31.08.05, 13:50
mam lososia, a konkretnie surowe platy, filety. zawsze pieke w koperku i
cytrynie. ale jakas nowa wersja by sie przydala... czy ktos ma ciekawe
propozycje?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: różne z łososia 31.08.05, 14:11
      tnij.org/losos
      • aniamulka Re: różne z łososia 31.08.05, 15:35
        Witajcie Forumowicze

Propozycja moja jest taka:

Potrzebne będą:

- filety z łososia (najlepiej bez skóry)
        - oliwa
        - cebula
        - czosnek
        - przyprawa do ryb Kamiss (lub jak ktoś woli przyprawy wg własnego uznania)
        - może być bazylia
        - cytryna
        - folia aluminiowa do zapiekania

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami, cebulą pokrojoną w
        krążki i czosnekiem w mniejszych kawałkach. Tak przygotowana rybę (jak mamy
        czas) przykrywamy i odstawiamy na jakiś czas do lodówki żeby przesiąknęła
        aromatem przypraw.
        Folie aluminiową nacieramy wodą (żeby ryba nie przywierała). Przygotowanego
        łososia polewamy oliwą(razem ze wszystkimi skladnikami)nakładamy na folię
        i "zamykamy" w niej rybe w taki sposób aby od góry folia nie dotykała do ryby
        (lepiej będzie się zapiekać i nie będzie przywierać). Porcje wkładamy do
        nagrzanego piekarnika (tylko zastanawiam się nad temperturą - hmm. Ja to zawsze
        robię na oko), przyjmijmy jakieś 160 stopni i zapiekamy.
        Taki łosoś smakuje wyśmienicie. Szczególnie lubią go osoby, które nie
        przepadają za panierką. Można podawać np. z ziemniakami i dobrą surówką.

Życzę smacznego i pozdrawiam,
        Ania
        • Gość: uniska Re: różne z łososia IP: *.dms.ee / *.dms.ee 31.08.05, 15:49
          Wiesz co to jest długie siwe i kręcone? Broda od tego przepisu. I to na każdym
          forum kuchennym.
          • aniamulka Re: różne z łososia 31.08.05, 15:56
            tzn. że dobre

Ania
    • Gość: gargamel Re: losos IP: *.olsztyn.mm.pl 31.08.05, 19:48
      Filet świeżego lososia skrajaj (prawie krojąć wzdłuz filetu)na płaty cienkie i
      nie wieksze niż 6-7cm srednicy.Płaty ułóż w misce w jedną warstwę posyp
      warzywkiem(sporo)+sporo pieprzu + sok z cytryny.I następna warstwa cienkich
      płatów ryby + warzywko+pieprz+sok z cytryny.Robisz warstw tyle ile ci potrzeba.
      Na koniec lekko docisnij z góry wszystkie warstwy,sprawdź czy zalewa je zakrywa-
      jak nie dodaj soku z cytryny.Po minimum 24 godzinach wyjmuje sie z zalewy
      (platy ryby są już zmacerowane),układa się w miseczce warstwa ryby ,warstwa
      cebuli(na przemian) zalewa sie dobrym olejem (musi postać minimum 12 godzin)
      Próbowałem zamiast cebuli dać plastry czosnku` i w/g mnie ta wersja jest
      rewelacyjna.Podawać jako przekąskę np.zamiat śledzika z tym,że łosoś jest
      potrawą dużo wykwintniejszą od śledzika.Skrajanie płatów prawie wzdłuż pod
      lekkim kątem na cienkie plastry.
      • Gość: feline Re: losos IP: *.w86-195.abo.wanadoo.fr 31.08.05, 20:44
        Lososia usmaz na oliwie z oliwek, ale tak, zeby nie spiec, tylko zeby sie
        scielo bialko (tzn krotko). Trzymaj w cieple. Zrob sos maslany (oryginalna
        francuska nazwa "beurre blanc")
        wg nastepujacej receptury:
        szalotke (z braku laku moze byc zwykla cebula) posiekac i zeszklic na patelni,
        dodac okolo 1,5- 2 szklanki dobrego bialego wytrawnego wina, zredukowac, tak,
        by prawie nie pozostalo plynu, dodac sol, troche pieprzu (ale sos ma byc raczej
        lagodny, wiec ostroznie), kostke masla i delikatnie podgrzewac ciagle
        mieszajac, aby maslo sie stopilo i aby uzyskac "puszysta" konzystencje sosu.
        Mozna do tej "bazy" dodawac ewentualnie ulubione aromaty jak np zdaje sie w
        Polsce obowiazkowy koperek, ja nie widze potrzeby. Smacznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka