Dodaj do ulubionych

w czym przechowujecie chleb i wędlinę?

30.08.05, 11:02
Pytanie do doświadczonych forumowiczów - jak wyżej.
Pozdrawiam,
Bea
Obserwuj wątek
    • pani_momo Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 11:07
      Wędliny - w lodówce :D Na pewno nie w woreczkach foliowych ani owinięte w
      alufolię. Najlepszy jest papier pergaminowy albo zwykły sniadaniowy - wędliny
      nie robią się tak szybko oślizłe. Podobnie chleb - w papierowych torebkach i w
      drewnianym chlebaku - przynajmniej tak robi moja babcia, dodatkowo do chlebaka
      wkłada przekrojone jabłko - chleb trzyma się długo i nie pleśnieje.
      • Gość: kiki Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 11:10
        a ja ostatnio przgladałam ksiazke o wypiekach i tam znalazlm taka
        wskazowke:chleb nalezy prrzechowywac w naczyniach ceramicznych,w chłodnym
        miejscu.Na pewno odpadaja woreczki foliowe.Z doswiadczenia wiem ze pieczywo
        trzymane w papierze szybko twardnieje.
        • pani_momo Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 11:20
          Gość portalu: kiki napisał(a):

> a ja ostatnio przgladałam ksiazke o wypiekach i tam znalazlm taka
          > wskazowke:chleb nalezy prrzechowywac w naczyniach ceramicznych,w chłodnym
          > miejscu.Na pewno odpadaja woreczki foliowe.Z doswiadczenia wiem ze pieczywo
          > trzymane w papierze szybko twardnieje.

Ja rzadko kupuję białe pieczywo, zwykle używam takiego pełnoziarnistego typu
          pumpernikiel - i to trzymam w lodówce. Ale babci sposób wydaje się skuteczny,
          bo chleb nieraz wytrzymuje tydzień w stanie jadalnym. Może to to jabłko? Chyba,
          że receptura chleba po prostu jest dobra, bo to pieczywo z małej, lokalnej
          piekarni

• jollka2 Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 11:34
            Chleb trzymam w lodowce w worku foliowy, przechowywany w szafce szybko pleśniał.
            Ja nie jem raczej wędlin, chyba że sobie robione, ale wyjmuję codziennie
            wieczorem z zamrażarki dla domownika kilka plastrów do śniadnia i jeśli
            zostanie to zawijam w papier śniad.
            Sery też staram się przechowywać w papierze i woreczku.
            • rojew84 Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 11:47
              jolka,kazdy chleb tak przechowujesz?Ciemny tez?
              A to ze jest zimny?Moi znajomi trzymaja w zamrazarce i podgrzewaja w
              mokrofali,ale dla mnie to jakies barbarzynstwo.
    • agnieszka71 Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 11:50
      Wędlinę w lodówce na talerzu i przykrywam drugim, chleb w szufladzie z regułu w
      reklamówce foliowej, a często bez przykrycia, chleb mamy b. dobry i szybko
      znika ;))
      • jollka2 do Rojew 30.08.05, 12:15
        Każdy chleb tak przechowuję, jasny i ciemny. Czasem jak upiekę, to zawijam w
        ściereczkę i trzymam na zewnątrz. W szafce chleb mi sie szybko psuł. A żeby nie
        był zimny to wyjmuję na kilka minut przed krojeniem.
    • Gość: myszz a jak ktoś... IP: 213.17.144.* 30.08.05, 13:07
      nie jest doświadczonym forumowiczem to co chleb je spleśniały, a wędline pewnie na balkonie trzyma...

• Gość: martka Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:11
      chleb: www.mieszanki.pl/o/product_info.php?cPath=3&products_id=51
      • pani_momo Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 13:15
        Taka lniana torba moze być całkiem niegłupia
        • agnie_szka9 Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 13:23
          pieczywo w folii i w chlebaku.

wędlina na talerzyk i przykryta (mało szczelnie) folią alu
        • Gość: ktoś Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 13:32
          sa odpowiednie pojemniki tupperware, dość drogie ale dobre. Wejdż na alegro tam
          to mozna kupić
        • linn_linn Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 31.08.05, 22:39
          Bardzo wygodna, ale moze byc i sciereczka. Z tym, ze nie mozna jej prac w
          detergentach itp. Pieczywo od razu lapie zapach chemii.... pieczywo moze
          minimalnie stwardniec, ale jest chrupiace. Co nam po mieciutkim i gumowym...
    • ba_nita Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 13:23
      Pieczywo w pojemniku tupperwarowskim, nie ma prawa spleśnieć ale to może
      być "wina" pieczywa bo pieczone w domu. Wędliny i ser od momentu zakupu
      zgrzewarki do folii z odsysaniem powietrza, w takich właśnie woreczkach i
      warunkach. Nie ma prawa być oślizła wędlina ani ser spleśnieć lub wyschnąć.
      • orissa Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 30.08.05, 17:30
        Pieczywo kupuję tylko na dany dzień, więc nie mam problemu z jego
        przechowywaniem, zwykle od rana do wieczora w woreczku foliowym, w któym
        kupuję. W niedzielę piekę bułki, więc też nie przechowuję.
        Wędliny jak już muszę jakieś kupić, to w kawałku a nie w plasterkach i zawijam
        w pergamin. Pieczony boczek, schab, karkówkę trzymam w szklanym naczyniu z
        pokrywą.
        • olabogga Re: w czym przechowujecie chleb i wędlinę? 31.08.05, 22:07
          chleb trzymam w papierowej torbie, zawiniętej w foliową. moja mama trzyma w
          szufladzie, przykryty ściereczką.
          wędlin nie jem, ale moja mama od zawsze trzyma je ułożone na dużym talerzu w
          lodówce (no ale ona nie kupuje krojonych).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka