Dodaj do ulubionych

czym podjąć gości rano?

14.09.05, 18:45
Potrzebuję pomysłu na skromne menu na przedpołudniowy nieskomplikowany posiłek
dla kilku osób. Otóż chrzest mojego dziecka odbędzie się w sobotę rano, a po
uroczystości chrzestni i ich małżonkowie i dzieci zajdą na chwilę do nas, no i
właśnie chciałabym ich jakoś stosownie do wagi chwili i pory dnia a
jednocześnie niezobowiązująco podjąć. Nie mogę zaserwować rosołu i kotleta z
ziemniakami, bo pora nieobiadowa. Bardzo proszę o pomysły i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: czym podjąć gości rano? 14.09.05, 18:59
      mozesz zaserwowac tzw brunch - czyli polaczenie sniadania z wczesnym obiadem

salatka, omlet jakis wykwintniejszy, fritata, tosty francuskie salatka owocowa
      lub ciasto
      serwowane na zasadzie szwedzkiego stolu

• Gość: drinkit Re: czym podjąć gości rano? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.05, 22:12
      -omlet
      -warzywa na zimno pokrojone w słupki (marchewka,ogorek,seler,kalafior) z sosem
      majonezowo-czosnkowym
      -male grzanki z bagietki z tunczykiem i serem
      -jakies kombinacje z jajek na twardo faszerowanych,
      np.pieczarkami,szczypiorkiem+majonez
      -sledzie (niesmiertelne,ale jakze swietne)
    • mika_p Re: czym podjąć gości rano? 15.09.05, 09:05
      A jak u was w rodzinie wygląda uroczyste wielkanocne śniadanie ? MOże coś w tym
      kierunku ? Klasyczna sałatka jarzynowa jest zawsze dobra, u moich teściów z
      reguły ejst grubo krojony, swietny pasztet domowej roboty, poza tym jakies
      wędliny, jajka faszerowane... Teraz jest dużo slicznych warzyw, wiec sałatki.
      • bogdaa Re: czym podjąć gości rano? 26.09.05, 11:43
        Dzięki bardzo za wszystkie podpowiedzi. Bardzo inspirująca była zwłaszcza ta
        dotycząca jajek faszerowanych - zrobiłam po kilka różnego rodzaju: z musztardą
        francuską, z papryką, z zielonym groszkiem, fajnie wyszło, kolorowo. Danie
        główne to naleśniki z mięsem albo ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem. I
        sałatka z pomidorów, kaparów i awokado oraz ruloniki z szynki ze szparagami albo
        z farszem chrzanowym. Bardzo się wszystko udało i dobrze smakowało, zwłaszcza te
        naleśniki.
        Dzięki jeszcze raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka