Dodaj do ulubionych

Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje i...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 11:20
wloze do lodowki juz na poczatku wrzesnia, to bedzie to dla tegoz piernika
lepiej czy gorzej? tak sobie pomyslalam, ze im dluzej tym lepiej, ale czy na
pewno? moze bezpieczniej trzymac sie przepisowych 6 tygodni przed? co o tym
sadzicie? pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje 19.08.05, 11:22
      ja ciasto na piernik Apolki zrobiłam w luty-grzecznie leży i dojrzewa-wszystko z
      nim ok
      jaki będzie-zobaczymy w grudniu-ale przecież kiedyś te pierniki dojrzewały
      całymi latami...
      • invicta1 Re: Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje 19.08.05, 11:22
        w lutym
    • apolka Re: Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje 19.08.05, 11:45
      nie no, muszę się zebrać, zabrać i też zagnieść, inaczej okaże się, że mój
      piernik najkrócej leżakował :)
    • Gość: zadumana Re: Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje IP: 213.17.230.* 19.08.05, 12:32
      A ja jednak wytrzymam do listopada.
      Podwójna porcja pewna, może nawet potrójna. Znajomi twierdzili, że był
      zdecydowanie inny niż te szybko robione, i nadal mi go pamiętają. Ja sama wolę
      mięso i śledzie, ale skoro nawet moje dziecko w lipcu zapytało nieoczekiwanie,
      czy będzie piernik na święta, to co ja tu mam do gadania:))))
    • e_katt Re: Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje 19.08.05, 12:34
      im zaczyn piernikowy starszy, tym cenniejszy
      tym lepszy więc
      nie zastanawiaj się tylko rób już teraz!
      nic się z nim dziać nie będzie

• invicta1 Re: Czy jeśli ciasto na piernik Apolki przygotuje 19.08.05, 12:44
        zawsze mogę zrobić przepisowe 6 tygodni wcześniej drugi i porównać z tym z
        lutego i opisać Wam wrażenia:)
        • e_katt no więc właśnie: 19.08.05, 12:47
          teraz zrobić
          zrobić w listopadzie
          upiec na początku grudnia obydwa, zostawić do Boż.Nar.
          • Gość: jowa3 Re: no więc właśnie: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:33
            Ja zagniotłam dzisiaj ciasto piernikowe i nie mogę się doczekać pieczenia. To
            będzie mój "pierwszy raz" ;)
            Kiedy mąż zapytał co robię, a ja odpowiedziałam, że pierniki na Święta to
            możecie sobie wyobrazić jaką miał minę :)))
            Pozdrawiam
            • paczka111 całymi miesiącami 19.10.05, 22:04
              W dawnej Polszcze faskę ciasta piernikowego panny w posagu dostawały. Lemnis i
              Vitry piszą, cyt."mogło być one przechowywane w stanie surowym całymi
              miesiącami w chłodnym pomieszczeniu".Iskier przewodnik sztuki kulinarnej, 1979.
              Tamże:najlepsze rzeczy w Polsce to gdańska gorzałka, toruński piernik,
              krakowska panna i warszawski trzewik.
              .
              • Gość: baba Re: całymi miesiącami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:06
                Przepraszam,a gdzie można znależć przepis na ten leżakujący piernik?
                • mika_p Re: całymi miesiącami 19.10.05, 22:20
                  Pewnie wrzucając do wyszukiwarki haslo "piernik Apolki" - bo na tym forum
                  piernik staropolski tak funkcjopnuje. Ale można też z Ulubionych wkleić:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16546403&v=2&s=0
                • mika_p Re: I jeszcze jeden link - pierniczki Silije 19.10.05, 22:29
                  Swego czasu hit na eDziecku, jak jeszcze było odrębnym serwisem, a nie częscią
                  gazety.pl :) Osobiście nie piekłam, ale znajome mamy piekły i chwaliły, ciasto
                  tez musi poleżakować.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=5371427&s=0
                  A ja w zeszłym roku robiłam takie, które były miękkie od razu po upieczeniu i
                  nie musiały leżakowac:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18652988&v=2&s=0
                  Faaaajnie było :)))) W tym roku spróbuję któregoś z leżakujacych przepisów
                  • Gość: kasia piernik Apolki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 09:13
                    A ja chciałabym zrobić z polowy porcji i upiec w tradycyjnej keksówce- tylko
                    czy starczy mi ciasta???
                    • Gość: szycha80 no właśnie. na jak dużą blache IP: *.epsa.pl 20.10.05, 09:16
                      wystarcza jedna porcja ciasta?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka