gotyma 31.08.05, 13:50 mam lososia, a konkretnie surowe platy, filety. zawsze pieke w koperku i cytrynie. ale jakas nowa wersja by sie przydala... czy ktos ma ciekawe propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniamulka Re: różne z łososia 31.08.05, 15:35 Witajcie Forumowicze Propozycja moja jest taka: Potrzebne będą: - filety z łososia (najlepiej bez skóry) - oliwa - cebula - czosnek - przyprawa do ryb Kamiss (lub jak ktoś woli przyprawy wg własnego uznania) - może być bazylia - cytryna - folia aluminiowa do zapiekania Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, cebulą pokrojoną w krążki i czosnekiem w mniejszych kawałkach. Tak przygotowana rybę (jak mamy czas) przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki żeby przesiąknęła aromatem przypraw. Folie aluminiową nacieramy wodą (żeby ryba nie przywierała). Przygotowanego łososia polewamy oliwą(razem ze wszystkimi skladnikami)nakładamy na folię i "zamykamy" w niej rybe w taki sposób aby od góry folia nie dotykała do ryby (lepiej będzie się zapiekać i nie będzie przywierać). Porcje wkładamy do nagrzanego piekarnika (tylko zastanawiam się nad temperturą - hmm. Ja to zawsze robię na oko), przyjmijmy jakieś 160 stopni i zapiekamy. Taki łosoś smakuje wyśmienicie. Szczególnie lubią go osoby, które nie przepadają za panierką. Można podawać np. z ziemniakami i dobrą surówką. Życzę smacznego i pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uniska Re: różne z łososia IP: *.dms.ee / *.dms.ee 31.08.05, 15:49 Wiesz co to jest długie siwe i kręcone? Broda od tego przepisu. I to na każdym forum kuchennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: losos IP: *.olsztyn.mm.pl 31.08.05, 19:48 Filet świeżego lososia skrajaj (prawie krojąć wzdłuz filetu)na płaty cienkie i nie wieksze niż 6-7cm srednicy.Płaty ułóż w misce w jedną warstwę posyp warzywkiem(sporo)+sporo pieprzu + sok z cytryny.I następna warstwa cienkich płatów ryby + warzywko+pieprz+sok z cytryny.Robisz warstw tyle ile ci potrzeba. Na koniec lekko docisnij z góry wszystkie warstwy,sprawdź czy zalewa je zakrywa- jak nie dodaj soku z cytryny.Po minimum 24 godzinach wyjmuje sie z zalewy (platy ryby są już zmacerowane),układa się w miseczce warstwa ryby ,warstwa cebuli(na przemian) zalewa sie dobrym olejem (musi postać minimum 12 godzin) Próbowałem zamiast cebuli dać plastry czosnku` i w/g mnie ta wersja jest rewelacyjna.Podawać jako przekąskę np.zamiat śledzika z tym,że łosoś jest potrawą dużo wykwintniejszą od śledzika.Skrajanie płatów prawie wzdłuż pod lekkim kątem na cienkie plastry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feline Re: losos IP: *.w86-195.abo.wanadoo.fr 31.08.05, 20:44 Lososia usmaz na oliwie z oliwek, ale tak, zeby nie spiec, tylko zeby sie scielo bialko (tzn krotko). Trzymaj w cieple. Zrob sos maslany (oryginalna francuska nazwa "beurre blanc") wg nastepujacej receptury: szalotke (z braku laku moze byc zwykla cebula) posiekac i zeszklic na patelni, dodac okolo 1,5- 2 szklanki dobrego bialego wytrawnego wina, zredukowac, tak, by prawie nie pozostalo plynu, dodac sol, troche pieprzu (ale sos ma byc raczej lagodny, wiec ostroznie), kostke masla i delikatnie podgrzewac ciagle mieszajac, aby maslo sie stopilo i aby uzyskac "puszysta" konzystencje sosu. Mozna do tej "bazy" dodawac ewentualnie ulubione aromaty jak np zdaje sie w Polsce obowiazkowy koperek, ja nie widze potrzeby. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś