adarouffa 11.10.05, 10:01 Zaprosilismy znajomych do restauracji (obiad-kolacja).Najpierw spotykamy sie u nas.Chcemy podac szampana .Jakie przystawki? Konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desi Re: co do szampana? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 11.10.05, 10:10 Raczej cos na zaostrzenie apetytu przed restauracja.Male tartine : chleb tostowy przekroiony na 4 kwadraciki z serem, vedlina, ogureczkiem, pomidorem...itp, itp. olivki zielone tez sa mile widziane. Male aperitivo z mala zakonska przed obiado- kolacja. Zycze udanego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: co do szampana? 11.10.05, 10:48 Przypomina mi się końcówka wierszyka: ...a szampana wie i kiep, można podczas, po i przed... Moim zdaniem, jak później się wybieracie do restauracji, to w domu do szampana nic już nie trzeba, no chyba, że się uprzecie, ale musicie się upierać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miminka Re: co do szampana? IP: *.net.autocom.pl 11.10.05, 10:51 Ja podałabym jakieś koreczki itp :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: co do szampana? 11.10.05, 10:56 Postawiłabym w miseczkach truskawki i winogrona, tak niezobowiązująco z boku ;) bo osobiście wolałabym nic nie podjadać, skoro to ma być aperitif, a później zmykacie do knajpki :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: co do szampana? 11.10.05, 12:01 Przystawki niekonieczne. Ewentualnie, tak jak sugerowała Invicta albo Marghot. Można malutkie tartinki z łososiem wędzonym, jeśli istnieje obawa śmierci głodowej po drodze do restauracji :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: co do szampana? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 11.10.05, 12:06 Tartinki......nie wiecej niz 4 na glowe. Stracicie apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: co do szampana? 11.10.05, 12:12 Rozumiem, że szampan wytrawny lub przynajmniej taki półwytrawny? Czasami w Carrefourze mozna kupić takie malutkie kosteczki serka topionego w różnych smakach. Kostki mają wymiar ok. 1cmx1cmx1cm... Mi to zestawienie pasuje. Mogą też być takie precelki krakersowe...Lub mieszanka krakersowa (może niekoniecznie w tym plastikowym opakowaniu! Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać, bo wyjątkowo drażni mnie taki właśnie sposób serwowania tej przekąski. Rozumiem, na pikniku, na zielonej trawce - ale nie w domu!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: co do szampana? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 11.10.05, 12:18 nawet male krekersy moga byc tak ozdobione.......... moze nawet lepiej. a placisz Ty kolacje?..... dai im do jedzenia w domu a w restauraci beda mniej jesc i zaoszczedzisz...ahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: co do szampana? IP: *.spray.net.pl 11.10.05, 16:19 Do szampana najlepsze będą maleńkie tartinki z bułki posmarowanej masłem z odrobiną czarnego kawioru, obowiązkowo z cytryną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adarouffa Re: co do szampana? IP: *.access.telenet.be 11.10.05, 18:34 dzieki wszystkim za sugestie. Prawdopodobnie z lenistwa podam owoce ( truskawki winogrona)i jakies tartinki z pikantna pasta (kupie!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: co do szampana? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 11.10.05, 19:45 truskawki, koniecznie truskawki.....:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: co do szampana? IP: *.rzeszow.mm.pl 11.10.05, 19:50 Wy na serio o tych truskawkach? Zestawienie wygląda tres chic, ale chyba tylko wygląda. Smakują Wam pazdziernikowe truskawki?? Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: co do szampana? 11.10.05, 19:54 Jeszcze tydzień temu jadłam krajowe, gruntowe - wspaniałe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co do szampana? 12.10.05, 00:03 www.caprialandjohnskitchen.com/tvshow/episode_2_13.html www.store.yahoo.com/southernfoodcom/menu081001.html entertaining.about.com/cs/showers/a/engagement.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co do szampana? 12.10.05, 06:00 Hiszpańskie tapas: www.wholefoodsmarket.com/recipes/cookingtips/images/tapas_large.jpg spanskmad.gawinski.dk/tapas.jpg www.linc.tv/picgal/images/tapas_JPG.jpg www.sya-titia.nl/tapaskl1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: co do szampana? 12.10.05, 15:41 Ja bym nic nie podala. W domu maly aperitif, a nastepnie udajemy sie do restauracji.( Po kija maja moje mozliwosci kulinarne porownywac z jakims zawodowym kucharzem :D) Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: co do szampana? 