Dodaj do ulubionych

moczenie fasoli

IP: *.smstv.pl / 80.51.236.* 17.09.05, 14:14
Mam skromne pytanko - tylko nie zlinczujcie mnie za ignorancje od razu - jak
dlugo nalezy moczyc fasole i w jakiej wodzie - letniej, goracej? Ja wlasnie
zaczelam moczyc w goracej i fasola tak smiesznie pozwijala sie, gotuje i
gotuje a ona nadal twarda jak diabli!!!??
Obserwuj wątek
    • jottka Re: moczenie fasoli 17.09.05, 14:35
      no zwykła, zimną wodą sie zalewa i odstawia na dłuższy czas (np. na noc), ale
      można też zalać ziarna zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, tę wodę odlać, zalać
      nową, zagotować i gotować do miękkości

ten drugi sposób ponoć pozwala usunąć część związków siarki odpowiedzialnych za
      niejakie sensacje po jedzeniu fasoli
      • Gość: fasolka Re: moczenie fasoli IP: *.smstv.pl / 80.51.236.* 17.09.05, 15:16
        aaa dlugo musi sie ta fasola gotowac - bo gotuje sie juz ze 2h i nadal twarda...
        • jottka Re: moczenie fasoli 17.09.05, 15:21
          chwilke, ze zadam pytanie istotne - czy ty posolilas wode?:)

bo jesli tak, to przepadlo, fasole soli sie dopiero, jak juz jest miekka
          • Gość: fasolka Re: moczenie fasoli IP: *.smstv.pl / 80.51.236.* 17.09.05, 15:52
            no tak...posolilam - czy to znaczy ze moge ja wywalic czy gotowac do upadlego?
            • jottka Re: moczenie fasoli 17.09.05, 15:59
              no to ona już nie zmięknie - fasola po posoleniu twardnieje i dlatego soli się
              ją dopiero pod koniec gotowania albo w ogóle po wyłączeniu gazu czy płyty

nic to, następną zrób wg powyższych wskazówek i będzie ok:)
              • Gość: fasolka Re: moczenie fasoli IP: *.smstv.pl / 80.51.236.* 17.09.05, 16:01
                no nic...w kazdm badz razie serdeczne dzieki za wskazowki
                • jacek1f odlej to co masz jak nie zapóźno, zmiksuj na 17.09.05, 16:45
                  masę. Spróbuj z tej masy z dodatkiem tłuszczu smażyć placuszki. Taki
                  rozpaczliwy odzyski, ale zawsze. Doprawiasz do smaku jak chcesz - z
                  doświadczenia odpowiem - im ostrzejsze tym lepsze.
                  • jottka Re: odlej to co masz jak nie zapóźno, zmiksuj na 17.09.05, 16:49
                    yyy, nieno, to dowolne, emm, nieudane danie, że tak powiem, da sie zjeść z
                    odpowiednią dawką chili, ale jednakowoż dziewczyne może brzuch rozboleć:(
                    • jacek1f jak dobrze wysmaży, to ok. n/t raczej... n/t 17.09.05, 16:50
    • Gość: stasia Re: moczenie fasoli IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 18.09.05, 05:18
      fasoli sie nie moczy wcale,po starannym umyciu zalac zimna woda a kiedy sie
      zagotuje dodac szczypte sody, uwazac bo przez moment moze wykipiec, przykryc i
      gotowac ma sredniej temperaturz okolo 40-50 min .Tak samo postepuje sie z
      grochem i soja.
      • antyka Re: moczenie fasoli 18.09.05, 18:03
        fasole moczy sie ZAWSZE, mocze ja cala noc (minumim 8 godzin maks 12) w zimnej
        wodzie, potem plucze, zalewam nowa woda, sole ja, dodaje lisc laurowy, ew.
        papryke czerwona i gotuje w szybkowarze. Gdy woda zagotuje sie (szybkowar
        zacznie mocno syczec), zmniejszam gaz na minimum i gotuje jeszcze 25 minut. Po
        tym czasie wylaczam gaz calkowicie i czekam, az szybkowar przestanie syczec
        (ok. pol godziny) - po tym czasie fasolka jest mieciutka. Czasami zdaza sie, ze
        jednak fasolka jest twarda. Moim zdaniem dzieje sie tylko wtedy, gdy fasolka
        jest stara - trzeba po prostu bardzo uwaznie sprawdzac, co sie kupuje...

Aneczka
    • ela.tu-i-tam Swiezej fasoli (luskanej) sie nie moczy 18.09.05, 20:12
      Ja tez dawno temu myslalam, ze kazda sie moczy - ale to nie prawda.
      Swiezej fasoli, swiezo wyluskanej, sie nie moczy.
    • blue_a Re: moczenie fasoli 18.09.05, 21:10
      Do gotowania fasoli (soi, soczewicy) dobrze jest dodać kawałek glonu kombu
      (2x2cm). Jest wtedy łatwiej strawna. I zawsze należy wylać wodę po moczeniu i
      waać świeżej. Wyjątkiem jest fasolka czerwona (ale też wylewam...:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka