Gość: aga IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 20.09.01, 09:24 DOSTAŁAM GOFROWNICĘ.PROSZĘ O DOBRE I SPRAWDZONE PRZEPISY NA GOFRY.DZIĘKI. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Magda Re: gofry IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.01, 07:57 Dla Ciebie Ago kilka przepisow na gofry: Gofry po norwesku: 10dag masla, 4 jajka, 4-5 lyzek cukru, 1/2 lyzeczki cukru waniliowego (w Norwegii zamiast cukru waniliowego dodaja 1/2 lyzeczki kardamonu), 0,5 l mleka (mozna dac pol na pol kwasnego i slodkiego), 1 1/2 szklanki maki, 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia Stopic maslo i wymieszac dokladnie wszystkie skladniki, dac ciastu odpoczac przez kwadrans, potem smazyc na natluszczonej gofrownicy, az beda zlociste i chrupiace. Smietankowe chrupkie i lekkie 400 ml smietanki kremowki, 1 1/4 szklanki maki, szczypta soli Kremowke ubic. Ze 100 ml wody, maki, soli i ok.1/3 smietanki zrobic rzadkie ciasto, zostawic je na 20-30 minut. Polaczyc ciasto z reszta kremu i smazyc jasnobrazowe gofry. Gofry 1 1/4 szklanki maki pszennej, 1 szklanka mleka, 2 lyzki mleka, 2 lyzki oleju, 2- 3 lyzki cukru pudru, 3 lyzeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, tluszcz do smarowania formy Skladniki dokladnie wymieszac. Nastepnie smarowac tluszczem forme do pieczenia, wlac do niej cienka warstwe ciasta i piec 3-5 minut. Jesli do ciasta doda sie wiecej cukru pudru, gofry beda sie szybciej rumienic i stana sie bardziej kruche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vikcia Re: gofry IP: *.pl 23.10.01, 16:18 Na tle poprzadniego tekstu pewnie wypadnę blado i wyjdę na kulinarną ignorantkę, ale szczerze polecam półprodukt Delecty (chyba to właśnie ta firma..., ale w sklepach są gofry "w proszku" tylko jednej firmy, więc nazwa nie ma większego znaczenia...)- takie cóś w tekturowym, kolorowym pudełku. Wystarczy zmiksować proszek z wodą i olejem, usmażyć w gofrownicy i skonsumować ze smakiem. Naprawdę są pyszne, a o ile mniej roboty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Re: gofry IP: *.talnet.pl 20.11.01, 14:27 Nie polecam tych z proszku! Piekłam je raz i mają bardzo dużo w sobie środka spulchniającego, aż piecze w język! Ja, ponieważ mam dziecko, staram się je robić sama. Kiedyś robiłam jeszcze gofry na piwie. Jak znajdę przepis to napiszę. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bachuu Re: gofry IP: *.lot.pl 20.11.01, 20:46 gofry na piwie ? czekam z niecierpliwoscia uklony Odpowiedz Link Zgłoś