12.10.05, 15:48 W ogole to ja bym zamiast szampana zapodala w domu (po upublicznieniu zawartosci barku) jakis neutralny koktail (margherita albo cosmo) w dwoch wersjach: bezalkoholowej dla malolatow, kierowcow i czlonkow AA i wersji alkoholowej dla pozostalych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: co do szampana? IP: *.rzeszow.mm.pl 12.10.05, 15:49 Tak,tak mnie prostakowi to połączenie WYDAJE się tres chic- bo proste ;) i eleganckie. Wydaje się, bo oryginalnego szampana nie piłam tylko wina musujące. Pisałam o pazdziernikowych truskawkach- w sklepach o tej porze polskich nie widziałam. Te dostepne u nas sa jak dla mnie niesmaczne. Ale jam prosta baba. Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: co do szampana? 12.10.05, 17:51 . .. "Adarouffa" postawila kwestie „odwrotnie” … mam szampan (nie wie sie jaki) i poszukuje cos do jego towarzystwa podczas gdy powinno byc: mam „tresc” i szukam towarzystwa … szampana. Ilosc cukru w szampanie okresla wyraznie rodzaj potraw czy produktow do „towarzystwa” (przystawki, posilki czy desery) stad, kwestia (sadze) powinna byc postawiona odwrotnie ... chce podac jakas przystawke (czy cos innego) i .. jakiego szampana podam do tego (zakladajac, ze chcemy wlasnie zeby byl to szampan)? Klasyfikacja (hiszpanska) szampana (hiszp. Cava) wg. zawartosci cukru jest nastepujaca: Brut Nature – bez dodatku cukru Extra Brut – do 6 gramow cukru na litr Brut – do 15 gramow cukru na litr Extra Seco (Extra wytrawny) – miedzy 12 i 20 gramow cukru na litr Seco (wytrawny) - miedzy 17 i 35 gramow cukru na litr Semi seco (pol wytrawny) - miedzy 33 i 50 gramow cukru na litr Dulce (slodki) – powyzej 50 gramow cukru na litr. Rodzina Brut, doskonale nadaje sie do przystawek (aperitivo) a szczegolnie do ryb wedzonych plasterkowanych np. jesiotr, dorsz, pstrag czy tunczyk (np. www.llantarbien.com/spa/item/resource/I000911/salmon_2.jpg .. gorna czesc mozna zastapic czarnym kawiorem) czy tez darow morza ale na zimno np. krewetki czy langosta w postaci korkow do jednorazowego wlozenia do ust np. www.theworldwidegourmet.com/vegetables/leek/images/nantais-gambas.jpg bez uzycia cytryny ktora zmieni radykalnie smak szampana. W tych przypadkach, kulki gazowe szampana beda towarzyszyly szybkiemu trawieniu co nie da uczucia sytosci przed wlasciwym posilkiem. Rodzine Brut mozna rowniez podawac do zimnych mies czy salat. W tym ostatnim przypadku nalezy unikac vinagrety jako ze sie „kloci” z szampanem (i to mocno). Tego typu przystawki maja charakter „posilkowy” wiec nie nadaja sie zbytnio do sytuacji planowanej przez „adarouffa”. Generalnie nalezy trzymac sie zasady, ze szampany tyu Brut nature i Extra Brut podaje sie do przystawek i posilkow, typu Brut do posilkow i deserow natomiast wytrawne do deserow. Czasami, mozna uzywac szampanow wytrawnych do przystawek ale pod warunliem, ze nie zmieni to zasadniczego smaku przystawki. Dodam tylko, ze szampan powinno sie podawac zimny ale nie mrozony … miedzy 5 i 7 ºC. Nie jest poprawne oziembianie szampana w zamrazalniku bowiem szampan traci smak i zapach. Najlepiej jest schlodzic szampan wkladajac butelke do lodowki na 4 godziny przed podaniem. Jesli jest to niemozliwe ze wzgledu na sytuacje (zaskoczenie i zwiazany z tym brak czasu), forma dosyc szybka, skuteczna i jednoczesnie najmniej „traumatyczna” dla szampana jest zanurzenie butelki w mieszance wody z lodem na 15-30 minut przed podaniem. Kieliszek .. oczywiscie typu „flet” tzn. odwrocony stozek lekko zamkniety na gorze (chodzi o szybkosc uwalniania kulek gazowych i utrzymanie krazka piany na obrzezach menisku). Inna sprawa to otwieranie butelki, podawanie, etc. .. ale to domena innego Forum. .. . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oj Jasiu ! Re: co do szampana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.05, 18:47 janek53 napisał: > Klasyfikacja (hiszpanska) szampana (hiszp. Cava)... Jak "hiszpańskie" to nie jest to SZAMPAN !!! Oj,...Jasiu, Jasiu ! :( Owszem - hiszpańskie wina musujące są nawet bardzo dobre, ale to NIE JEST szampan !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: co do szampana? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 12:37 Ile kosztuje SZAMPAN w POLSCE?.....jesli to jest prawdziwy SZAMPAN. Szampan ma cene od 15 do 30...40 euro. Kilka mark podam: VOV CLICCO, MOOET, DON PERIGNON.....itp, itp Francuskie szampany. Nie maja nic w spulnego z winem musujacym z etichetta na kturej jest napisane ... VINO FRIZZANTE BRUT. Odpowiedz Link Zgłoś