleczki na parze IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.05, 17:14
      uwielbiam buleczki na parze z cukrem i kompotem z jagod,pycha
      • Gość: Gośka Re: Buleczki na parze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 18:52
        pycha z koktajlem owocowym mniam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka