perry4 13.08.06, 18:47 Gdzie można dostać "błatnoje" piosenki, ale nie w wersji disco? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czeget błatniak 19.08.06, 20:32 tu jest tego wiele: www.chanson.ru/internet_broadcasting/ Odpowiedz Link
qubraq Re: błatniak 20.08.06, 00:13 czeget napisała: > tu jest tego wiele: > www.chanson.ru/internet_broadcasting/ tutaj też: armnetwork.com/radio/pls.asp?best-live-online-radio albo tu: specialradio.ru/12/ Andrzej Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: błatnoje piosenki 08.09.06, 00:08 "Błatnyje"!!! Możesz szukać też wg autorów. Dość znanym autorem "z nowych" był zamordowany niezbyt dawno Michaił Krug, na jego stronie są jego utwory. we wczesnym repertuarze Rozenbauma jest cała seria (tzw. Odeska) napisana w tym stylu. Niestety, nie spotkałam autentycznych przedwojennych piosenek: wtedy nikt nie uwazał tego za poważny folklor. Pamietam niektore podwórkowe piosenki (baaardzo melodramatyczne) ocierające się o ten styl. A czy chodzi Ci o autentyki, czy o stylizacje? Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
hajota Re: błatnoje piosenki 08.09.06, 11:46 Natalio droga i inni znawcy - mam pytanie. Próbuję na swój użytek ustalić, jaki stosunek zachodzi między pojęciem "szanson" a "błatnymi" piosenkami. Wydaje mi się, że to pierwsze jest szersze i błatne się w nim zawierają. W ogóle jak zdefiniowalibyście rosyjskie pojęcie "szanson"? A będąc niedawno na Ukrainie kupiłam sobie płytę pod tytułem "Katorżanie" ze zbiorem piosenek więzienno-łagrowych w mp3. Niestety, prawie wszystkie są w estradowej aranżacji, z taką słodką muzyczką - aż zęby bolą, uuu. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: błatnoje piosenki 13.09.06, 11:58 OCzywiście, że "chanson" jest pojęciem szerszym. A w radiach (rosyjskich), by nikogo nie gorszyć, pojęcie to najczęsciej "przykrywa" i autentyki (te, powtarzam, są bardzo słabo przedstawiane - ze zrozumiałych powodów), i stylizacje. Poza tym "chanson" - to też Szufutinskij (i wszystko a la...). A co tam jest na tej Twojej płycie? NAtalia. Odpowiedz Link
margala Zamordowano M.Kruga????!!??? 12.09.06, 20:46 natalia_sankowska1 napisała: > "Błatnyje"!!! > Możesz szukać też wg autorów. Dość znanym autorem "z nowych" był zamordowany > niezbyt dawno Michaił Krug, na jego stronie są jego utwory. Straszna informacja [ta o śmierci]! Czy ktoś zna szczegóły??? PozdrawiaM. Odpowiedz Link
metelica Re: Zamordowano M.Kruga????!!??? 12.09.06, 22:46 W nocy z 30 czerwca na 1 lipca 2002 r. do domu M.Kruga weszlo 2 osoby, w celu rabunkowym. Strzelali do M.Kruga,ktory stracił duzo krwi i zmarl w szpitalu. O tym w necie sporo mozna znależc,na stronkach .ru Михаил Воробьев, более известный под псевдонимом Михаил Круг, был убит в ночь на 1 июля в собственном доме на окраине Твери. Автор культовых "блатных" песен, среди которых "Владимирский централ", "Жиган-лимон", "Мадам", погиб, пытаясь защитить семью от бандитов. Двое преступников в масках ворвались в дом певца в поселке Мамулино Пролетарского района около полуночи через балкон. Несмотря на позднее время, хозяева еще не спали. В этот день в Твери как раз отмечали День города, праздновали его и в семье Круга. В комнате, в которой находится выход на балкон, теща певца смотрела телевизор. Налетчики кинулись на женщину и ударили ее несколько раз рукояткой пистолета по голове. На крики из другой комнаты прибежали Михаил с женой Ириной, однако никакого сопротивления незваным гостям они оказать не успели. Преступники тут же открыли стрельбу по супругам, несколько пуль попали певцу в грудь, после чего нападавшие скрылись. Истекающий кровью Круг сумел добраться до дома соседей, которые и отвезли его на своей машине в больницу. "Скорую" они решили не дожидаться. Медики несколько часов боролись за жизнь пациента, но помочь ему так и не смогли. Певец скончался. Odpowiedz Link